Sezonul rece aduce cu sine extrem de multe provocari la nivel cutanat, provocari ce au in vedere atat preventia, mai precis fortifierea barierei naturale de protectie a pielii si consolidarea imunitatii, cat si corectarea (in special a discoloratiilor si a petelor pigmentare) sau, dupa caz, tratarea anumitor probleme care raspund cel mai bine la formulele cosmetice in aceasta perioada. Dincolo de asigurarea unei hidratari corecte si optime a pielii, adaptata conditiilor speciale de mediu si oscilatiilor termice, includerea produselor pe baza de vitamina C in rutina de ingrijire, reprezinta o necesitate absoluta in lunile de iarna, acest antioxidant atat de familiar, reprezentand cheia unei strategii de skincare cu rezultate garantate. Cu o singura conditie: vitamina C sa fie stabila, biodisponibila si integrata intr-o formula care sa favorizeze patrunderea cat mai in profunzime a acesteia. Crema de fata Elix cu vitamina C pe care o folosesc deja de la mijlocul toamnei trecute, este unul dintre cele mai eficiente produse din categoria sa pe care le-am adoptat in rutina mea de skincare, si care in decurs de doua luni a reusit sa imi amelioreze inclusiv cateva pete pigmentare aparute in decursul verii.
Credit foto: IMIEGIES
Asupra vitaminei C, atat de studiate si atat de cunoscute, pare sa nu mai planeze niciun mister. Insa la o privire mai atenta, si adresandu-ti intrebarile corecte, ai toate sansele sa constati, cu surprindere, ca nu stii exact pentru ce anume folosesti un produs cu vitamina C, si mai ales ce asteptari ai de la respectivul. Aplici un produs cu vitamina C ca parte dintr-un program anti-aging? Folosesti o concentratie mai mare intr-o cura pentru luminozitate, pe o perioada de timp bine stabilita? Ai in vedere un efect revitalizant si urmezi latura de preventie, mizand pe stimularea sintezei de colagen, rolul binecunoscut al vitaminei C? Cu ce asociezi pentru a maximiza eficienta? Si sub ce forma?
Intotdeauna in domeniul cosmeticii a existat fascinatia pentru noutate, pentru inovatie, perfect explicabila de altfel la nivel de psihologie a clientei, insa de cele mai multe ori, a lasa la o parte ceea ce este dovedit de ani buni ca functioneaza, in favoarea unei formule care aduce in atentie un ingredient mai tentant si mai in voga, nu reprezinta intotdeauna cea mai inteleapta decizie.
Veti spune de exemplu ca pentru petele pigmentare cauzate de expunerea la soare, exista numerosi hidroxiacizi sau retinol, care in teorie surclaseaza vitamina C. Insa spre deosebire de respectivii, vitamina C nu face pielea mai vulnerabila in fata radiatiilor UV, care exista tot timpul anului, nu doar in perioada verii, si care mai mult decat atat, pot produce chiar arsuri grave, atunci cand sunt reflectate de zapada, la altitudini inalte. Aplicata inainte de o crema fotoprotectoare, o formula cu vitamina C actioneaza precum o “plasa de siguranta” care ajuta la neutralizarea efectelor produse de radicalii liberi in contact cu pielea, efecte inerente de altfel, oricat de performant ar fi produsul folosit pentru protectie solara. Daca vitamina C se afla si in compania unor extracte din plante sau a vitaminei E, efectul este cu atat mai bun.
Molecula de vitamina C este o molecula mica, insa in produsele de skincare existente pe piata se regasesc numerosi derivati, care interactionand cu alti compusi din formula cosmetica, sau cu elementele minerale din machiaj, nu produc nici pe departe efectul scontat, de unde si “asteptarile inselate” la nivel de eficienta.
Exista doua probleme majore atunci cand vine vorba de vitamina C. Prima si cea mai importanta are in vedere stabilitatea la oxidare. Cea de a doua, aduce in discutie biodisponibilitatea, adica partea activa, echivalentul biologic, ceea ce reuseste efectiv sa ajunga la celule si sa genereze un efect stimulant. Daca ati folosi o crema cu vitamina C proaspat realizata in laborator, nimic din toate acestea nu s-ar aplica. Insa din momentul in care un produs iese pe usa fabricii si pana ajunge sa fie folosit, pot trece cateva luni bune, chiar ani, ceea ce pune probleme clare de potential activ al ingredientului “vedeta”.
Crema de fata Elix cu vitamina C este din acest punct de vedere, poate cel mai “onest” produs pe care l-am intalnit in ultimul an, si in acelasi timp sigur, si gandit special pentru a raspunde nevoilor globale ale tenului matur, sufocat zi de zi de noxe, particule fine de praf si de metale grele, sau altfel spus, aflat intr-o permanenta stare defensiva. Genomed, compania producatoare specializata in biotehnologie, a reusit sa puna la punct una dintre cele mai performante formule pe baza de vitamina C, cu actiune in profunzime si o biodisponibilitate remarcabila, dar mai ales cu o capacitate reparatorie si regeneranta de exceptie.
Nu se prezinta sub forme de fiole tratament, insa asta nu inseamna ca Elix Vitamin C nu este un produs concentrat. Dimpotriva, procentul real de vitamina C continut, cel care reuseste sa fie asimilat de piele si sa genereze un efect transformator vizibil in decurs de cateva saptamani, este net superior multor alte produse similare existente pe piata. In primul rand este vorba despre una dintre cele mai stabile si potente forme de vitamina C care pot fi gasite intr-o crema. In al doilea rand, produsul este din start gandit pentru a putea fi folosit de cat mai multe persoane, indiferent de conditia sau de tipul de ten, dar si de problemele care necesita a fi corectate.
Un ser cu o concentratie de peste 15% de vitamina C poate fi iritant mai ales in cazul unei pieli sensibile, fragilizate sau reactive. In achimb, o crema precum Elix Vitamin C, cu un dozaj atent si mai ales optim de vitamina C, ofera multiple beneficii, si convinge in acelasi timp prin senzorialitate si prin indeplinirea cu succes a numeroase roluri. Datorita texturii bogate, insa cu o consistenta lejera, foarte placuta, si a activilor puternic hidratanti, Elix Vitamin C este si o crema care asigura o excelenta protectie in perioada rece a anului, fortificand bariera hidrolipidica a pielii si prevenind pierderile de apa transdermice. Inclusiv pielea matura, care are nevoie de extra hidratare, se va simti confortabil cu formula, mai ales ca aceasta constituie si o excelenta baza de machiaj, varianta “hibrid” intre o crema protectoare si un primer care asigura tenului un aspect uniform si il pregateste pentru aplicarea produselor de make-up.
Tenul meu este normal, insa in lunile de iarna, si in mod special la variatii mari si bruste de temperatura, prezinta uneori tendinte de uscare accentuata, in special in zonele sensibile – conturul ochilor si comisura buzelor. Este deja o recurenta pe care am observat-o de aproximativ cinci ani si careia sunt pregatita de fiecare data sa ii raspund rapid inca de la primele semne. Mai intai apare roseata insotita de o usoara mancarime, iar apoi pielea devine din ce in ce mai uscata, si capata un aspect rugos.
In prezent, prima interventie de urgenta consta in aplicarea unei masti intens hidratante, cu actiune reparatorie, intr-un strat consistent, pe care o las chiar si doua-trei ore. Ulterior, am grija sa folosesc un produs “pansament” pe zonele afectate, de regula o formula inspirata de medicina estetica, insa sezonul acesta, avand la indemana Elix Vitamin C si bazandu-ma pe melanjul de acid hialuronic, vitamine, lecitina si proteine, m-am gandit sa testez si sa vad ce se intampla. Spre marea mea surprindere, chiar daca nu este un produs specific pentru calmare si reparare, Elix Vitamin C a reusit sa redea confortul pielii si sa hidrateze in profunzime, fara a lasa un film ocluziv. Mai mult decat atat, nu a cauzat niciun fel de iritatie pe zonele sensibile si nici vreo urma de inrosire temporara.
Pe de o parte, complexul cu vitamina C trateaza si corecteaza imperfectiunile, iar pe de alta parte reactiveaza mecasnimele fiziologice ale pielii pentru a se autoapara si intari. Atat poluarea, cat si factorii de stres zilnici, contribuie la imbatranirea celulara prematura, proces care afecteaza atat microbiomul, cat si epiderma si dermul. Consecinta: formarea petelor pigmentare, pierderea fermitatii si a stralucirii naturale a pielii, accentuarea ridarii etc. Daca microbiomul pielii este dezechilibrat, atunci exista o vulnerabilitate ridicata in fata agresorilor din mediul extern – radiatii UV, vant, umiditate etc., si o probabilitate considerabila de producere a unor afectiuni cutanate.
Vitamina C este vitala pielii, insa corpul uman nu o poate produce in mod natural. Aceasta actioneaza cel mai bine in asociere cu vitamina E, care o potenteaza, dar si cu vitamina D care contribuie la imbunatatirea imunitatii pielii si la functionarea optima a acesteia. Genomed a conceput formula Elix Vitamin C atat pentru a corecta si trata, cat si pentru a proteja, hrani si reinnoi tesutul dermic. Este mai mult decat o crema performanta cu vitamina C, un produs complet si complex, care este potrivit tuturor tipurilor de piele, care nu contine siliconi si substante cu potential toxic sau iritant, si care alaturi de activii de referinta, inglobeaza extracte naturale indelung studiate si recunoscute pentru excelentele proprietati calmante, nutritive si regenerante: ceai verde, frunze de maslin, portocal etc.
Elix Vitamin C este disponibila pe platforma odyssey.ro, distribuitorul exclusiv al produselor Genomed in Romania.