Provocarea ultimelor decenii in ceea ce priveste design-ul pieselor de mobilier, nu a constat atat intr-o ornamentica complexa menita sa transforme obiectele eminamente functionale in exponate demne de o galerie de arta, cat intr-o apropiere aproape organica de spatii si medii dintre cele mai diverse.
Altfel spus, un tip de design care sa cucereasca prin originalitate fara insa a provoca socuri vizuale, care sa poarte cu sine amprenta creativa a stilistilor adaptata dorintelor si aspiratiilor fiecarui individ, care sa isi gaseasca locul atat intr-o vila situata pe o riviera insorita, cat si intr-un apartament tipic unei metropole ultra-aglomerate, care sa dezvaluie capitole de poveste ale caror finale nescrise sa fie completate cu momente pline de insemnatate atunci cand intervine in ecuatie elementul principal: interactiunea.
Inceputul anilor ’60 a marcat o noua etapa in ceea ce priveste estetica abordata in design, noile tehnici de productie si materialele inedite (plasticul, PVC-ul etc), sustinand cerintele si exigentele proprii unui stil de viata in care consumul si apetitul pentru un lifestyle cat mai exuberant isi faceau din ce in ce mai pregnant simtite prezenta. Este perioada in care clasele de mijloc ale societatii isi contureaza venituri care favorizeaza investitiile nu doar in obiecte functionale, ci si in piese cu personalitate, care sa confere cel putin la nivel psihic, un sentiment de eliberare de rigorile si seriozitatea obiectelor decadelor anterioare, care sa le permita sa isi reorganizeze dupa bunul plac locuinta, sa valorifice la maxim spatiul, sa elimine orice amintire a austeritatii postbelice si sa suscite imaginatia si creativitatea.
In acest context, printre scaunele non-conformiste si cu tenta sculpturala ale lui Pierre Paulin sau formele in zig-zag, ondulate, curbate ale creatiilor designerilor scandinavi, devenite adevarate repere ale modernitatii, Casa Flexform venea sa completeze in mod admirabil nevoia de functionalitate, confort, calitate si inovatie. Nimeni nu isi mai dorea sa fie inconjurat de obiecte masive, excesiv de stilizate, nepractice, terne si deranjante vizual, iar noile concepte de design au avut misiunea de a sterge cu buretele toate amintirile neplacute in perioada razboiului, toate lipsurile si morozitatea, toate grijile si gandurile pesimiste.
In anul 1959, fratii Galimberti inaugurau in Italia primul lor atelier denumit “Flexform by Galimberti”, obiectele de mobilier imaginate de cei doi alaturand intr-un stil cosmopolit materiale de cea mai buna calitate, texturi si finisaje ireprosabile, culori revigorante si discrete, proportii adaptate ideal oricarei locuinte.
O reprezentare a valorilor autentice, recunoscute in orice colt al planetei, Flexform a inregistrat o ascensiune uluitoare in decurs de numai un deceniu, la finele anilor ’70 brandul fiind deja cunoscut pe toate continentele, iar canapelele si scaunele concepute de designerii italieni conferind un plus de stil si de eleganta vastelor interioare ale vilelor milaneze sau resedintelor de vacanta de pe malul lacului Como.
Flexform nu s-a rezumat insa numai la obiecte de mobilier destinate locuintelor, ci a mizat si pe o regandire a modului in care pot fi amenajate spatiile de birouri, brandul intretinand numeroase colaborari cu designeri italieni, ale caror viziuni s-au concentrat in proiecte complexe de design interior, personalizate si pliate pe arhitectura cladirilor din marile metropole.
Class Living by Camelia Sucu a adoptat de cateva sezoane deja in portofoliul sau piesele de mobilier si decoratiuni Flexform, iar prezentarea noii colectii a brandului a fost sustinuta printr-un eveniment in cel mai pur stil italian, gazduit de Iconic Food Wine&Design. La invitatia lui Noemi Meilman si in prezenta proprietarului Flexform, Guiliano Galimberti, am descoperit cateva piese senzationale, care poarta cu sine amprenta manufacturii unice, alaturate spiritului contemporan, minimalist, punctat de linii curate, simple, organice, capabile sa imprime oricarui spatiu acel aer familiar de acasa.
Cu alte cuvinte, o simplitate si un rafinament desavarsit al detaliilor, o epurare de artificii inutile, un melanj de texturi subtil si o cromatica profund linistitoare, care imbie la relaxare sau la o munca sustinuta si organizata. Armonia si unitatea sunt lesne observabile atat la nivelul pieselor de mobilier (majoritatea sunt joase dar inteligent concepute pentru a asigura functionalitatea si pentru a se integra inteligent in orice incapere) cat si a copartimentelor ascunse destinate depozitarii diferitelor obiecte (carti, mici obiecte de decor etc).
Intr-un univers in care totul pare ca planeaza in mod agresiv asupra noastra, nevoia de eliberare vizuala si de ordonare a lucrurilor se resimte din ce in ce mai mult, iar Flexform nu face nimic altceva decat sa ofere solutiile ideale menite sa deschida si sa creeze impresia de aerisire a spatiilor de mici dimensiuni sau sa adauge stil si rafinament locuintelor generoase care isi doresc o noua infatisare.
Ambientul Flexform creat de Class Living by Camelia Sucu poate fi descoperit in spatiul Iconic Food Wine&Design timp de o saptamana, pana pe data de 31 iulie. Ulterior, clientii pot achizitiona, pe comanda, produsele Flexform in cadrul promoţiei de 20% off, in intervalul 17.07 – 17.08.2014. Cei care nu sunt in Bucuresti in aceasta perioada pot admira si cumpara piesele din showroom-ul Class Living by Camelia Sucu din Bvd. Aviatorilor 47.