Catalin Valean: castigatorul concursului “Fii creator de Haute-Couleur”

Henkel Romania, prin marca Perwoll, a sustinut in mod constant in ultimii ani tinerii designeri romani, printr-o serie de premii materiale care i-au ajutat sa isi contureze colectiile de debut. Pe reprezentatii Henkel i-am cunoscut la Gala UAD 2012, desfasurata in vara la Cluj si i-am reintalnit ieri dimineata, in cadrul unui eveniment organizat la Cafe Antipa, in prezenta lui Lucian Broscatean, a Adelinei Ivan si a lui Marian Palie.
Invitatul surpriza a fost insa Catalin Valean, castigatorul concursului national de schite de design vestimentar „Fii creator de Haute-Couleur”, o initiativa Perwoll de suport si de recunoastere a talentelor din domeniul modei.  Cateva dintre piesele care alcatuiesc colectia „Tranzitii” nu au ramas expuse doar pe standere, ci au prins viata in asocieri stilistice ingenioase, conturand siluetele manechinelor care au defilat in a doua parte a evenimentului, cea dedicata workshop-ului de stil.

Propunerile lui Catalin Valean nu exceleaza neaparat la capitolul design, ci mizeaza mai mult pe versatilitate si pe variantele multiple de integrare in outfit-uri care pot fi purtate in egala masura atat in timpul zilei, cat si la iesirile nocturne. Cromatica este restransa la tonuri de bej, crem si alb, punctate pe alocuri de accente neon si de nuante pastel reunite in imprimeuri alternante.
Colectia „Tranzitii” propune sapte tinute pentru ambele sexe si cuprinde piese vestimentare unice, care ilustreaza perspectiva autorului asupra conceptului de schimbare. In realizarea ei, tanarul designer a folosit combinatii originale de culori vii si materiale precum stofa de bumbac, tricot de lana, matase si voal de matase, nylon, piele, vascoza, elastan si fetru. Prin discursul estetic al colectiei, Catalin Valean initiaza un curent stilistic articulat de propria viziune asupra unei lumi aflate într-o constanta transformare.

Toate elementele din cadrul colectiei sunt trecute prin filtrul personal. Fiecare detaliu, de la masca de iepure si pana la atmosfera conturata, a fost raportat la o perceptie distincta a tranzitiilor din viata de zi cu zi. Experienta de a trece de la o simpla idee transpusa în schita la creatia fizica, palpabila, este la randul ei o tranzitie care a contribuit în mod semnificativ la evolutia mea ca designer. Piesele din aceasta colectie pot fi purtate în tinutele de zi cu zi, desi au accente avangardiste”, declara Catalin Valean, tanarul designer castigator al concursului national de schite de design vestimentar organizat de marca Perwoll.
Catalin Valean este student la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca, sectia design-vestimentar si a absolvit un stagiu de practica în Germania, la un label de moda din Berlin, prin programul de plasament Erasmus. A fost dintotdeauna pasionat de moda, dar a reusit sa si-o dezvolte numai dupa ce a beneficiat de sustinerea financiara a parintilor.
Colectia semnata de Catalin Valean va fi expusa spre vanzare în Galeria Designerilor Romani din magazinul Cocor, Bucuresti, pana in luna decembrie 2012.

Catalin Valean: castigatorul concursului “Fii creator de Haute-Couleur”

AUTOR 8: cel mai mare targ de bijuterie contemporana din Romania

Catalin Valean: castigatorul concursului “Fii creator de Haute-Couleur”

Bijuterii speciale la Autor 8

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta