Pielea reflecta cu prisosinta starea de sanatate a organismului si ii indica cat se poate de clar carentele. Ritualurile de frumusete nu isi gasesc expresia doar pe raftul de cosmetice, ci si in bucatarie, acolo unde alimentele alcatuiesc o organigrama distincta. In mod paradoxal, societatea contemporana ne-a inoculat ideea conformismului, a regulilor si a normelor de conduita, a disciplinei, insa nu ne-a oferit de fapt nicio solutie pentru a gestiona haosul in aparenta organizat.
Deprinderile nu pot fi internalizate decat in momentul constientizarii beneficiilor unei anumite actiuni si poate va vine greu a crede ca un program de post-detoxifiere va poate schimba complet viata, adaugandu-i acele nuante care lipseau din peisajul urban cenusiu. Ei bine, in ceea ce ma priveste, Iconic Health post-detox a facut cu mult mai mult de atat: a reusit sa imi redea echilibrul si sa ma salveze din mrejele emotiilor care de multe ori imi dictau meniul zilnic.
Principiul “Eat your feelings” sau “emotional eating” se afla la baza multiplelor dereglari ale organismului, iar explicatia este una cat se poate de simpla: inca din copilarie am fost invatati ca reusitele trebuiesc premiate sub o forma sau alta, iar de cele mai multe ori rasplata am descoperit-o in idilica fabrica de ciocolata a lui Willy Wonka, paradisul oricarui copil aflat in cautarea indeplinirii dorintelor. Etapa maturitatii este insotita de o responsabilizare nascatoare atat de frustrari cat si de numeroase confruntari in plan social: rutina la locul de munca, eforturile sustinute in vederea obtinerii unui job mai bun sau a avansarii in functie, multi-tasking-ul la care fiecare individ este supus zilnic, implinirile sau dezamagirile amoroase, prieteniile de conjunctura soldate cu surprize neasteptate etc.
In tot acest tumult, zona de confort nu mai poate fi intrevazuta nici macar acasa, balastul neputand fi lasat la usa de la intrare. Iar in toiul noptii, atunci cand domneste linistea si cand nicio privire nu mai este atintita asupra noastra, simtim nevoia sa ne eliberam si sa incalcam regulile, adapostiti de comentarii negative sau de pareri nesolicitate: o cutie cu inghetata este pregatita in frigider pentru a ne hrani emotiile, iar fiecare pralina savurata ne va rasplati pentru cate o situatie din cotidian care ne-a epuizat energetic dar pe care am gestionat-o cu succes.
In mod similar, urmarea unui program de detoxifiere a organismului si “rezistenta” in fata tentatiilor culinare de-a lungul perioadei de purificare, tine sa isi gaseasca rasplata imediat dupa incheierea “supliciului”. Totul tine insa de abodare si de psihic: in loc sa privim cura de detox ca pe o privare de alimentele pe care obisnuiam sa le consumam, putem concepe noul parcurs nutritional drept un prilej de explorare si de descoperire a unor gusturi noi, a unor texturi sau arome care ne-ar putea largi orizontul.
Mai mult decat atat, daca programele de detoxifiere ne ajuta la reechilibrarea si restartarea organismului, meniurile post-detox ne invata cum sa devenim consecventi, cum sa nu mai cedam impulsului de a consuma alimente pe fond emotional, cum sa ne hranim corpul si mintea nu doar sa ne dedam placerilor unei mese copioase si cum sa ascultam mesajele care ne sunt trimise de propriul sistem.
Timp de 10 zile am urmat un program personalizat de detoxifiere conceput de Cristina Mirica – medicul nutritionist Iconic Health (povestea intregului program o puteti parcurge AICI), iar urmatoarele 7 zile am experimentat meniurile echilibrate din punct de vedere nutritional, menite sa faca trecerea inspre alimentatia solida. Marturisesc ca cele 7 zile au fost revelatoare pentru mine si m-au determinat sa reconsider planul alimentar pe care obisnuiam sa il urmez si pe care il consideram fara cusur.
Perioada post-detoxifiere este cel putin la fel de importanta ca programul de detox in sine. Iar daca nu invatam nimic de-a lungul celor catorva zile, atunci inseamna ca nu am deprins tainele ascultarii organismului. Ce facem dupa cura de detox? Ca si in cazul multor diete soldate cu esecuri fulminante si cu luari in greutate substantiale, programele de detox devin complet ineficiente si inutile in conditiile unei reveniri bruste la alimentatia dezechilibrata si la vechile obiceiuri paguboase.
Daca dupa 5, 7 sau 10 zile de detox ne indreptam inspre primul restaurant si comandam un preparat greu si procesat, nu facem decat sa alertam organismul si sa ii inducem o stare de soc (toate mecanismele vor fi puse in functiune pentru a digera alimentele acidifiante precum carnea, branzeturile sau prajelile).
Pentru a mentine efectele purificatoare ale programului de detox si pentru a creea deprinderi corecte, meniurile concepute de Iconic Health se bazeaza pe introducerea treptata a preparatelor solide in alimentatie, tinand cont de grupele din care acestea fac parte. In prima zi dupa detoxifiere sunt recomandate 4-5 mese, alcatuite din salate, supe crème, fructe si legume crude sau gatite la abur, in ziua a doua in meniu sunt introduse cereale (consumate la micul dejun, nu seara) si seminte precum ovazul, quinoa, chia, mei, amaranth, iar in ziua a treia se face trecerea treptata inspre produse de origine animala (peste slab, iaurt, branza de capra sau de oaie, oua etc).
Realizate dupa retete extrem de simple, insa atent concepute, preparatele din programele post-detox ale Iconic Health sunt absolut delicioase si pot constitui baza unei alimentatii zilnice echilibrate. Daca pana in urma cu putin timp, evitam consumul de cereale si nu intelegeam care ar putea fi beneficiile unui mic dejun compus din porridge sau iaurt cu granola, experimentand meniurile post-detox Iconic Health, am descoperit secretul: in afara faptului ca cerealele si semintele atent selectate contin carbohidrati cu eliberare lenta si imi asigura aportul de energie pana la ora pranzului, acestea ajuta din plin la reglarea tranzitului intestinal si la digestie. In plus, elimina nevoia de “ceva dulce” care survine de obicei la finalul zilei, atunci cand oboseala isi face simtite efectele: iaurtul din soia cu granola Iconic Health este pe cat de hranitor pe atat de savuros gratie ingredientelor cu rol de energizare si de activare a starii de bine – ovaz, mar, orz, migdale, nuca, afine, stafide, sirop de artar, susan, miere, scortisoara si in.
Echilibrul consta in moderatie, unul dintre principiile post-detoxifierii fiind acela al dozajului atent in vederea reeducarii organismului. Altfel spus, mancatul des si in cantitati decente, completat de o revizuire a retetelor. Pana nu incercati nu va puteti convinge ca frigaruile de tofu si legume sunt pe cat de satioase pe atat de sanatoase, ca rulourile din dovlecei cu ton nu sunt doar aspectuoase, ci au un gust divin si asigura un aport proteic excelent, ca pilaful de mei cu ghimbir si curry nu este o gluma proasta la adresa retetei traditionale ci seduce instant papilele gustative si ca briosele cu spanac pot creea o dependenta mai mare decat cele cu ciocolata.
Programele de detox si cele de post-detox Iconic Health pot fi comandate oriunde in tara, iar o vizita la medicul nutritionist Cristina Mirica este absolut necesara pentru personalizarea meniurilor si pentru maximizarea beneficiilor pe termen lung.
Va invit sa cititi si cele doua interviuri realizate cu medicul nutritionist Cristina Mirica – AICI si AICI, experienta mea cu programul de detox Iconic Health si motivele care m-au determinat sa ii acord nota maxima – AICI, secretele sucurilor presate la rece Iconic Juices si rolul acestora in detoxifiere – AICI. Cat timp studiati materialele, impreuna cu Iconic Health va pregatesc o surpriza (detalii in curand).