Secretul aromelor in licori savuroase: Barmaniada si finala Mixologie

Odinioara, licorile servite ca leacuri tamaduitoare, ascundeau cateva principii extreme de simple, bazare pe proprietatile cunoscute ale plantelor continute. De-a lungul secolelor, arta distilarii, a prepararii si a asocierii aromelor s-a dezvoltat intr-o asemenea maniera, incat bauturile cu denumiri rezonante in cultura urbana, au devenit personaje interante ale unor povesti eminamente conceptuale.
Un cocktail reprezinta mai mult decat un simplu mix cu titlu de experiement al unor baze alcoolice. Un cocktail este capabil de a contura un concept, dincolo de menirea sa suprema, de rasfat al papilelor gustative si de confident tacut al serilor cu insemnatate.
Oricat ar parea de simplist la prima vedere, cocktail-ul ideal nu se obtine fara efort, studiu, dar mai ales fara pasiune si suflet. Am inteles si mai bine acest lucru, cu prilejul etapei Mixologie desfasurata in cadrul Barmaniada (editia a patra), saptamana trecuta la Palatul Ghika, unde am avut onoarea de a ma numara printre membrii juriului care au decernat premiul Cocktail-ul Blogoholic.
Emotiile barmanilor inscrisi in concurs nu doar ca puteam fi resimtite de la masa de jurizare aflata la cativa metri de posturile de lucru, ci erau lesne observabile in fiecare gest si miscare efectuata in timpul prepararii. Emotia este cea care dincolo de stiinta, adauga ingredientul magic in bauturile memorabile. Fara dorinta de a starni sentimente, de a deschide portile visarii si ale imaginatiei, cocktail-ul conceput de barman isi pierde identitatea asemenea unei piese vestimentare reprodusa la infinit de brandurile mass-market.
Intre o colectie fashion percutanta si un cocktail incantator atat prin aromele dezvoltate cat si prin modalitatea de prezentare, exista mult mai multe similitudini decat v-ati fi putut imagina vreodata. Designerul lucreaza cu textile, scheme cromatice si tipare. Barmanul are la dispozitie suporturi fizice in forma paharelor speciale, culori pe care le poate transforma si carora le poate conferi nuante prin multiple asocieri si o baza de pornire asimilata obligatoriu in perioada training-ului de specialitate, care vizeaza partea tehnica (gramaje, procente, diluari, intensitati etc).
Ce face diferenta intre o colectie uitata in arhive si una care se impune ca punct de referinta peste ani, intre un cocktail care suplineste o tigara lunga si unul de care te indragostesti iremediabil? Ei bine, secretul consta atat in inteligenta organizarii, in ordinea trimiterii elementelor constitutive pe catwalk-ul papilar, cat si intr-un tip de inteligenta care nu insoteste decat pe cei alesi si care deriva din stari si emotii intense.

Dupa prima degustare, un intreg univers isi deschide portile. Cocktail-ul ideal este un liant al comunicarii si vorbeste orice limba fara cel mai mic efort, depasind barierele geografice sau culturale. Cel putin pentru un anumit segment al celor care rezoneaza cu mesajul transmis si care se situeaza pe aceeasi frecventa.
Nu intamplator, in momentul jurizarii, dupa notari riguroase conform unor criterii bine stabilite, optiuniunile noastre au fost usor disonante. Eu si colegul meu, Andrei Dimulescu, reprezentati ai presei scrise in juriu, am fost cuceriti de savoarea inegalabila a lui Irish Legacy, creatia lui Adrian Miron, care a ocupat locul 2 in clasamentul final.
Premiul special pentru cel mai bun cocktail “Blogoholic” a fost acordat lui Silviu Popa. Silviu este din Cluj, are 22 de ani si lucreaza la Toulouse Cafe&Brasserie. A cucerit juriul bloggerilor pregatind o bautura, “Irish Fusion”, inspirata din gastronomia fusion, care presupune un mix de arome irlandeze, mediteraneene si asiatice. Conceptul din spatele bauturii lui Silviu a fost foarte complex. Pentru baza alcoolica el a folosit un whiskey invechit cu o infuzie de rozmarin si piper intr-un butoi de stejar, timp de o luna. Apoi a balansat cocktailul cu 15 ml Dissarono, 20 ml fresh lime, 10 ml sirop zahar si un bitter creat de el insusi din ginseng si hibiscus. Cocktailul este servit impreuna cu migdale pregatite cu rozmarin si piper rosu.

Locul 3 i-a revenit lui Romeo Manastureanu pentru „Old Memory”.

Secretul aromelor in licori savuroase: Barmaniada si finala Mixologie

BCBG Max Azria toamna-iarna 2012-2013 si primul boutique in Romania

Secretul aromelor in licori savuroase: Barmaniada si finala Mixologie

Avanpremiere 11: o noua editie dedicata modei romanesti

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta