Gala UAD 2014: Anamaria Put (Surrender)

In momente in care totul pare a incepe sa se schimbe in moda, in care in aer planeaza turbulente discrete si in care inversarea unor roluri este de natura a genera confuzii asumate, formula care descatuseaza misterele nu este defel una manifesta. Tot ceea ce este prea vizibil, prea brutal, prea agasant, prea zgomotos, devine irelevant si este supus unei respingeri imediate, perfect explicabile prin prisma aglomerarilor vizuale nascatoare de dureri de cap si responsabile pentru diminuarea gradului de toleranta si de rabdare.


Anamaria Put a reusit sa contureze unul dintre cele mai subtile si mai fermecatoare discursuri fashion pe scena Galei UAD 2014, un discurs rostit pe un ton domol insa indeajuns de percutant, frazat excelent si neinchistat in dogme. Piesele incluse din colectia de licenta “Surrender” nu atrag atentia prin elemente menite sa provoace emotii puternice, sa starneasca reactii imediate sau sa suscite aplauze la scena deschisa, ci mai degraba sa fie savurate in tihna, analizate in detaliu si imbratisate cu gentiletea unei priviri care nu cauta nimic in neregula, ci doar capteaza intr-un sipet esente ale frumusetii cu aer usor nostalgic.

Personajul imaginat de Anamaria Put nu este unul eminamente masculin, nu este dominat de linii de forta si nici nu e amprentat pana la refuz de filonul punk regasit in conceptul initial. “Surrender” inseamna inainte de toate o renuntare la preceptele anterioare, o nevoie acuta de dinamism, de evolutie, de reinventare, de supunere in nesupunere, de aer proaspat si revigorant, de aducere in contemporaneitate fara a face trimiteri directe, ci doar sugerand si ordonant un set ideatic defel nou intr-un cadru de secol XXI caruia parca ca i-a apartinut dintotdeauna.Modalitatea de alternare a suprafetelor textile nu a fost aleasa intamplator, iar degradeurile fine denota o stapanire excelenta a cromaticii. La prima vedere poate parea un exercitiu in tonuri de rose si alb extrem de bine coordonat, insa dincolo de evidente se ascunde o inteligenta a gradarii admirabila. Riscul unui supradozaj si a unei crize de glicemie este unul extrem de ridicat, mai cu seama atunci cand in ecuatie intervin tonuri edulcorate, asemenea unor bomboane gumate. Nu este si cazul de fata, Anamaria pastrand registrul rose-ului estompat, insa jongland cu palierele intensitatii si cu gradul de opacitate.

Bluzele lungi din voal transparent cu slituri laterale prelungi si dublate de topuri in nuanta ce lasa sa se intrevada layering-ul clean, sunt completate de pantaloni drepti sau conici purtati cu tenisi tip gheata in varianta rose sau alb, iar zona de cocktail/ceremonie este infuzata de un suflu teribil de incitant. Daca vestele din piele (scurte sau lungi) cu revere late si prelungi, impecabil finisate sustin o cheie a elegantei lipsite de rigiditate, mantourile voluminoase din lana si gulere din blana dispuse ca accent, redau coordonatele unui rafinament ce nu se poate deprinde in nicio institutie de invatamant, ci care este rodul unei culturi vizuale extinse si a unui fler incapsulat in ADN-ul propriu.

Cel mai seducator palton se regaseste in colectia Anamariei Put si este cufundat intr-un alb optic halucinant, un alb care dezvaluie precizia fiecarui contur si a fiecarui detaliu de croi, un alb dificil de purtat, un alb de o noblete implicita, un alb care se continua sub forma unor decupaje aproape matematice pe camasile transparente cu guler tunica, parte a unui total look consistent. Acelasi tipar al paltonului, cu usoare modificari de tighele este transpus intr-un capitol distinct al povestii, un capitol care ar putea oricand fi coordonat cu o dupa-amiaza tarzie de vineri, afterwork sau cu o escapada de weekend lipsita de emfaza, insa tributara unui stil asumat cu prisosinta.

Anamaria Put a reusit ca prin doar cinci look-uri sa contureze un scurt metraj urban, un periplu a unui personaj care poate fi in egala masura asociat cu masculinitatea si feminitatea, un jurnal al identitatii derulat in cadre simple de-a lungul a 24 de ore (tipologia vestimentara acopera toate momentele zilei si se pliaza atat pe zona formala, cat si pe cea casual sau sportwear), un meniu al stilului care nu va plictisi cu siguranta nici sezonul urmator, nici peste doua sau trei sezoane.

Credit foto: Daniel Robu

Gala UAD 2014: Anamaria Put (Surrender)

Tentatia reducerilor pe www.condurbyalexandru.ro

Gala UAD 2014: Anamaria Put (Surrender)

Gala UAD 2014: Nazarica Bartos (White Picket Fence)

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!