Peisajul modei devine din pacate din ce in ce mai trist si mai anost. Nu stiu cum astfel as putea descrie ceea ce se intampla la ora actuala in industria modei. Metaforele nu isi mai au locul si cu atat putin clementa pe care o acordam pana nu cu mult timp in urma.
Inceputul acestui an, in ciuda crizei economice intens mediatizate, nu am crezut ca va aduce cu sine incheierea activitatii unor case de moda cu renume mondial (vezi Christian Lacroix), semn ca lumea modei nu este nici pe departe atat de stralucitoare si de intangibila.
Prezentarile colectiilor haute-couture ce au avut loc saptamana trecuta la Paris (6-8 iulie) s-au desfasurat cu mult mai putin fast comparativ cu anii trecuti (putini si-au mai permis inchirierea unor spatii largi si show-uri somptuoase), iar prezenta presei a fost extrem de limitata.
Designerii au tinut sa invite cu precadere la show-uri clientii fideli, cunoscutii si mai putin persoane “din exterior”. Dovada ca si listele s-au redus simtitor: de la peste 900 de invitati la numai 200.
Christian Lacroix
Christian Lacroix s-a vazut nevoit sa declare in mod franc falimentul. Ultimul sau show haute couture, ce a avut loc pe data de 7 iulie, a fost presarat cu lacrimi de tristete pentru ceea ce a constituit vreme de 22 de ani Casa Lacroix. Colectia a cuprins doar 24 de tinute, realizate cu ultimele stocuri de materiale din atelierul sau.
Jachete perfect croite, siluete dramatice, drapaje dispuse in asimetrii atent gandite si in finalul prezentarii o rochie de mireasa fascinanta prin executie, simbol al sperantei in revenirea la vremuri mai bune.
Furnizorii au fost de acord sa sustina pro bono prezentarea, numai manechinele fiind platite (50 de euro fiecare), dupa cum stipuleaza legea franceza. „I didn’t want to cry. I want to continue, maybe in a different way, with a small atelier. What I really care about is the women who do this work.”, a declarat Lacroix la finalul show-ului. Trist, mult prea trist si nedrept.