Boîte des Merveilles sau extractul de cultura fashion

Ultima oara cand ne-am intalnit, la ceas de seara, imi deschideai cu gratie portile inalte din fier forjat si ma imbiai cu licoarea magica menita sa imi elimine oboseala pasilor si sa ma determine sa urc cu repeziciune treptele reci din piatra. Acelasi miros familiar de lemn si rasina ma intampina de fiecare data cand ma asteptai cu emotie sa iti trec pragul, emanandu-l prin fiecare semn al trecerii timpului, amprentat in structura de un farmec imposibil de descris. Dincolo de prag, imi asezai de fiecare data in fata ochilor un nou labirint intortocheat, cufundat in semi-intuneric, insa atat de lesne de deslusit pentru mine. Tu imi permiteai sa infrunt necunoscutul si sa culeg nectarul provocarii, iar eu iti marturiseam ca mi-e teama sa nu ma transform intr-un reflex palid al vietilor trecute, transpus intr-o aparitie halucinanta si neinteleasa pe aleea pietonala a cotidianului.


Imi dau seama cat de putin am vorbit public despre tine si cu tristete constat ca mi s-a intamplat sa fiu de prea putine ori intrebata de existenta ta. In mod paradoxal, intr-un univers amprentat de multiculturalitate, regasim atat de putini markeri culturali impartasiti si intelesi dincolo de capitolul introductiv. In bratele tale, ale bibliotecii mele dragi de ieri, de acum si de maine, de aici si de pretutindeni, m-am simtit intotdeauna protejata si ferita de orice vizitator nepoftit, dornic sa imi distraga atentia de la firul narativ. Mai presus de toate, am invatat sa parcurg povestile atent documentate fara a emite judecati de valoare, fara a comenta inutil, ci doar a le dezbate in companii potrivite si indeajuns de receptive la un dialog defel accidental.

De-a lungul anilor, prin prisma profesiei, am perceput Moda ca pe un act cultural in sine, nicidecum ca pe o frivolitate sarmanta afisata cu precizie pe catwalk-urile marilor capitale, de doua ori pe an, conform calendarului prestabilit. In absenta unui set imagistic si cultural bine alcatuit, esenta Modei nu poate fi surprinsa si decriptata, iar depersonalizarea ajunge sa alimenteze cercul din ce in ce mai extins al “victimelor supuse” crezului intr-o unica “biblie”/manual de buna conduita/purtare/afisare a imaginii de sine.

Nu totul poate fi accesat cu o simpla cautare pe internet, iar adeseori informatiile cele mai de pret se ascund in interiorul tomurilor cu pagini ingalbenite de vreme si sufocate in uitare. Asa cum mirajul frumusetii are loc noaptea, surprizele cu insemnatate fashion se dezvaluie pe neasteptate in zorii zilei, transformand in realitate visul cuprins in “tumultul multicolor” al lui Goethe sau in portretele lui Giovanni Boldini din perioada Belle Epoque.

Boîte des Merveilles – gentile-carte ce reinvie o lume demult uitata

Insotita de un plic negru si de o caligrafie superba asternuta cu emotie, surpriza semnata Boîte des Merveilles a ajuns in posesia mea intr-un mod cu totul neasteptat. Titlul inscris pe coperta a ceea ce parea un volum imbracat in piele – “The Great Gatsby” – mi-a suscitat aproape instantaneu dorinta de lectura, insa de indata mi-am dat seama ca paginile din interior fusesera inlocuite cu un plus in nuanta mantiilor papale – un rubin absolut superb, nobil si de o eleganta extrema.


Boîte des Merveilles reprezinta mai mult decat un nou brand de accesorii fashion. Boîte des Merveilles reinvie o lume de mult uitata, o lume care astepta momentul potrivit pentru ca valorile sa fie reasezate si reanalizate intr-o lumina noua, menita sa elimine praful innecacios si sa puna sub semnul intrebarii excesul.

Pasiunea pentru carti se alatura pasiunii pentru moda, intr-un cocktail care creaza dependenta si care rescrie principiile esteticii contemporane, reusind sa realizeze poate cel mai dificil lucru: legatura intima intre obiect si purtatorul acestuia, atat prin prisma valorii intrinsece si a mesajului cu rezonanta cat si prin prisma senzorialitatii implicite, a laturii tactile.

Dincolo de demersul creativ, salasluieste o simbolistica unica, percutanta, sobra si determinata sa strapunga balastul cotidian. Odinioara, copertile cartilor erau protejate de pielea tabacita (in special cartile de cult), iar sistemele de coasere si de ancorare a legaturii la corpul cartii se constituiau intr-o adevarata arta (peste o suta de stiluri consemnate de-a lungul epocilor istorice).

Boîte des Merveilles reinterpreteaza intr-o maniera noua, in premiera in Romania, arta legatoriei transcrisa in limbaj fashion. Fiecare geanta-carte este realizata manual din piele naturala sau ecologica, sub atenta supervizare a unui expert in legatoria de arta, care a adus imbunatatiri prototipurilor initiale in ceea ce priveste structura si calitatea produsului final.

“The Great Gatsby”, precum si celelalte doua titluri incluse in colectia Boîte des Merveilles – “Le Belle et la Bête” si “Pride and Prejudice” sunt inscrise pe “coperta” cu litere aurii culese manual, utilizand un procedeu special de presare la cald pe folie, care necesita extrem de multa atentie si meticulozitate si care transforma accesoriul intr-o piesa de arta purtabila.

Insa surpriza descoperirii nu s-a oprit intr-un singur punct. Analizand in amanunt geanta-carte, am remarcat coperta superioara dubla, asemenea unei rame, care permite inlocuirea fetei, fie cu un alt titlu, fie cu un cadru din plus coordonat cromatic cu interiorul sau intr-o nuanta contrastanta. Posibilitatile de personalizare ale Boîte des Merveilles confera o versatilitate extrema gentilor-carte si cuprind atat alegerea tipului de piele (naturala sau ecologica) sau a variatiunilor din material textil (colorat sau imprimat), a gamei cromatice (momentan negru sau bleumarin), iar in perioada urmatoare a imprimarii pe coperta a unui text ales de client.

Prin intermediul Boîte des Merveilles esenta frumusetii renaste in ochii purtatorului, caci ce putere de expresie ar mai avea privirea in absenta unor povesti neconsumate cu cadenta accelerata a timpului? Un dar de pret, asezat in biblioteca mea fashion in premiera si caruia i-am rezervat un raft intreg, menit a fi completat cat de curand cu noi titluri privilegiate.

Gentile-carte Boîte des Merveilles pot fi comandate (livrarea se efectueaza imediat sau in interval de doua saptamani in cazul in care produsul dorit nu se afla pe stoc) printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook a brandului sau trimitand un e-mail pe adresa Boitedesmerveilles@gmail.com, costul unei piese fiind de 300 lei (pentru produsele realizate din piele ecologica).

Colectia capsula “Summer Dance” by Kiki Dumitrescu

Colectia capsula “Summer Dance” by Kiki Dumitrescu

Universul Moogu Contemporary Jewellery la Autor #11

Universul Moogu Contemporary Jewellery la Autor #11

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!