Miraj(ul) unei Riviere cu parfum de roze

In prima parte a anului, cand perspectiva vacantelor era inca indepartata, pe o vreme demna de romanele lui Dickens, Miraj dezvaluia doua noi esente parfumate, Riviera si Fujer, menite sa intretina escapismul imaginar si starea de bine ce deriva din voiajul olfactiv. Sa fi fost oare prea devreme? Nicidecum. Le-am simtit aproape si atunci, le simt si acum, deoarece ambele compozitii fiind alcatuite urmand acelasi principiu al evocarii si al transpunerii, regasit in parfumurile “passe-partout”, care isi dezvaluie fatete diferite de la un sezon la altul, si care se lasa redescoperite in permanenta. Riviera m-a fascinat inca de la prima pulverizare si a ramas cu mine atat in zilele cu ploaie rece si nori cenusii, cat si in cele cu soare sclipitor si caldura toropitoare, ca un talisman invizibil cu puteri uimitoare si povesti ce asteapta sa prinda contur real.

Unele esente parfumate stralucesc pret de un anotimp sau doua, altele in schimb vin cu un pasaport universal care le face sa fie primite cu toate onorurile cuvenite in orice context sau loc din lume. Sunt acele parfumuri care nu tin cont de tendinte, dar care nici nu pot fi considerate disruptive, care exceleaza la capitolul tenacitate intr-un areal eminamente efemer, si care isi ating potentialul maxim, fara a coplesi catusi de putin. Riviera are inainte de toate melodicitate si o referinta precisa, insa nicidecum geografica, asa cum s-ar putea crede la prima vedere, ci mai degraba ideatica si poetica. Poate fi paradisul aromatic al Coastei de Azur, cu ale sale plantatii de flori si specii de ierburi din Grasse, coasta italiana a Adriaticii cu cele mai romantice gradini din Europa, sau pur si simplu Riviera eterna din sufletul fiecarui visator, pentru ca absolutul de trandafir bulgaresc nu este altceva decat chintesenta dragostei de frumos si de frumusete.

Extrem de intens si de prezent pe toate palierele parfumului, absolutul de trandafir nu confera insa esentei un caracter romantic, ci mai degraba o eleganta nobila. Nu este un sirop sau o dulceata de trandafiri, nu te imbie sa poftesti la un desert infuzat din plin cu esenta de roze, in schimb te invita sa cutreieri prin cotloanele intortocheate ale mintii, pentru a ragasi fragmentele de bucurie autentica si pentru a le aduce in prezent drept suport pentru a colectiona altele noi. Dintre toate miresmele, cea de trandafir este corelata in mod direct cu chakra inimii, iar valentele sale terapeutice sunt incontestabile, indiferent ca este vorba despre miile de nuante ale trandafirului de mai, despre efervescenta trandafirului bulgaresc sau despre prospetimea florilor de roze ce cresc in munti, la altitudini mari. Riviera este un parfum de suflet si pentru suflet, acel parfum care alina si care exalta deopotriva, care nu ezita in a face schimb de roluri si de a fi atat laimotiv cat si pansament, si care permite ca nostalgia si mirajul prezentului sa coexiste in armonie deplina.

La fel ca Velur si Caramel, primele parfumuri lansate sub noua emblema si identitate Miraj, despre care am scris AICI, si “cuplul olfactiv” Riviera & Fujer poarta semnatura lui Stéphanie Bakouche, cunoscuta pentru aportul sau creativ adus in cadrul Givaudan sau MDCI, dar si ca parfumier independent pentru clienti privati sau branduri internationale. Stéphanie imprima fiecare creatie a sa cu o sensibilitate aparte, si cu un mesaj secret, cel putin aceasta este impresia mea in urma experientelor directe cu cateva dintre esentele pe care le-a alcatuit de-a lungul timpului. Complexitatea este acompaniata de mister, pentru ca de la un punct incolo misiunea parfumului este doar aceea de a deschide calea, nu si de a conduce. Ca intr-un dans derulat pe o muzica auzita doar de catre partenerii de pe ring.

Riviera lasa sa cada cu intentie o batista la picioarele lui Fujer, iar cand el o ridica cu un gest galant, recunoaste un miros perfect complementar, acel parfum de femeie subtil degajat odata cu miscarea capului, cand ii evita privirea sau dimpotriva cand il fixeaza cu pasiune. EA il ademeneste intr-un vis solar, cu note de tangerina, bergamota, coacaze negre, trandafir si petale de violete asezate pe o baza ambrata, iar EL o cucereste cu a sa prospetime condimentata cu piper negru si cardamom, si aromata cu iris, muscata egipteana si ambra alba.

Ambele parfumuri, chiar daca sunt incadrate in categorii diferite – “barbatesti” si “de dama”, pot fi considerate unisex si purtate in functie de dispozitie si de stare. Realitatea, marcata de amprenta olfactiva pe care o lasi in urma ta, este rezultatul alegerilor pe care le faci si a deciziilor pe care le iei. Iar uneori, cea mai frumoasa realitate se contureaza dupa ce ti-ai luat o pauza, dupa ce ai evadat cu mintea undeva departe si dupa ce ai adulmecat fiecare aroma pe care ai intalnit-o. Pentru mine, Riviera este fara nici cea mai mica urma de indoiala, una dintre cele mai reusite compozitii cu tenta de escapism dintre toate cate exista, si un omagiu adus miresmei pudrate de roze.

Daca nu ai incercat pana acum niciunul dintre parfumurile Miraj, iti recomand sa iti indrepti atentia inspre discovery set-urile disponibile in boutique-ul online, care contin mostre ale fiecarei esente in parte si un cod de reducere pentru oricare dintre variantele de 50 sau 100 ml.

Miraj(ul) unei Riviere cu parfum de roze

Am testat in premiera Splendor X, cel mai puternic laser din lume

Miraj(ul) unei Riviere cu parfum de roze

Tom Ford Shade and Illuminate SPF50: cel mai performant fond de ten pe care l-am incercat in ultimii ani

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!