Mon Boudoir (Houbigant): povestea aromei preferate de Regina Maria

Unele parfumuri trezesc la viata amintiri din paradisuri suspendate in negura timpurilor, formulele altora tanjesc sa fie readuse pe piele sub bagheta modernitatii, in interpretari mai proaspete si mai bine corelate cu gusturile prezentului, in timp ce unora le este acordat privilegiul de a renaste pe deplin si de a se reinventa intr-o maniera in egala masura surprinzatoare si neasteptata. Mon Boudoir se inscrie in cea din urma categorie, parfumul conceput in 1918 de catre casa Houbigant in onoarea Reginei Maria si retras de pe piata in 1938, odata cu decesul acesteia, avand parte de o relansare de exceptie, la mai bine de un secol distanta. Cum miroase esenta nobila care prin structura si filozofia sa perpetueaza spiritul unei traditii si gustul calitatii, afli dintr-o poveste pe care am scris-o pe nerasuflate, cu gandul departe si inima trepidand de emotie.

Este imposibil sa vorbesti despre istoria parfumurilor si despre traditia franceza, fara a face referire la Houbigant, casa a carei istorie inceputa in secolul XVIII, continua sa farmece si in prezent, prin capitolele sale olfactive, alcatuite cu gratie si eleganta, pentru a elogia frumusetea feminina atemporala. Jean-Francois Houbigant a cucerit toate marile curti europene, pana in Rusia, compozitiile sale acompaniind povestile de amor imperiale, confesiunile de divan sau mondenitatile bine rumenite si servite la ceasul amiezii in saloanele cu tavane inalte.

Creat de catre celebrul chimist Robert Bienaimé (presedinte al Sindicatului National al Parfumeriei in trei perioade extrem de importante – inceputul anilor ’20, ’30 si ’40) si lansat in 1918, Mon Boudoir a reprezentat un adevarat coup de foudre pentru Regina Maria, aceasta acceptand bucuroasa sa devina imaginea parfumului si a liniei de produse ce il acompaniau (sapunuri, pudre, saruri de baie etc), in anul 1922. Versiunea originala a parfumului nu avea nimic a face cu seductia in sensul comun al termenului, ci mai degraba cu puterea si capacitatea de persuasiune, capitol la care Regina Maria era experta. Iar parfumul, arma sa secreta. Nu intamplator, cateva consemnari istorice, indica faptul ca in timpul negocierilor purtate de catre insasi Regina Maria in 1919, in cadrul Conferintei de Pace de la Paris, aceasta era parfumata cu Mon Boudoir, esenta cu iz mistic care abunda in florile sale preferate: violetele.

Pentru Regina Maria, aroma violetelor a avut inca din copilarie o semnificatie aparte, majoritatea verilor petrecandu-le la Palatul San Antonio din Malta, acolo unde mama sa, Ducesa Maria Alexandrovna, plantase numeroase violete “de Rusia”. Ulterior, regina primeste si un extract de violete exotice, indelung purtat si a carui mireasma pare inca sa mai persiste pe holurile Castelului Pelisor, loc in care de altfel s-a si incercat aclimatizarea delicatelor flori. Dincolo insa de legenda, Regina Maria este recunoscuta pentru aplecarea sa inspre spiritualitate, violetele si violetul insotind-o in cele mai importante momente ale vietii sale.

Mon Boudoir a fost relansat anul trecut de catre Houbigant, intr-o interpretare pe cat de fermecatoare, pe atat de originala si rafinata. Nu am reusit sa povestesc la momentul respectiv pe indelete, insa de atunci am tot purtat parfumul, intelegandu-l astfel mult mai bine decat as fi putut-o face “la prima mana”. Intuind doar cum ar fi putut sa miroasa compozitia lansata in urma cu peste un secol si coreland cu viziunea moderna a lui Luca Maffei, am convingerea ca numitorul comun nu rezida neaparat in prezenta sau absenta vreunui ingredient, ci in sentimentul de intimitate plasmuit de vaporii parfumati. O intimitate care nu descrie un joc al seductiei, ci si un spatiu personal atat de bine conturat, incat nici nu conteaza amplasamentul sau in spatiu si timp. Poate fi aproape sau departe, intr-un ungher al unui castel sau pe propria canapea din camera de zi, captiv intr-un crampei de fantezie sau nomad prin definitie. Oricare ar fi contextul, Mon Boudoir este esenta regasirii de sine, a fortei interioare si a feminitatii, cu toate fatetele acesteia – romantice, cerebrale, imprevizibile, senzuale, impunatoare sau vulnerabile. Ca o oaza care daca nu exista la anumita adresa, este musai sa fie imaginata. Cum si in ce fel, este alegerea fiecarei femei.

Mon Boudoir pastreaza notele florale de mijloc ale compozitiei din 1918 – violete, iris, trandafir, ylang-ylang, acestora adauganduli-se note superioare de ghimbir, piper roz, bergamota si note de fond ambrate – ambroxan, lemn de santal, mosc, vanilie din Tahiti, ambergris, smirna, rasina benzoica, vetiver etc.

Parfumul face parte din Collection Privee a Casei Houbigant si este disponibil in varianta apa de parfum (100 ml) exclusiv la Beautik Haute Parfumerie, furnizor al Casei Regale a Romaniei.

Mon Boudoir (Houbigant): povestea aromei preferate de Regina Maria

Solutii de ingrijire si styling care fac diferenta in cazul parului fin, subtire, uscat si poros

Mon Boudoir (Houbigant): povestea aromei preferate de Regina Maria

Giulia Nahmany si parcursul unei transformari asumate: idei intelepte dupa mai bine de opt ani de consiliere stilistica

Articole recente

There are 2 comments

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!