Ce inseamna haute couture

Gasiti raspunsul astazi intr-un articol pe hotcity.ro. O parte din text mai jos, varianta full aici.

Pentru multi termenul de haute-couture este o enigma inca nedescifrata. Iar ca sa pari cat de cat interesant este la moda sa vorbesti despre haute-couture ca si cum ai vorbi despre ce ruj nou ai vazut in magazine sau ce bluza ai cumparat la reducere. Si daca chiar vrei sa faci impresie in cercul de prieteni trebuie neaparat sa mentionezi ca ai fost la Paris si ti-ai cumparat o rochie haute-couture cu cristale Swarovski pe care ai dat doar… 300 de euro. Nu radeti caci situatia expusa mai sus este perfect reala si intalnita nu doar o singura data.

­­
haute3.jpgIn ultima vreme toata lumea este experta in haute-couture asa cum este si in politica sau fotbal. Prea putini stiu de fapt ce inseamna haute-couture si folosesc termenul in mod eronat, fara ca macar sa se documenteze in prealabil.

Din acest motiv am decis sa scriu astazi despre ce inseamna haute-couture. Sa facem asadar lumina.

Ce inseamna haute-couture?

In primul rand trebuie spus ca termenii de “haute couture” sau “couture creation” sunt protejati prin lege de statul francez, neputand fi utilizati fara acordul scris al Fédération Francaise de la Couture, du Prêt-à-porter des Couturiers et des Créateurs de Mode. De ce? Pentru ca nu oricine poate declara ca face haute-couture, asta daca bineinteles nu a fost deja acceptat de FFCPCC si nu are artizani care sa lucreze in atelierele de la Paris (minim 15 angajati) .

haute4.jpgCreatiile haute-couture sunt realizate manual, dupa tehnici traditionale care au fost pastrate in mare parte. Iar aici trebuie sa ne referim fara doar si poate la cel care este considerat „parintele” haute couture-ului asa cum il stim in ziua de astazi: Charles Frederick Worth.

Nascut in Marea Britanie, Worth a reusit sa isi puna amprenta asupra industriei modei franceze, revolutionand modul in care creatia vestimentara era perceputa la mijlocul anilor 1850. Modelele prezentate de Worth erau unicate iar clientii care doreau sa poarte o anumita creatie isi selectau modelul precum si materialele sau culorile si mergeau la atelierul lui Worth, unde le era realizata tinuta „sur mesure”.

haute2.jpgCine reglementeaza activitatea caselor de haute-couture?

Ca in orice domeniu si in ceea ce priveste haute-couture-ul trebuie sa existe o institutie care sa se ocupe de stabilirea unor reguli, coordonare si gestionare a activitatii. Iar la Paris toate aceste lucruri sunt puse la punct cu maxima rigurozitate, astfel incat sa nu existe nici un fel de dubii. Exista asadar un sistem care functioneaza cat se poate de bine de sute de ani si pe care nimeni nu indrazneste sa il conteste.

Fédération française de la couture, du prêt-à-porter des couturiers et des créateurs de mode” a luat fiinta in anul 1973 si actioneaza in calitatea sa de organ executiv al fiecarei camere sindicale. Conducerea este asigurata de catre un presedinte, in persoana lui Didier Grumbach.

haute1.jpgFederatia franceza couture este compusa din Chambre syndicale de la haute couture creata in anul 1868 (membrii sai sunt casele de couture), Chambre syndicale du prêt-à-porter des couturiers et des créateurs de mode si Chambre syndicale de la mode masculine (al carei presedinte de onoare este Pierre Cardin). Impreuna cu cele trei camere, Federatia insumeaza aproximativ 100 de membri.

La ora actuala exista doar 12 case de moda care potrivit Chambre Syndicale de la Haute Couture au dreptul sa spuna ca fac haute-couture
: Adeline Andre, Anne Valerie Hash, Armani Prive, Chanel, Christian Dior, Christian Lacroix, Dominique Sirop, Emanuel Ungaro, Franck Srobier, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Maurizio Galante.

Ce inseamna haute couture

The Curious Case of Benjamin Button

Articole recente

There are 0 comments

  1. cristina_amc

    Mi-ai spulberat visul de a avea o rochie Haut Couture…o sa ma multumesc cu un pret-a-porter… sau poate Printul William accepta propunerea mea de casatorie:)

  2. cristina_amc

    Ahh, am gresit un pic la haute-nu am pus „e”oricum daca ai facut in scoala putina franceza e destul de usor sa traduci si sa te gandesti ca nu are cum sa fie HC la 300 de eur sau poate e SH la 300 de eur….In fine…e ceva prea fin pentru Romania, sunt curioasa cate isi permit….o sa studiez…

  3. adinanecula

    @cristina: pai draga mea prea multe nu isi permit din simplul motiv ca o creatie haute-couture are un pret de pornire de cateva zeci de mii de euro. In toata lumea exista la ora actuala in jur de 300 de clienti fideli ai caselor de haute-couture.

Impartaseste-mi opinia ta