Lux si haos

Mereu am considerat ca un om puternic este aplecat in egala masura spre lucrurile pragmatice cat si inspre arta. In fapt cele doua se interconecteaza si chiar daca arta moderna ofera din ce in ce mai multe motive de ancorare intr-un univers uneori bizar, trebuie sa recunoastem ca sursa de inspiratie consta in ceea ce ne inconjoara.

Iar acest lucru in mod logic ar denota faptul ca si noi suntem oarecum bizari. Am facut aceasta paranteza pentru a face trecerea inspre arta lui David LaChapelle, nu de putine ori considerata a fi avantgardista pentru timpurile in care era expusa.

Cea mai recenta colaborare a lui David LaChapelle este cu Maybach. Spicuiesc din comunicatul de presa si va las sa va bucurati de minunatele fotografii, pe care mie sincer nu mi-ar displacea sa le asez in casa mea sub forma de tablouri:

Ilustraţiile sale artistice ale remarcabilelor automobile Maybach, intitulate „Expoziţia luxului” şi „Povestiri din Berlin” au fost expuse în premieră mondială în cadrul Expoziţiei Art Basel Miami Beach, unde au  fost prezentate atât oaspeţilor Maybach, cât şi presei, în avanpremieră,  pe data de 5 decembrie 2009. Acest demers artistic are în atenţie ediţia specială limitată Maybach Zeppelin, dar şi predecesorul ei din anii 1930, Maybach Zeppelin DS 8. „Vizita mea la unităţile Maybach din Sindelfingen, m-a inspirat să creez două fotografii simbolice care emanau aceeaşi atracţie seducătoare şi dinamică, precum Maybach însuşi,” a declarat David LaChapelle.

Inspiraţia pentru acest proiect a fost, de asemenea, caracteristică lui David LaChapelle. În timpul unei vizite din primăvara anului 2009 la Centrul de Excelenţă Maybach din Sindelfinger, Germania, acesta a rămas profund impresionat de limuzinele sofisticate, fapt care l-a inspirat în realizarea unei şedinţe foto, concretizată în octombrie 2009.

Patrick Marinoff, Global Brand Manager Maybach, a susţinut încă de la început conceptul de interpretare al lui LaChapelle. „Suntem onoraţi de faptul că un artist de talia lui David LaChapelle, înzestrat cu un stil neobişnuit şi, uneori vibrant, a ilustrat marca Maybach.

Sunt convins că fondatorul mărcii, Wilhem Maybach – el însuşi un inovator extraordinar al epocii sale – ar fi fost încântat.” Artistul a creat două motive – unul al actualului Maybach Zeppelin şi celălalt al Zeppelin-ului din anii 1930, ambele fotografiate pe un fundal cu teme similare.

Aceste fotografii vor face parte din colecţia lui David LaChapelle şi îşi vor găsi locul în galerii, în muzee sau la colecţionari din întreaga lume. Mai tarziu, câte o copie a fiecărei fotografii va fi inserată în Colecţia de Artă Daimler.

Incluzând peste 1.800 de lucrări ale unui număr de aproximativ 600 de artişti – printre care star-uri precum Andy Warhol sau Jeff Koons – aceasta a evoluat încă din 1977 devenind una dintre colecţiile remarcabile de artă abstract-constructivistă, conceptuală şi minimalistă a secolului XX (http://www.collection.daimler.com).

Prin intermediul acestui proiect, David LaChapelle calcă pe urmele lui Andy Warhol, cel care a creat pentru Daimler în 1986 o secvenţă formată din 35 de părţi, intitulată „Cars”(„Maşini”) conform temei „maşina – un simbol al mişcării”. O particularitate formidabilă a acesteia a fost viziunea sa artistică asupra legendarului Mercedes Benz 300 SL gull-wing.

Andy Warhol a fost, de fapt, acela care a remarcat talentul lui David LaChapelle la începutul carierei sale şi i-a acordat acestuia şansa de a-şi expune munca în Interview Magazine. Fundaţia Wilhem and Karl Maybach este, de asemenea, dedicată acestui demers de a susţine artiştii tineri, în curs de dezvoltare, cu ajutorul unor mentori consacraţi.

O mica parte din atmosfera de la shooting redata printr-un making-off gasit pe youtube:

Lux si haos

Moda data pe slow motion

Lux si haos

Samsung More than talk pe Facebook

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta