Un veritabil elixir pentru frumusete si sanatate: SkinOptim Marine Collagen

Judecand dupa popularitatea atinsa in ultimii ani de suplimentele pe baza de colagen, pare ca Sfantul Graal al tineretii a fost descoperit si multiplicat pe banda rulanta, caci nu de putine ori de la date concrete s-a ajuns la pseudostiinta alimentata de marketing si de temerile femeilor (mare parte dintre ele, perfect justificate) referitoare la procesul de imbatranire.  Cu toate ca am primit numeroase rugaminti de a povesti despre suplimente de colagen cu adevarat eficiente, am evitat sa lansez recomandari in acest areal, din simplul motiv ca pentru a-mi contura o opinie fundamentata, a trebuit sa testez si sa studiez in egala masura o perioada indelungata, mai multe produse, si sa apelez asa cum procedez mereu la feedback-ul profesionist al unor reputati medici si specialisti. Iar pentru acest lucru au fost necesare nu doar cateva saptamani, ci cativa ani. SkinOptim Marine Collagen m-a convins sa deschid sertarul plin cu evaluari si notite, si sa scriu detaliat despre formula, deoarece este una dintre cele mai complexe pe care am intalnit-o pana in prezent, actiunea sa nerezumandu-se strict la corectarea carentelor din organism, ci vizand si imunitatea pielii.

Credit foto: IMIEGIES | locatie: InterContinental Athénée Palace Bucharest

Ce inseamna “un colagen bun”

Daca ar fi sa aduc in discutie criteriile dupa care fiecare persoana evalueaza un produs pe baza de colagen, acest articol s-ar transforma cu siguranta intr-o nuvela. Am notat de-a lungul timpului atat de multe, incat mi-am dat seama ca pe cat de multa informatie se afla la dispozitia clientelor, atat online, cat si offline, pe atat de subiective si de empirice, pana la urma, sunt alegerile pe care le acestea le fac. Inca din perioada pandemica, fiecare consultatie de skincare pe care o sustineam, se incheia inevitabil cu aceeasi “ultima rugaminte” din partea doamnei care se afla in fata mea – “ai putea cand imi trimiti follow-up-ul sesiunii noastre si fisa cu recomandari, sa incluzi si un supliment bun de colagen?”. Iar de aici discutia se prelungea inca cel putin jumatate de ora, deoarece dincolo de explicatiile pe care ma vedeam nevoita sa le ofer, eram curioasa sa descopar ce inseamna in acceptiunea persoanei cu pricina, “un colagen bun”. Mentionez cateva dintre cele mai des intalnite raspunsuri: “sa aiba un gust placut”, “sa fie usor de transportat”, “sa aiba o concentratie mare de colagen”, “sa ofere rezultate vizibile cat mai curand posibil”.

Lasand la o parte asteptarile mai mult sau mai putin realiste ale doamnelor, biologia umana identifica “un colagen bun” drept un colagen pe care il poate absorbi cu usurinta, si pe care totodata il poate si utiliza in mod plenar si eficient de catre structurile tesutului conjunctiv. Odata ingerat, colagenul este descompus in aminoacizi, precum glicina, prolina si hidroxiprolina, pe care organismul trebuie sa ii “reasambleze” pentru a sintetiza propriul colagen. Ori fara nutrienti corespunzatori, aceasta constructie poate fi complet ineficienta (iar de aici lucrurile se nuanteaza, pentru ca deja nu mai conteaza doar concentratia colagenului, ci formula in care acesta se regaseste; practic, ce il sustine si il ajuta sa fie utilizabil).

Altfel spus, trebuie avut in vedere un tip de colagen cat mai apropiat din punct de vedere al caracteristicilor cu cel produs de organism, care poate corecta in mod real carentele si care poate fi valorificat la potentialul sau maxim. Foarte important de retinut este faptul ca in forma sa de baza, colagenul nu este absorbit de corpul uman. El poate fi sintetizat numai sub forma de peptide de colagen (aminoacizi), care cu cat au o greutate moleculara mai mica, cu atat au sanse mari sa fie absorbite in totalitate. Altfel spus, sa ajunga sa completeze capitalul deja existent.

Conform studiilor publicate pana in prezent, colagenul marin este cel mai apropiat de colagenul uman, si are o greutate molecura mai mica decat colagenul de origine animala, ceea ce inseamna si o biodisponibilitate ridicata.

Iti “cade” fata? Nu e doar o impresie.

Degradarea colagenului debuteaza in jurul varstei de 23-25 de ani (in functie de fondul genetic), cand organismul incepe sa isi piarda din capacitatea de a sintetiza aceasta proteina esentiala. Daca in etapa cu pricina pierzi anual 1% din colagenul total, procentul creste exponential pe masura ce inaintezi in varsta. In primii cinci ani de la menopauza, pe fondul reducerii dramatice a estrogenilor, colagenul scade cu 30%, ceea ce are un impact major atat asupra fermitatii pielii, cat si asupra elasticitatii. Prin urmare, nu este doar o impresie ca se produce o schimbare semnificativa, ci o realitate.

Mai mult decat atat, declinul postmenopauzal al colagenului din piele este corelat cu scaderea densitatii osoase. Si mai este un aspect legat de perceptie: absenta uniformitatii cromatice a pielii, determinata de melanina, hemoglobina si colagen, explica o variatie de pana la 20 de ani din varsta perceputa vs. varsta biologica.

Asadar, de ce e important sa protejezi capitalul de colagen? Sinteza de colagen nou, nu tine pasul cu rata de distrugere a acestei proteine. Nota bene: pe masura ce inaintezi in varsta functiile pielii de deterioreaza, de unde rezulta si predispozitia ridicata la degradare si boala. Iti doresti un supliment cu colagen care sa te intinereasca peste noapte? Gandeste-te in cat timp ai pierdut colagen pretios si daca ai facut ceva in sensul corectarii carentelor in perioada respectiva. Nu este nici realist si nici posibil ca un supliment pe baza de colagen, oricat de performant al fi produsul cu pricina, sa aiba rezultate din primele saptamani de utilizare. Sunt necesare minim trei luni pentru a pentru a obtine un efect benefic.

De ce SkinOptim Marine Collagen este un elixir, nu doar un simplu supliment

Formula conceputa de expertii Zepter raspunde inainte de toate cerintelor esentiale referitoare la “compatibilitatea” colagenului ingerat cu cel pe care organismul uman il produce in mod natural: forma  – peptide de colagen, si sursa – colagen marin. Pentru ca suplimentul pe baza de colagen sa ofere beneficii reale, este necesar ca organismul sa intruneasca anumite conditii (nutrienti adecvati, functii metabolice optime, mediu favorabil – microbiom echilibrat) pentru a-l transforma, distribui si integra in mod eficient in tesuturile care au nevoie de el.

“Performanta” colagenului, adica sinteza lui eficienta depinde de prezenta unor co-factori, adica a altor elemente de sustinere, care nu sunt deloc optionale, ci obligatorii. Intr-o fiola de SkinOptim Marine Collagen, se regasesc alaturi de 5.000 mg de peptide bioactive de colagen marin, jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C, vitamina E, biotina, niacina, zinc, seleniu, si acid hialuronic. Intregul complex este un veritabil elixir, deoarece nu doar sustine, ci si optimizeaza utilizarea colagenului de catre organism, astfel incat acesta sa isi poata indeplini functiile structurale si de reparare.

Despre vitamina C este cunoscut deja faptul ca are un important rol antioxidant si protector la nivel celular. Ei bine, ea este implicata si in stabilitatea si integritatea legaturilor care se formeaza intre moleculele de colagen, astfel incat sa poata fi mentinuta structura pielii, a oaselor si a cartilajelor. Fara suficienta vitamina C, procesul de sinteza a colagenului poate fi incetinit sau influentat negativ, prin producerea unui colagen de calitate inferioara, situatie in care pot fi afectate repararea si regenerarea tesuturilor. Bref, iti pui toate sperantele intr-un supliment cu colagen, iar efectele se lasa asteptate.

Apoi, biotina, niacina si zincul, desi nu sunt implicate in mod direct in biodisponibilitatea colagenului, ele sustin prin diverse mecaniste procesele metabolice, energetice si enzimatice esentiale pentru formarea, utilizarea si mentinerea colagenului in organism. Deficitul de biotina poate fi cauza uscaciunii si a iritatiilor pielii, fiind totodata implicata in metabolismul celular care sustine sinteza colagenului. Niacina sau vitamina B3, sprijina procesele celulare de regenerare si reparare, contribuind astfel indirect la mentinerea unui nivel optim de colagen in tesuturi. Zincul vine completare, aducandu-si aportul la diviziunea celulara si la buna functionare a fibroblastelor, celulele responsabile pentru producerea colagenului. Mai mult decat atat, zincul ajuta la mentinerea echilibrului intre sinteza si degradarea colagenului.

Colagenul este o proteina esentiala pentru sanatatea pielii, articulatiilor si a intregului corp, dar pentru a beneficia de efectele sale, nu este suficient sa il iei doar sporadic. Gandeste-te ca ceea ce pierzi in mod progresivn de-a lungul anilor, nu poti recupera in cateva saptamani. Asadar, raspunsul la intrebarea „cat timp trebuie sa iau colagen” este urmatorul: minim trei luni pentru un efect cat de cat cuantificabil, insa ideal ar fi sa integrezi colagenul in dieta ta zilnica, deoarece niciodata nu poti avea rezerve prea mari, in special dupa 35-40 de ani, cand rata de distrugere a proteinei este oricum accelerata.

Un veritabil elixir pentru frumusete si sanatate: SkinOptim Marine Collagen

Mucha Paris: o viziune artistica inaltatoare in debutul unei primaveri cu parfum de crini

Un veritabil elixir pentru frumusete si sanatate: SkinOptim Marine Collagen

LPG Infinity: revolutia in remodelarea corporala si wellness

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!