Capodopere olfactive reunite intr-un muzeu al legendelor (inca) vii: istorie cu parfum regal la Castelul Pelisor

Parfumul este memorie lichida purtata de un alizeu tainic de-a lungul epocilor, un concentrat de emotii si de trairi intense a carui stralucire rivalizeaza cu cea a unui diamant rar. De la artefactele si insemnele unei perioade incerte, presarata cu mituri si legende, solutiile tamaduitoare utilizate in cosmetica ancestrala sau esentele ce transformau curtile monarhilor in secolele XVII-XIX in adevarate temple ale desfatarii simturilor, si pana la elixirele adaptate modernitatii, parfumurile traseaza o harta invizibila a lumii, fara granite sau delimitari precise.

O lume de ieri oglinda intr-un prezent devalorizat in absenta cunoasterii, o lume amprentata de nostalgia unui savoir-faire aparte si de un farmec ce nu are nicio legatura cu regretele sau cu atasamentele, ci cu traiul desavarsit prin prisma exersarii simturilor. Dezvoltarea marilor metropole a oglindit nu doar o etapa fireasca in evolutia societatii, ci a generat si noi comportamente, nu neaparat benefice omului modern: o agasare informatica acompaniata de a poluare a perceptiilor si de o toxicitate urbana capabila sa deturneze la propriu simturile vitale. Cu alte cuvinte, calea de comunicare prin intermediul mirosului, auzului sau vazului, a devenit extrem de dificil de identificat si mai cu seama de reconstituit.

Cati dintre locuitorii unei metropole sunt capabili sa recunoasca aromele fine si ingredientele incluse intr-un preparat culinar, intr-un deliciu de confiserie sau intr-un parfum? Si cati isi rezerva timp pentru a trasa un corespondent intre ceea ce miros si anumite persoane, locuri, cladiri, strazi sau reprezentari grafice? Parfumul este opus cotidianului si banalului, cu toate ca face parte din el, iar a-l descoperi dincolo de perceptia imediata, presupune un exercitiu de imaginatie si o dorinta de cultivare a sinelui.

Constituirea unui muzeu dedicat parfumurilor rare, poate parea un act lipsit de relevanta pe agenda cotidiana, insa ignorarea culturii si dezinteresul echivaleaza cu sentinta la degradarea lenta dar sigura a societatii. Beautik Haute Parfumerie a pus la punct primul si singurul Muzeu al Parfumului din Romania, o initiativa mai mult decat admirabila, un act cultural in sine, menit sa aduca un plus de valoare spatiului autohton. Val Iacob, fondatorul Muzeului Parfumului, se numara printre putinii colectionari veritabili ai capitolelor de istorie olfactiva, demersurile sale de cercetare si de investigare a esentelor retrase din circuitul public, soldandu-se cu peste 3000 de flacoane a caror valoare intrinseca, o depaseste cu mult pe cea materiala. Este vorba despre sticle de parfum ce dateaza din secolele XVIII-XIX, exemplare rare ce pareau a fi ramas captive in negura timpurilor, editii limitate realizate de artizani de prestigiu si capodopere ale parfumeriei artistice.

Integrat in spatiul parfumeriei Beautik Haute Parfumerie de pe Str. Radu Beller, nr.9, Muzeul Parfumurilor include si o sectiune dedicata parfumurilor romanesti vechi, disparute de pe piata odata cu privatizarile operate dupa anii ’90: esente produse de Macul Rosu, Miraj, Farmec sau de Parfumeria Regala de la Oradea. Spre exemplu, in fabrica Miraj care a functionat timp de patru decenii (in locul sau s-a ridicat un supermarket), se produceau aproximativ 170 de ape de parfum si colonii, iar Miss Miraj, Otilia, Bucuresti sau Jubileu se numarau printre cele mai apreciate compozitii olfactive, o parte dintre ele fiind destinate exportului si obtinand chiar si premii la nivel international. In urma cu cativa ani am avut placuta surpriza sa descopar la Muzeul Parfumurilor din Barcelona, cateva creatii olfactive autohtone: apa de colonie Bucuresti, Eva si Luxol.

La inceputul lunii iulie, o parte din colectia de esente rare a Muzeului Parfumului, a descins in decorul regal al Castelului Pelisor, prilejul fiind unul cu totul special: 140 de ani de la nasterea Reginei Maria. Muzeul Parfumului impreuna cu Casa Regala a Romaniei, a conceput expozitia “Istorie cu parfum”, o incursiune intr-un univers al simbolurilor si al semnelor culturale care de-a lungul decadelor au insotit reprezentati de seama ai monarhiei, figuri emblematice in spatiul public, artisti, politicieni sau membri ai aristocratiei.

Expozitia “Istorie cu parfum”, ce poate fi vizitata pana pe 15 septembrie, dezvaluie peste 500 de sticle de parfum vintage, dispuse in vitrine tematice: 3 vitrine alcatuite cu parfumuri vechi romanesti, 20 de vitrine in care pot fi admirate sticle vechi si editii limitate ale unor parfumuri de referinta (Joy – Jean Patou, Nuit de Noel – Caron, Habanita – Molinard, Le Parfum Ideal si Sublime Budha – Houbigant, alaturi de cea mai veche sticla din colectie, ce dateaza de la 1820 – parfumul creat de Lubin pentru Pauline Bonaparte), 2 vitrine cu parfumurile regasite la Beautik Haute Parfumerie (Maison Francis Kurkdjian, Diptiyque, Juliette Has a Gun, Lubin) si 3 stalpi care pun in valoare unele capodopere ale parfumeriei artistice – Mon Boudoir (Houbigant) – parfumul Reginei Maria, Gin Fizz (Lubin) – parfumul printesei Grace de Monaco si Le Vainquer (Rance) – parfumul lui Napoleon.

Creat de furnizorul numeroaselor case regale europene – Houbigant – “Mon Boudoir”, un parfum cu totul aparte cu note de violete (florile preferate ale Reginei Maria) si iris, a avut o istorie destul de scurta  (numai 20 de ani), fiind retras din productie in anul 1938, in semn de omagiu si de recunostinta pentru cea care a fost recunoscuta in epoca drept o sustinatoare a artelor si o colectionara a obiectelor cu insemnatate. In arhive se regasesc imagini ale campaniilor de promovare Houbigant din 1922 si 1923, in care apare portretul Reginei Maria alaturi de parfumul in forma de clopot “Mon Boudoir” si de o serie de produse cosmetice de lux – pudre parfumate pentru fata sau corp in variante pulbere si compacte.

Gizz Fizz (Lubin) este unul dintre parfumurile legendare discontinuizate care reflecta spiritul cosmopolit al Americii anilor ’50-’60. Esenta cu note de bergamota, lamaie, mandarina, portocal, asezonate cu un buchet de flori albe si trandafiri, a fost creata  in 1955 de maestrul parfumier Henri Giboulet, pentru a celebra premiul Oscar obtinut de Grace Kelly ca urmare a interpretarii de exceptie din pelicula The Country Girl. In anii ’50, Gin Fizz se numara printre cocktail-urile cult servite in cele mai chic baruri americane, iar parfumul aminteste de stralucirea si efervescenta perioadei cu pricina, precum si de savoir-vivre-ul aparte.

Le Vainquer (Rance) innobileaza colectia de parfumuri imperiale, elixirul adapostit intr-o sticla obelisc (simbol al victoriei si al suprematiei) fiind dedicat lui Napoleon. O esenta proaspata, ce evoca in egala masura tarmurile  Mediteranei (atat de dragi lui Napoleon) cu ale sale arome specifice de grapefruit, bergamota, ghimbir, mandarina si pepene, caracterul puternic si personalitatea regelui – note de piele, vetiver, mosc si spiritul de invingator purtat pe aripile vulturului imperial, simbolizat pe eticheta.

Expozitia “Istorie cu parfum” gazduita de Castelul Pelisor poate fi vizitata pana pe 15 septembrie, colectia permanenta de parfumuri vechi regasindu-se la boutique-ul Beautik Haute Parfumerie situat pe Str. Av. Radu Beller, nr.9.

Capodopere olfactive reunite intr-un muzeu al legendelor (inca) vii: istorie cu parfum regal la Castelul Pelisor

Principiile organizarii bagajului de vacanta: variante smart&fast explicate intr-un reportaj pentru DIGI 24

Capodopere olfactive reunite intr-un muzeu al legendelor (inca) vii: istorie cu parfum regal la Castelul Pelisor

SVR Spirial: protectie antiperspiranta maxima concentrata in formule perfect tolerate de toate tipurile de piele

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta