Regasit in alegoria celor noua dragoni (simbolul masculin al cerului) ce domina basorelieful realizat in timpul dinastiei Qing (inclus in prezent in circuitul de vizitare al Palatului Interzis), prescris ca medicament cu puternic rol curativ, vindecator si protector, creditat cu puteri miraculoase de catre tamaduitorii spirituali si ridicat la rand de piatra pretioasa oficiala in Columbia Britanica sau Alaska, jadul s-a inscris intr-un pelerinaj fulminant de-a lungul secolelor, deschizand un portal de comunicare deopotriva simbolic si stiintific.
Traditiile ancestrale au devenit fara doar si poate apanajul lumii moderne si a terapiilor ce isi au originea in ritualuri sacre si in coduri pentru a caror descifrare nu este necesara o ecuatie complexa, ci doar aplecarea si deschiderea plenara inspre practicile ce ascund adevarate comori ale frumusetii. Departe in timp si totusi atat de aproape, ceremoniile sacre nu dezvaluie doar un spectacol in care sunt antrenate toate simturile, ci acte cu insemnatate menite sa certifice legatura indisolubila intre natura, spirit si corp.
Dincolo de rolul lor estetic si de modalitatile de prelucrare si slefuire care au permis atat conturarea unor obiecte de arta si figuri de cult incluse in patrimoniul cultural, pietrele de jad au descins treptat din camerele palatelor regale si din sipetele cu nestemate ale familiilor imperiale, in cele mai modeste locuinte, semnificatia acestora si proprietatile curative/purificatoare/tamaduitoare/reechilibrante/protectoare depasind cu mult valoarea estimata pe piata licitatiilor de arta.
Terapiile de frumusete si sanatate moderne se inspira din plin din invataturile seculare, adaptandu-le, reinterpretandu-le si regandindu-le in maniere menite sa rezoneze cu stilul de viata cotidian, cu nevoile si aspiratiile individuale si mai cu seama cu preocuparile decriptate la nivel social, dincolo de tendinte sau de interese de moment. Deloc intamplator, centrele de wellness si SPA, isi concep meniurile de rasfat nu doar tinand cont de latura de destindere si de relaxare prilejuita de terapiile menite sa alunge stress-ul, oboseala sau anxietatea, ci si de reactiile fiziologice la stimulii externi, tradusi printr-o lupta permanenta a resurselor organismului cu mediul (dureri de spate, de cap, musculare, insomnii, probleme metabolice, hormonale etc).
Casa Jad este mai mult decat un centru de wellness ce mizeaza pe efectele unei terapii unice in Romania – masajul automatizat pe pat cu pietre de jad si raze infrarosii – si ale carei origini se regasesc pe meleagurile indepartatei Chine. Marturisesc ca de mai bine de un an promit sa raspund invitatiei de a testa terapia, insa dat fiind ca agenda unui beauty editor este intotdeauna pusa la punct cu luni in avans, iar timpul nu lucreaza niciodata in favoarea mea, ci pare sa se evapore pe nesimtite, de abia in urma cu 2 saptamani am trecut pragul Casei Jad. Poate daca as fi stiut ce ma astepta in interior, mi-as fi reorganizat programul in asa fel incat sa imi creez un obicei din a urma sesiunile de masaj, insa surpriza de proportii ce mi-a fost prilejuita a eliminat orice urma de regret si m-a determinat sa fundamentez un nou ritual de frumusete, dar mai ales de sanatate, invocand eternul “mai bine mai tarziu, decat niciodata”.
De indata ce am pasit in incaperea cu tavane inalte de la etajul al doilea al cladirii situate pe Str.Craciun la numarul 4, am fost imbratisata de un aer racoros in care pluteau notele citrice cu tenta gurmanda emanate de uleiurile esentiale dispuse intr-o armonie perfecta. Insa in momentul in care am cunoscut-o pe Nicoleta Magargiu – owner-ul Casei Jad – si i-am captat zambetul cald si stralucirea limpede din privire, am resimtit o incantare nespusa in fata discursului inca nerostit. Uneori nici nu este nevoie de prea multe cuvinte (chiar daca prin prisma profesiei sunt dependenta de ele) pentru a intelege pe deplin esenta mesajului. Casa Jad nu este doar un business, ci o misiune de suflet care poate deveni prioritatea fiecarei persoane care constientizeaza faptul ca sub fiecare eticheta sau etichetare se ascunde o gradina nebanuita ce asteapta sa fie explorata. Altfel spus, arta de a percepe, a vedea si a asculta aliniata propriul ritm interior.
Patul de masaj automatizat cu pietre de jad si raze infrarosii ma astepta in salonul VIP, un spatiu special conceput in interiorul Casei Jad pentru intimitate si desfatare suprema si care poate deveni micul templu de relaxare pentru cei care isi doresc sa efectueze terapia in cuplu, feriti de ochii curiosilor si intr-o liniste deplina. In camera VIP se pot petrece cateva ore bune de relaxare si detensionare, serviciul oferit de Casa Jad incluzand si un masaj complementar de drenaj limfatic Shiatsu cu un device ce face apel la presopunctura realizata prin umflarea pernelor de aer dispuse in zone cheie in interiorul aparatului, precum si un treat extrem de sanatos alcatuit din preparate raw sau fructe proaspete ce poate fi savurat intre masaje.
Curiozitatea descoperirii pietrelor de jad mi-a fost sustinuta de Nicoleta care in timp ce imi raspundea la intrebari, imi arata cum functioneaza practic patul de masaj. Odata desfacut fermoarul husei din piele ce acopera patul, am putut admira superbe pietre de jad dispuse la extremitati, precum si mecanismul care le pune in functiune. Mai precis, patul de masaj adaposteste 9 pietre de jad sculptate si finisate astfel incat sa ia forma unor role care se deplaseaza pe langa coloana vertebrala, astfel incat masajul sa poata fi realizat paravertebral (in momentul in care m-am asezat pe pat si a inceput programul, am resimtit cum rolele parcurg traseul paralel coloanei mele vertebrale). De altfel, patul de masaj este conceput special pentru a trata afectiunile coloanei vertebrale, fie care este vorba despre cifoze, fie despre probleme ale posturii sau deformari localizate.
De asemenea, alte 4 role de jad sunt dispuse in partea inferioara a patului si actioneaza cu miscari de masaj in zona gambelor, detensionand muschii (chiar dupa 10-15 minute) si stimuland drenarea limfei.
Extrem de important este faptul ca rolele de jad sunt incalzite, ele degajand o caldura (razele infrarosii sau razele termice) care patrunde 3,8 cm dincolo de stratul superficial al pielii, astfel incat atunci cand masajul se realizeaza cu blocul de role pe coloana vertebrala, efectul este atat de detensionare musculara cat si de detoxifiere pe cale renala (la cateva minute dupa finalizarea sesiunii de masaj, mergand la toaleta, am remarcat ca mirosul urinei semana cu cel al unui medicament, semn ca rinichii deja eliminasera din toxine).
Eficienta masajului pe patul cu pietre de jad se poate resimti de-a lungul unui ciclu de 21 de zile (cifra magica), perioada in care creierul incepe sa proceseze informatia transmisa si in care exista posibilitatea detasarii de anumite deprinderi mai putin indicate pentru sanatate (postura cocosata, petrecerea unui timp indelungat in aceeasi pozitie fixa la birou, fara nicio pauza de relaxare a muschilor, lipsa unor exercitii fizice etc).
De asemenea, masajul automatizat pe patul cu pietre de jad este benefic si pentru reglarea ciclului menstrual si atenuarea durerilor specifice, pentru tratarea durerilor de cap frecvente (rolele de masaj ajung pana in zona cervicala, detensionand muschii gatului si ai umerilor care ajung sa doara atunci cand sunt atinsi chiar si superficial), pentru imbunatatirea circulatiei sangvine si a ritmului cardiac, pentru ameliorarea starii bolnavilor care au suferit un atac cerebral (cu focus asupra functiilor motorii) si pentru sporirea tonusului general al organismului.
Mai mult decat atat, unul dintre atuurile masajului pe patul cu pietre de jad consta in faptul ca este complet automizat. Cu alte cuvinte, nu este necesara prezenta unui terapeut, indepartarea hainelor sau folosirea unor uleiuri speciale, asa cum se intampla in mod obisnuit in cazul sedintelor de masaj. Gratie autonomiei sale si a programelor predefinite, patul de masaj cu pietre de jad poate fi achizionat si pentru propriul uz in intimitatea caminului, functionalitatea acestuia fiind garantata pe viata, iar modalitatile de personalizare din punct de vedere estetic oferite de specialistii Casei Jad, facandu-l sa se integreze cu usurinta in orice locuinta.
Husele care protejeaza patul pot fi din piele ecologica, material textil sau piele naturala de cea mai buna calitate, orice varianta fiind intarita cu un material 100% natural din canepa, care asigura durabilitate si reduce elasticitatea huselor. Nu mai putin de 30 de asocieri cromatice si furnituri sunt disponibile pentru personalizarea paturilor de masaj, de la nuante de ivoire, crem sau maro pana la turquoise sau visiniu, iar optional husele pot fi matlasate, completate de cotiere si tetiere pentru un plus de confort, sau inscriptionate cu diferite mesaje/monograme. Eu deja mi-am reperat patul de masaj care s-ar integra in mod ideal in decorul casei mele, o varianta cu husa din piele alba si furnir White Oak si ma gandesc cat se poate de serios sa imi regandesc amplasarea mobilierului astfel incat sa il primesc cu bratele deschise.
Specialistii Casa Jad recomanda pentru rezultate optime cel putin 12 sedinte de masaj, urmate apoi de sesiuni de intretinere, insa programele pot fi adaptate nevoilor fiecarei persoane, functie de afectiunile acesteia si de targetul final. Insa descoperirile in spatiul Casei Jad nu se rezuma la patul de masaj, ci au in vedere o serie de accesorii de beauty concepute tot pe principiile de actiune ale pietrelor de jad, despre care va voi povesti in detaliu in perioada urmatoare: masca faciala din pietre de jad, aparatul facial de termomasaj sau perna de masaj cu pietre de jad.