Moda poate fi deseori perceputa drept extrem de riguroasa si excesiv de serioasa, asemenea unui personaj feminin modern, pierdut in tumultul urban, purtat cu ascensorul la ultimul etaj unei cladiri de birouri interminabile in zorii zilei si coborat in taina undeva la miezul noptii, cu agenda inca aglomerata, coafura perfecta si schita unui zambet universal valabil.
Insa dincolo de toate, moda aduce cu sine darul interpretarii, iar atunci cand un tanar designer primeste provocarea alaturarii a doua zone complexe intr-un demers creativ unic, acel dram de nebunie si de inconstienta propriu fiecarui inceput de drum, poate da nastere unei estetici surprinzatoare. Acesta este si cazul Imolei Toth, care a trimis pe catwalk-ul Galei UAD 2013, personaje desprinse din epoca Mariei Antoinette, papusi reiesite parca dintr-o expozitie tematica si insufletite cu aerul contemporaneitatii. Un risc asumat si in acelasi timp un pariu castigat la limita.
O interpretare atenta si intens studiata a zonei de boudoir feminin, cu aplicatii subtile de dantele, volane, tulle-uri si cateva corsete impecabil realizate, punctate de panglici matasoase si asimetrii controlate. Mai multe detalii despre colectie, va invit sa aflati din interviul realizat cu Imola Toth:
Adina Necula: Care au fost primele tale contacte cu design-ul vestimentar si ce anume te-a directionat inspre acest univers artistic?
Imola Toth: Inca din copilarie am cochetat cu designul vestimentar. Pe la varsta de 5-6 ani imaginam schite si urmaream cu interes emisiunile derulate pe Fashion Tv. Pot spune ca intotdeauna am avut o atractie pentru moda. Am terminat liceul la profil de design vestimentar si niciodata nu m-am indoit cand a fost vorba despre planurile mele de viitor. Intotdeauna am fost putin diferita, in sensul ca am avut un stil propriu si bine definit, fapt care probabil m-a condus tot spre designul vestimentar.
A.N: Pentru colectia de licenta ai ales un filon destul de nisat si oarecum riscant, pe care insa ai reusit sa il transpui excelent in piese situate la limita dintre lenjerie/boudoir si ready-to-wear. Care au fost premisele de la care ai pornit?
I.T: Ideea mea initiala era corsetul, iar pornind de la aceasta am venit cu gandul de a realiza ceva mai interesant si mai complex. Asadar am creat un asa-numit amestec intre tinutele sexy (body, corset) si tinutele “purtabile”. Ca si baza, am creat trei body-uri, doua corsete alaturi de doua sacouri si trei fuste, dintre care doua cusute impreuna cu corsetele. Astfel body-urile si corsetele colectiei pot fi purtate separat sau ca set, alcatuit din sacou si fusta.
A.N: Cum s-a derulat colaborarea cu Jolidon si ce a implicat procesul tehnic de realizare a colectiei?
I.T: La Jolidon am invatat foarte mult. Am avut ocazia sa realizam tiparele impreuna, am vazut cum se face un tipar pe calculator, dar, pe langa toate acestea, am invatat si foarte multe trucuri tehnice. Eu am croit toate piesele, iar partile mici le-am prins cu ace sau in unele cazuri le-am cusut, ca de exemplu in cazul unei fuste, la care am prins toate volanele una cate una inainte de cusut.
A.N: Corsetele pe care le-ai creeat sunt impecabile din punct de vedere al constructiei si al finisajelor. Ai apelat la tiparele clasice de corset sau ai facut uz si de expertiza echipei de creatie Jolidon?
I.T: Am pornit de la tiparele clasice ale corsetelor/body-urilor pe care le-a avut deja Jolidon-ul. In plus am dezvoltat formele si am acoperit materialele (de exemplu cu dantela) sau le-am decupat conform ideilor mele.
A.N: Cum ti-ai imaginat personajul colectiei, aceasta Marie Antoinette moderna si extrem de senzuala? Ai putea-o identifica ca parte a unui ideal tip contemporan?
I.T: Marie Antoinette era o adevarata icoana de moda a perioadei sale, asadar ideea mea a fost sa modernizez stilul ei si sa creez un ideal contemporan bazat pe acest stil specific. Pe Marie Antoinette nu as putea sa o identific cu o persoana anume din zilele noastre, fiindca in momentul de fata sunt prea multe icoane cand vine vorba de moda.
A.N: In ce mod ar putea integra o femeie piesele tale in garderoba si ce variante de purtare a acestora ai sugera?
I.T: Piesele colectiei mele le-as recomanda femeilor sofisticate, puternice si iubitoare a materialelor fine, de lux. Dar in primul rand imi imaginez piesele mele ca si costume de scena pentru filmari tematice, videoclipuri si shootinguri, pentru ca forma lor actuala este prea extravaganta pentru a le purta pe strada. Insa, cu mici modificari acestea se pot transforma usor in piese de zi cu zi. De exemplu sacourile colectiei pot fi asortate si purtate cu fuste mai elegante, sau chiar si cu pantaloni.
A.N: Care sunt designerii pe care ii apreciezi si de ce?
I.T: Designerul meu preferat este Alexander McQueen. El a fost un talent fantastic si un designer foarte creativ. McQueen a folosit combinatii de materiale deosebit de interesante si a creat mereu ceva exceptional. Sper ca Sarah Burton va reusi sa continue cu succes activitatea lui McQueen.
A.N: Ce publicatii de specialitate urmaresti?
I.T: Urmaresc mai multe bloguri si site-uri, printre care mai ales fashionfave.com, bien.hu, glamour, dar cateodata cumpar si reviste precum Elle sau Glamour etc. Pe langa acestea urmaresc stirile de moda si tot ce apare pe internet.
A.N: Care este zona estetica spre care doresti sa te indrepti in perioada urmatoare?
I.T: Inca nu stiu exact spre ce zona estetica vreau sa ma indrept, fiindca am nenumarate idei, dar cu siguranta voi continua sa creez piese feminine, senzuale si rochii bine conturate. Gustul meu se schimba foarte repede, fiind inca influentat de tendintele din lumea modei dar si de starea spirituala de moment. Cred ca voi incerca si experimenta cu diferite stiluri.
Credit foto: Daniel Robu