Layering-ul in parfumerie: Amber&Musk (Xerjoff)

Parfumul, confidentul de taina al oricarei femei, este prin excelenta o creatie artistica, un melanj constient redat prin prisma experitizei parfumierului, stapan al miresmelor rare si al emotiilor transcrise in fiecare acord.


De la unguentele lichide cu rol tamaduitor ce includeau amestecuri de mirodenii, flori cu rasini si uleiuri si pana la sferele din aur si argint ce ascundeau parfumuri solide in timpul regelui Henric al III-lea, la pudrele parfumate, la rafinamentul esentelor inceputului de secol XX sau la alchimia nebanuita a ultimelor decade, arta parfumeriei a cunoscut o dezvoltare fulminanta, intr-o perfecta coordonare cu transformarile sociale si cu dezvoltarea laboratoarelor de cercetare.

Odinioara parfumurile soliflore copleseau prin intensitate simturile, asemenea unor licori hipnotice, iar in boudoir-ul feminin absolut totul era parfumat, schimbarea zilnica a parfumului fiind considerata “de rigueur”. Ceea ce in prezent poarta denumirea de “layering in parfumerie” (un layering ce implica asocierea a doua esente distincte, nu amplificarea intensitatii unui acord prin utilizarea unor produse complementare ale aceleiasi game dar cu texturi diferite– lotiune de corp, pudra parfumata sau gel de dus), in urma cu cateva secole se traducea printr-un labirint al miresmelor defel controlat si adeseori deranjant prin prisma unor asocieri care ascundeau lipsa de igiena sau anumite maladii.

Amber&Musk (Xerjoff) – libertate de exprimare si layering in parfumerie

O casa de nisa ce onoreaza arealul parfumeriei artistice, Xerjoff, prezinta in debutul noului sezon, exclusiv in parfumeriile Elysee Concept, un kit ce contine doua esente captivante, menite a deschide calea explorarii, a fanteziilor, a reveriilor aromate controlate nu de parfumier ci de purtatoarea miresmelor – Amber&Musk. Dispuse pe piele in diferite concentratii, functie de dorinte sau de dispozitia de moment, ambra si moscul adapostite in superbele sticle de inspiratie art deco, sculptate manual de artizanii italieni, devin armele secrete ale seductiei feminine, licorile unor prezente de neuitat ce contureaza amprente olfactive unice.

Intr-un univers plasmuit cu identitati alternante sau non-identitati, cu arome fade reproduse la infinit si multiplicate in detergenti (de rufe sau de vase) sau in produse de igiena insotite de reclame asurzitoare si nascatoare de migrene, parfumul este cel care poarta cu sine mirajul recognoscibilitatii, al recunoasterii intr-o masa amorfa si inerta, al visului nascator de posibilitati, al cunoasterii de sine profunde, al deslusirii misterelor celuilalt, al amintirilor vii si al povestilor fara final.


Ambra Xerjoff este invaluita intr-un negru misterios punctat de straluciri aurii, asemenea astrului care insoteste imbratisarea lui Hypnos. O cheie inmiresmata uluitoare, descinsa parca din perioada grandorii Versailles-ului cand respiratia era parfumata cu ambra si cuisoare, iar pudrele cu ambret invaluiau atat pielea damelor, cat si parul/perucile, manusile sau saculetii aromatizati.

Cheia oricarui layering in parfumerie reusit, consta in dozaj si in cunoasterea atenta a dezvoltarii esentelor in contact cu ph-ul pielii, iar asocierea Xerjoff intre ambra si mosc nu este una defel intamplatoare. Parfumul imprumuta din trasaturile si caracteristicile celor patru elemente vitale – apa, aerul, focul si pamantul – iar orice dispunere sinergica a esentelor trebuie sa aiba in vedere alaturarea a doua elemente distincte corespunzatoare celor patru poli de referinta.

Ambra gri autentica trimite cu gandul la apa, la secretele marii (este obtinuta dintr-un deseu animal provenit de la casaloti), fiind unul dintre cele mai scumpe ingrediente folosite in parfumerie. Casele de nisa o utilizeaza cu precadere in parfumurile exclusiviste, iar diferentele pot fi lesne sesizate, analizand doua parfumuri cu o baza similara si cu preturi a caror decalaj este unul astronomic. Motivul este cat se poate de lesne de descifrat: dat fiind costul ridicat al ambrei gri si raritatea acesteia, adesea se utilizeaza un substitut cu proprietati asemanatoare, insa mult mai accesibil atat ca pret cat si ca modalitate de obtinere – un fixator provenit dintr-o specie americana de conifer.

Pe de alta parte, moscul surprinde prin mirosul sau captivant si lejer, dificil de surprins si cat se poate de “aerian”. Este alizeul purtator de amintiri, pastratorul de secrete si adierea suava care cucereste iremediabil. Transparent, curat, delicat, luminos si aproape solar, moscul de sinteza releva o anumita moliciune si o familiaritate ce il face extrem de facil de adoptat pe piele, asemenea unei atingeri matasoase sau a unui casmir fin ce invaluie fara a coplesi, ce iti permite sa respiri liber in a sa prezenta invizibila.

Dispunerea pe paliere distincte si in concentratii diferite ale celor doua esente, releva o chestiune de gust si de dispozitie: iti doresti un parfum mistuitor si provocator, teribil de seducator si de misterios sau un elixir subtil prin intermediul caruia sa comunici fara majuscule? Xerjoff imprima comunicarii olfactive prin intermediul kit-ului Ambre&Musk, nenumarate mijloace si posibilitati, amintind de arta straveche a aplicarii produselor de infrumusetare si conturand dorinta din ce in ce mai puternica a fiecarei femei de a se diferentia si de a-si materializa propria reverie aromatica, semnatura de neuitat inscrisa cu o caligrafie unica in sufletele zamislite de emotii si trairi intense.

Kit-ul Amber&Musk (Xerjoff) este disponibil exclusiv in parfumeriile Elysee Concept la pretul de 2190 lei.

Layering-ul in parfumerie: Amber&Musk (Xerjoff)

Tendinte manichiura primavara-vara 2014: colectia Les Blancs (L’Oreal Paris)

Layering-ul in parfumerie: Amber&Musk (Xerjoff)

Tendinte pantofi primavara-vara 2014: noua colectie Musette

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!