Inceputul unui nou sezon, prilejuieste aici pe blog, dupa cum stii, o serie intreaga de articole dedicate tendintelor si noutatilor in machiaj, skincare, nails si hair, la care incep sa lucrez inca de pe la mijlocul verii, avand la indemana atat informatia de rigueur, cat si verdictul asupra produselor ce urmeaza a fi lansate pe piata. Daca ar fi fost sa respect planning-ul editorial, acest articol s-ar fi concentrat asupra principalelor tendinte pentru toamna-iarna 2018-2019 in colorarea parului si in styling. Insa de data aceasta am decis sa inversez putin lucrurile si sa pornesc de la particular, la general. Mai precis, de la o experienta de frumusete la Artist Salon Academy, care pentru mine s-a dovedit a fi revelatoare si de la intalnirea cu Lucian Busuioc (trainer international Top Artist Wella), artistul care lucreaza enorm pentru a duce hairstyling-ul la un nou nivel de performanta. Si care mai presus de toate, iti reface relatia de amor cu podoaba capilara, indiferent cat de deteriorata ar fi aceasta.
Prin prisma profesiei, am vizitat in ultimii 15 ani, cateva sute de saloane si parul meu a trecut prin mainile a suficienti hairstylisti cat sa pot trasa clar diferente acolo unde acestea exista si sa imi dau seama rapid care este protocolul de lucru si nivelul de profesionalism. Putine sunt insa locurile in care as reveni fara sa ezit nici macar o secunda, iar Artist Salon Academy face parte negresit din acest cerc exclusivist. Mi s-a intamplat, si nu de putine ori, sa nu am pur si simplu ce reprosa din punct de vedere profesional unui salon, totul fiind impecabil, de la servicii si pana la pregatirea hairstylistilor, si cu toate acestea sa nu imi doresc sa revin prea curand. Acel ceva ce lipseste multor locuri cu potential, se regaseste la Artist Salon Academy si nu poate fi nici cumparat, si nici mimat. Este vorba despre modul in care este privita frumusetea, despre orientarea deloc fortata inspre client, despre viziunea dobandita in ani de munca sustinuta si despre un firesc al lucrurilor imposibil de reprodus. Totul fara emfaza, fara zgomot sau artificii, si fara false pretentii. Un “traseu” care nu sufera nici cea mai mica modificare, de la receptie si pana cand te asezi pe scaunul creative director-ului Lucian Busuioc, un profesionist care “tace si face” si care nu lasa nimic la voia intamplarii.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa pleci cu zambetul pe buze de la salon, iar dupa cateva zile, cand ti-ai spalat si ti-ai coafat singura parul, sa descoperi ca rezultatul in fata oglinzii este complet dezamagitor? Desigur, gradul tau de indemanare nu poate fi comparat cu cel al unui profesionist in domeniu, insa oare nu simplitatea si functionalitatea ar trebui sa stea la baza unei culori sau a unei tunsori? Categoric. Dincolo de tendintele sezoniere, de efuziunile creative din paginile revistelor glossy sau de pe catwalk-urile internationale, se ascunde realitatea fiecarei femei atunci cand mai are fix 5 minute la dispozitie sa isi aranjeze parul dimineata si plece spre birou. Acele 5 minute in care ar trebui sa se produca magia, iar parul sa se aranjeze frumos, din doar doua-trei miscari de perie si cu ajutorul unui fixativ lejer sa isi mentina tinuta pana la finalul zilei.
Tocmai pe aceste lucruri simple si eficiente mizeaza echipa Artist Salon Academy atunci cand isi intampina clientii. Nu este defel o strategie de marketing, ci o dovada a faptului ca ai de a face cu hairstylisti care isi exercita profesia in cel mai responsabil mod cu putinta si care “stiu meserie”. Indiferent ca iti faci programare la Lucian Busuioc sau la un alt hairstylist, rezultatul va avea in vedere acelasi lucru: functionalitatea. Ceea ce categoric este in favoarea ta. Analizandu-ti in detaliu tipul de par si tinand cont de nevoile si de dorintele tale, stilistii Artist Salon Academy iti concep pe loc o formula 100% personalizata, fie ca este vorba despre o culoare iti evidentiaza trasaturile faciale, fie despre o tunsoare versatila pe care sa o poti aranja si singura, in doi timpi si trei miscari, si care sa iti usureze viata.
Abordarii practice si functionale, Lucian ii adauga o regula de baza – cea a CONTRASTELOR. Totul are o logica cat se poate de clara: contrastele si intensitatile de culoare diferite, evidentiaza trasaturile si le pun cel mai bine in valoare. De exemplu: tenul rece este acompaniat minunat de culorile calde si viceversa, iar alternanta mat/luminos confera expresivitate si dimensiune styling-ului.
Pornind de la mic la mai mare, adica de la particular la general, reusesti sa te intelegi mult mai bine pe tine, sa constientizezi nevoile parului tau si pe viitor, in orice salon ai ajunge, sa stii ce sa ceri. Pentru ca in putine locuri vei intalni profesionisti cu adevarat interesati de starea parului tau si dornici sa iti explice si sa te determine sa intelegi mai mult.
In ultimele luni am scris poate mai mult decat de obicei despre tratamente profesionale destinate parului deteriorat, sampoane sau masti cu efect de reconstructie si sisteme de ingrijire avansate. Si nu intamplator. Inca de la inceputul lui 2018, parul meu vopsit blond si trecut prin numeroase procese termice, a inceput sa dea semne de slabiciune si sa isi manifeste suferintele. Oricate serumuri sau fiole as fi aplicat, pur si simplu nu mai reuseam sa ii domolesc tendintele de rebeliune: devenise foarte casant, nu isi mai mentinea forma, si era cat se poate de tern si lipsit de stralucire. Atunci am decis sa ii ofer o pauza binemeritata. O pauza de la vopsitul lunar si pe cat posibil de la utilizarea stylerelor, menita sa il ajute sa se refaca si sa prinda din nou puteri.
La inceput de septembrie, cand am ajuns la Artist Salon Academy, trecusera mai bine de sase luni de cand nu imi vopsisem parul, iar radacinile, cu toate ca nu aratau deloc inestetic, erau foarte mult crescute. I-am impartasit lui Lucian Busuioc povestea parului meu si chiar daca, fara sa vreau, i-am oferit foarte mult de munca, nefiind deloc usoara aducerea la o unitate cromatica a radacinilor si lungimilor, mi-a certificat faptul ca decizia de a nu mai vopsi parul o perioada, a fost cat se poate de benefica si de inspirata. Mai mult decat atat, Lucian a fost primul hairstylist care in toti acesti ani de cand activez in arealul profesionist al frumusetii, mi-a spus cat duce si cat nu firul de par. Iar acest lucru mi-a intarit convingerea ca ma aflu pe cele mai bune maini.
Putini sunt aceia care stiu ca in majoritatea saloanelor se lucreaza “pe ceas” si cu targete precise. Indiferent de cum se prezinta parul, de ce nevoi are sau care este conditia sa, stilistul trebuie sa se organizeze astfel incat in decurs de doua ore sa vopseasca, in jumatate de ora maxim sa tunda si in 15-20 de minute (cel mult) sa spele si sa coafeze. Nici vorba de diagnoza, analiza sau schema personalizata. Nu este cazul Artist Salon Academy, unde daca intrebi ti se explica si unde sanatatea parului tau este asezata pe primul loc. Chiar si dupa atatea luni de pauza de la vopsit, Lucian Busuioc a fost de parere ca parul meu nu rezista inca la agresiunea unei vopsele permanente, alegand in schimb Wella Color Touch, o varianta demi-permanenta mult mai blanda cu fibra capilara, menita sa confere blondului rece pentru care am optat, reflexe splendide si diferite in functie de lumina.
Artist Salon&Academy este un proiect complex, care alaturi de serviciile de hairstyle, include si o importanta componenta educationala. Mai precis, Lucian sustine cursuri si seminarii pentru Wella Romania, organizeaza cursuri de calificare acreditate de Ministerul Educatiei si cursuri de perfectionare pentru stilistii care doresc sa evolueze si sa isi imbunatateasca tehnica de lucru. De asemenea, tot in cadrul Artist Salon&Academy se desfasoara si master-classs-uri de make-up sustinute de uber-talentatul Sorin Papa, cursuri de calificare in barbering si seminarii one to one.
Despre tendintele in culoare si hairstyle, intr-un articol viitor, cel mai probabil dupa data de 3 octombrie, cand este programata Gala Wella 2018, un eveniment care marcheaza existenta a 25 de ani de Wella Professionals in Romania.