Viitorul cosmeticii este aici, iar numele sau este Dr. Platon Ultra Plasma. Cea mai noua si avansata tehnologie estetica a momentului, utilizeaza plasma rece pentru a raspunde celor mai des intalnite afectiuni cutanate – roseata, inflamatie, rozacee, sensibilitate si reactivitate – inclusiv probleme de ordin dermatologic – acnee activa, dermatita atopica, psoriasis, eczema etc. Am testat in premiera terapia, iar in afara faptului ca este foarte confortabila si rapida (dureaza doar 10 minute), efectul corector este vizibil imediat. Ori nu aceasta este dorinta tuturor femeilor? Asezati-va confortabil si aflati din materialul pe care vi l-am pregatit, tot ce trebuie sa stiti despre tratamentul cu plasma rece si adresabilitatea acestuia.
Poate va mai amintiti de la orele de fizica din scoala, care sunt cele patru stari fundamentale ale materiei. Solid, lichid, gaz si … plasma. Daca in primele stari de agregare, paticulele sunt destul de ordonate si de apropiate, in cea din urma vorbim atat despre un maxim de dispersie a acestora, cat si despre o incarcatura electrica. Spre deosebire de gaz, care este neutru din punct de vedere electric, plasma contine ioni pozitivi si negativi, alaturi de electroni liberi, ceea ce inseamna ca are capacitati conductive.
In momentul in care gazul este incalzit la temperaturi foarte ridicate, atomii intra in coliziune, iar electronii sunt separati de nucleele atomice. De exemplu, plasma din Soare este generata de milioane de grade Celsius. Fulgerul este de asemenea o forma naturala de plasma, prin descarcarile electrice producandu-se o incalzire localizata foarte intensa (in urma ionizarii aerului se produce plasma).
O tehnologie derivata si adaptata din aplicatiile medicale si industriale, plasma calda a inceput sa fie utilizata din ce in ce mai des in tratamentele estetice la inceputul anilor 2000, atunci cand au fost puse la punct primele dispozitive capabile sa genereze plasma in conditii controlate si sigure pentru piele. Primele studii referitoare la utilizarea plasmei in medicina, au fost efectuate insa si mai devreme, in jurul anilor ’90, si aveau in vedere potentialul sau de regenerare tisulara in tratarea leziunilor cutanate. Ulterior, dispozitivele cu plasma calda au patruns in centrele specializate de estetica, fiind utilizate in proceducerile de rejuvenare faciala si blefaroplastie non-chirurgicala (ridicarea pleoapelor).
Comparativ cu metodele traditionale invazive, plasma calda s-a dovedit ani la rand o alternativa sigura si eficienta la interventiile chirurgicale (principiul este binecunoscut – lezarea pielii in scopul regenerarii acesteia), cu rezultate rapide si timp redus de recuperare, parte integranta a procedurilor de intinerire faciala si tratare a cicatricilor si a ridurilor, insa efectele secundare pe zonele tratate, corelate cu exigentele din ce in ce mai ridicate ale clientelor, au deschis calea ascensiunii unui nou tip de terapie – cea cu plasma rece.
Chiar daca in cele mai multe situatii, simptomele produse de utilizarea plasmei calde in estetica sunt temporare – roseata, inflamatie, mici arsuri sau hiper-pigmentare post-inflamatorie, contraindicatiile asociate tratamentului, ingusteaza segmentul clientelei. In schimb, terapia cu plasma rece, il extinde semnificativ, fiind neindicata doar persoanelor care sufera de cancer. Plasma calda nu este recomandata in cazuri de eczema, psoriasis, dermatita activa, boli autoimune, diabet sau afectiuni care intarzie vindecarea. Adica exact problemele carora plasma rece le ofera solutii tintite, precise si eficiente.
In fiecare an, la inceputul toamnei, Estetiq Solutions organizeaza unul dintre cele mai asteptate evenimente dedicate inovatiilor tehnologice si echipamentelor de ultima generatie, iar sezonul acesta dispozitivul care mi-a atras imediat atentia si pe care mi-am dorit sa il testez in premiera, a fost Dr. Platon Ultra Plasma. Cu un design desprins parca din “Al cincilea element”, terapia cu plasma rece Dr.Platon reprezinta urmatorul nivel atat in ceea ce priveste ingrijirea specializata a pielii, cat si siguranta in utilizare.
Spre deosebire de plasma fierbinte, care incalzeste pielea la o temperatura de pana la 120 grade Celsius, provocand leziuni in scopul regenerarii cutanate, plasma rece nu provoaca absolut nicio dauna termica, mai ales ca nu patrunde deloc in piele. Practic, plasma este generata de gazele din aer si se formeaza in spatiul dintre varful dispozitivului de lucru si pielea pacientului. Eu am simtit in primele minute in care Anca Neagoie, trainer Estetiq Solutions, a inceput sa lucreze cu dispozitivul, un miros usor de ozon. De unde si efectul dezinfectant. Cand vine in contact cu suprafata pielii, plasma rece elimina micro-organismele si declanseaza un lant de reactii bio-chimice cu impact asupra diferitelor straturi ale pielii. In functie de afectiunea tratata, actiunea plasmei reci poate fi antiinflamatoare, antifungica sau antibacteriana.
Foarte important atunci cand se lucreaza cu plasma rece este distanta dintre capatul de tratament si piele. Daca este o distanta prea mare sau prea mica, nu se produce reactia chimica. Ideal este sa se respecte o distanta de aproximativ 1 mm fata de piele. Clienta simte in acel moment cateva piscaturi usoare si se poate observa si o lumina albastra.
Anca Neagoie (trainer Estetiq Solutions)
Particularitatea plasmei reci Dr. Platon consta in tehnologia patentata de tip “shower”, care permite emiterea uniforma a plasmei. Daca sunteti familiarizate cu electrodermul, va ganditi poate ca este cumva similar cu respectivul, insa plasma rece se dovedeste net superioara din toate punctele de vedere. Capetele ceramice ale electrodermului se pot sparge cu usurinta, si au nevoie de inlocuire, lucru care nu se poate intampla in cazul dispozitivului Dr. Platon (in esenta, nu exista consumabile), iar in plus, au o forma de lingurita care acopera o zona foarte mica, comparativ cu “dusul de plasma” uniform si egal ca intensitate, pe care il genereaza Dr. Platon Ultra Plasma. Asadar, terapia nu este doar mai eficienta si mai placuta, ci dureaza si mai putin – maxim 15 minute.
In functie de zona tratata, exista trei dimensiuni cu care se lucreaza. De exemplu, pe fata se foloseste de obicei capatul mediu si se alterneaza cu cel mic pentru o actiune localizata – dermatita atopica, rid, pata pigmentara etc. Pentru spate, sau pentru restul corpului, apelam la aplicatorul mai mare pentru un plus de rapiditate.
Anca Neagoie (trainer Estetiq Solutions)
Motivul care m-a determinat sa scriu detaliat despre terapia cu plasma rece consta tocmai in multitudinea de indicatii si in adresabilitatea extrem de generoasa si de cuprinzatoare. Gratie efectului sau anti-inflamator, cateva minute de tratament cu plasma rece contribuie la ameliorarea semnificativa a acneei active, dar si a rozaceei, care mai ales in sezonul rece, devine mai putin vizibila. Mai mult decat atat, aflandu-se in echilibru, pielea nu mai are tendinte de reactivitate si nu se mai irita atat de usor, ceea are un impact major in diminuarea si in gestionarea adecvata a simptomelor dermatitei atopice, a eczemelor, a seboreei si a psoriazisului.
Plasma rece poate fi utilizata atat ca tratament singular, dar si ca adjuvant post-terapii cu laser, peeling-uri sau interventii care lezeaza pielea, deoarece accelereaza vindecarea, fortifica sistemul imunitar si repara bariera cutanata. Foarte interesanta mi se pare si actiunea depigmentanta, in sensul in care oxigeneaza melanina in petele superficiale sau de mica adancime, contribuind astfel la reducerea hiperpigmentarii cutanate.
De asemenea, plasma rece creste permeabilitatea pielii, ceea ce inseamna ca folosita in debutul unui tratament cosmetic, dar si la finalul respectivului, faciliteaza o mai buna absorbtie de catre epiderma a substantelor solubile in apa.