Back to basics: in cautarea scrubului facial perfect

Uneori cele mai simple produse cosmetice, sunt si cele mai dificil de obtinut. Pentru ca asteptarile sunt mari si pentru ca exista alte zeci, poate chiar sute de referinte similare cu care pot fi comparate. Scrub-ul facial Elix este fara indoiala unul dintre cele mai eficiente pe care le-am folosit in ultimii ani, iar cautarea lui a echivalat cu cea a unui tricou alb impecabil croit. Stiam ca exista acolo undeva, insa pana l-am descoperit, am incercat „n” variante. Iar asta pentru ca mi-am dorit un scrub facial all-season, care sa raspunda nevoilor pielii mele indiferent de conditiile de mediu si care sa o tratateze cu blandete mai ales in perioadele in care se dovedeste mai sensibila sau mai reactiva.

Credit foto: IMIEGIES

Si in cosmetica, ca si in orice alt domeniu, formulele de baza sunt cele care fac diferenta in ecuatia sanatatii pielii

Un ten cu o aparenta tanara, este un ten ingrijit corect si in mod constant. Iar ingrijirea incepe cu purifierea tenului, care in cosmetica ancestrala presupunea folosirea mai multor produse, cu texturi diferite si actiuni complementare, in acelasi pas. De exemplu, pentru demachiere se aplica si o crema/lotiune, dar si o spuma lejera, pentru indepartarea tuturor urmelor de impuritati si celule moarte se apela atat la un scrub, cat si la o masca cu actiune exfolianta, pentru echilibrarea tenului se utilizau in egala masura lotiunile tonice blande si esentele concentrate etc. Fiecare etapa de curatare a pielii implica timp, rabdare, si urmarea cu strictete a catorva pasi foarte precisi.

In prezent, cu exceptia tratamentelor faciale realizate in centrele de beauty, care urmeaza un protocol complex, ritualurile purifiante efectuate la domiciliu se rezuma la doar unul-maxim doua produse, de regula un demachiant, urmat in cel mai fericit caz de o lotiune tonica. Putine sunt femeile care mai au timpul necesar sa isi curetete cu religiozitate tenul inainte de aplicarea produselor de skincare. Iar aici intervine rolul un scrub facial cu adevarat performant. Traim in orase din ce in ce mai poluate, suntem supuse zilnic unor agresiuni din mediul extern invizibile, insa carora prima linia de aparare a organismului nostru le tine cu greu piept, iar acest lucru se reflecta cu prisosinta in aspectul si in calitatea pielii. Acea tenta de gri-cenusiu inspre care vireaza nuanta tenului se datoreaza cu precadere metalelor grele din atmosfera, asezate intr-un start fin pe piele si care patrund inclusiv in pori, iar aspectul incarcat in special pe zona T, vizibil in oglinda mai ales in zorii zilei, are drept cauza acumularea de celule moarte la suprafata pielii si slaba circulatie sanguina.

Rolul unui scrub facial este in egala masura acela de curatare profunda a epidermei, prin indepartea stratului de celule moarte de la suprafata, si stimulare a circulatiei sanguine, astfel incat pielea sa poata absorbi mai usor produsele de skincare folosite zilnic. Practic, este vorba despre cresterea permeabilitatii pielii, aceasta devenind mai receptiva la formulele cosmetice si la ingredientele active care reusesc astfel sa fie ajunga la „destinatie” intr-un procent mai ridicat (atat desigur cat este posibil ca urmare a efectuarii unei actiuni mecanice si in absenta unui „facilitator” – ionizare dinamica sau un alt procedeu specializat).

Elix Face Scrub pune semnul egal intre eficienta si blandete a formulei

Menirea unui scrub facial, este asa cum spuneam in randurile anterioare, aceea de a indeparta celulele moarte de pe suprafata pielii, de a realiza o curatare mai profunda, dupa ce in prealabil au fost indepartate urmele de machiaj si impuritatile cu ajutorul produselor de demachiere. Aceasta purifiere a tenului nu trebuie insa sa fie agresiva pentru a fi eficienta. Mai precis, un scrub ideal este necesar sa aiba atat o granulatie potrivita pentru a facilita eliminarea mecanica a celulelor moarte, cat si o formula suficient de delicata pentru a nu produce iritatii sau leziuni cutanate. Pare facil, insa este un echilibru destul de greu de gasit, chiar si in 2022, anul in care vorbim mai degraba despre biologie celulara, epigenetica si tehnologii inovatoare prin care procesul de imbatranire a pielii este incetinit, nicidecum despre banalele scrub-uri faciale, care nu ar trebui sa reprezinte catusi de putin o filozofie.

Cu toate acestea, extrem de putine scrub-uri pe care le-am incercat de-a lungul anilor au reusit sa alature cu succes performanta si senzorialitatea. Majoritatea produselor de gomaj fie au particulele mult prea mari si dure, fie mult prea mici si fine pentru a avea efectul scontat. Elix Face Scrub are o granulatie similara cu cea a zaharului, care se simte pe ten atunci cand este masata, dar care gratie alaturarii unor ingrediente antiinflamatoare si nutritive, nu irita absolut deloc pielea, chiar si atunci cand aceasta este vulnerabila (dupa expunere prelungita la soare, in conditii meteo extreme – frig accentuat sau caldura sufocanta, in timpul unui tratament medicamentos etc).

De retinut: din dorinta de a face bine pielii, uneori se poate trece si in extrema cealalata, mai precis in exces de zel la capitolul exfoliere. In momentul in care pielea se inroseste sau prezinta semne de descuamare, inseamna ca trebuie inrerupta folosirea oricarui tip de exfoliant. De asemenea, in cazuri de acnee cronica sau chistica, cand pielea este deja inflamata, exfoliantii mecanici fac mai mult rau decat bine, putand lasa pe piele hiperpigmentari post-inflamatorii.

Realizat in Grecia, de catre prestigioasa companie Genomed care colaboreaza inca din anul 2010 cu Facultatea de Farmacie a Universitatii Nationale din Atena, scrub-ul facial Elix este de departe unul dintre cele mai eficiente produse din categoria sa pe care le-am folosit vreodata. Nu are un packaging spectaculos, sau un branding extraordinar, insa continutul il pozitioneaza categoric intr-o liga net superioara.

Particulele exfoliante sunt alaturate alantoinei, o substanta activa care favorizeaza cicatrizarea oricarei leziuni a pielii, precum si reiinoirea celulara, uleiului de portocale, un excelent antiseptic natural, folosit la nivel cutanat pentru prevenirea infectiilor bacteriene, uleiului de lamaie, recunoscut pentru proprietatile sale tonifiante, revigorante si energizate, si extractului de galbenele, cu efect bland si non-iritant asupra pielii, datorat continului ridicat de acid linoleic, un antiinflamator natural, bogat in Omega-6, ideal in special pentru tenul sensibil.

Chiar daca este un produs delicat cu pielea, Elix Face Scrub nu trebuie folosit zilnic, ci de maxim 2-3 ori pe saptamana, neaparat pe pielea umeda, si fara a freca sau a insista excesiv. In cazul unui ten cu capilare foarte fragile, predispus la cuperoza, sau a unuia reactiv, Elix Face Scrub poate fi amestecat si cu un gel de curatare, pentru o actiune si mai blanda, insa nu mai putin eficienta.

De retinut: dupa folosirea oricarui tip de exfoliant facial – mecanic (scrub) sau chimic (pe baza de acizi), pielea are neaparata nevoie de extra-protectie. Acest lucru inseamna atat aplicarea unor seruri si creme cu actiune hidratanta si regeneranta, cat si a unui produs fotoprotector, cu SPF 30 minim, chiar daca afara este innorat.

Back to basics: in cautarea scrubului facial perfect

Endospheres: record de eficienta stabilit de cea mai completa si inovatoare tehnologie estetica din lume

Back to basics: in cautarea scrubului facial perfect

Ladylike Holidays: straluciri celeste in colectia de make-up Chanel pentru sarbatori  

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!