In absenta visului si a capitolelor de poveste ferecate in wonderland-ul intim denumit in mod generic “dressing”, Moda ar fi redusa doar la o plasmuire efemera, asemenea unei naluci care bantuie cotloanele ascunse ale unei metropele la ceas tarziu de seara. Schemele de design, oricat de precise si de matematic ar fi gandite, nu pot fi supuse distilarii decat in momentul in care le este adaugata o sensibilitate aparte, un ingredient cheie care poarta cu sine mesaje ascunse si invitatii sugestive.
Prezenta pentru a cincea oara la MQ Vienna Fashion Week, Andreea Tincu a dezvaluit un pasaj creativ de un farmec si de o frumusete cu totul aparte, trasand directiile stilistice ale primaverii-verii 2015 cu un condei ce poarta cu sine patina unei perioade usor decadente, revelatoare prin prisma noilor forme de manifestare estetica si intense precum un amor imposibil. “When Daniel met Jean” nu este altceva decat “ecranizarea” pe catwalk-ul modei a unei nuvele care daca ar fi fost publicata in urma cu cateva decade, ar fi servit drept referinta in bibliografia universitatilor de arta si design.
Andreea Tincu nu traieste intr-un univers paralel in care refuza sa respire aerul contemporaneitatii, ci reuseste prin prisma unei vaste experiente culturale si vizuale, sa isi rafineze de fiecare data demersul creativ, sa descopere elixirul care confera viata unei rochii, dincolo de umerasul pe care este asezata si sa adauge noi definitii artei de a fi unice. Urmarea tendintelor cu religiozitate nu mai reprezinta deja de cateva ani o virtute. Femeia moderna a obosit sa viziteze aceleasi spatii cu etichete sonore, sa adopte piesele cheie in virtutea unei alinieri fortate si sa afiseze un zambet de aparenta satisfactie atunci cand este complimentata pentru noua achizitie, recognoscibila de la 3 strazi distanta.
Femeia moderna isi doreste in schimb sa isi rezerve 5 minute pentru propria cochetarie, nu pentru instantaneul de la un eveniment red carpet. Atunci cand atinge o rochie, vrea sa simta cum aceasta o invaluie pe nesimtite, cum pielea isi gaseste confortul si linistea in timpul purtarii sau cum se tesatura fina se pierde in aburii cafelei de dupa-amiaza. Piesele Andreei Tincu nu devin tentante asemenea unui mar vrajit, ci ascund o frumusete interioara ce rivalizeaza din plin cu cea exterioara, fiind captusite cu matase sau bumbac de o calitate exceptionala.
Cand Daniel a fost invitat sa serveasca un fashion tea cu Jean, in compania Andreei Tincu, timpul a parca a ramas suspendat intr-un caleidoscop de emotii si trairi intense. Daniel Libeskind, un reprezentant de seama al arhitecturii moderne, recunoscut pentru modalitatile unice de dispunere a fantelor unghiulare, transparente intr-o suprafata opaca, i-a imprimat Andreei Tincu ordinea si ritmicitatea detaliilor geometrice incluse in colectie, iar Jean Patou a inspirat-o in ceea ce priveste alura siluetei, proportiile si volumetriile.
Viziunile artistice ale celor doua personaje se afla in deplina rezonanta cu stilul inconfundabil al Andreei Tincu, care mizeaza din plin pe latura versatila si functionala imprimata vestimentatiei (un mix inteligent intre nonsalanta si lejeritatea tinutelor de zi/weekend si rafinamentul subtil al celor de cocktail), pe un minimalism cuceritor si asumat pana in cel mai mic detaliu si pe o prezenta diafana, discreta si vizibila doar celor care stiu cum sa priveasca o persoana intr-o mare amorfa de indivizi aflati in proces de regasire a propriei identitati.
Liniile geometrice capata fluiditate sub atingerea Andreea Tincu, unduindu-se pe matasea naturala asemenea unor nori surprinsi cu greutate in periplul lor cadentat pe un cer presarat cu pulberi fine de argint. Hasurarea este una extrem de fina, iar delimitarile clare sunt estompate de nuantele transpuse intr-un registru gurmand: bleu-ul ce deschide apetitul pentru un cocktail savuros, rose-ul precum spuma aerata cu aroma de fructe a unui desert ce face ca papilele gustative sa trepideze de emotie sau beige-auriu asemenea caffe latte-ului cald indulcit cu miere.
Mantourile se opresc cu o palma deasupra genunchilor si flirteaza cromatic cu paspoalurile inguste ce le definesc conturul (o alaturate clasica si de o eleganta atemporala in alb si negru), iar gratie sistemelor de prindere ascunse, o jacheta midi de vara, cu partea inferioara realizata din organza usor plisata, se poate transforma intr-un sacou cu aer retro.
Cateva motive stilizate, intr-o grafica cuceritoare, amintesc de estetica art nouveau si de reprezentarile lui Toulouse Lautrec. Conturul felinelor dispus pe mantouri sau pe fuste midi, detaliile de ornamentica hasurate si epurate de excese sau simboluri feminine transpuse intr-o cheie moderna pe rochii cu talia coborata.
Croiul in A domina intreaga colectie, rochiile surprinzand in esenta prin pretiozitatea materialelor (matase naturala, organza, satin, voal sau chantung) si prin aplicatiile realizate manual, dispuse intr-un joc al transparentelor hipnotizant: fasii de organza sau de matase decupate cu minutiozitate si cusute pe rochii precum petalele unei flori deschise, fire metalice dispuse in alternanta cu suprafete transparente sau broderii atat de delicate, incat par a fi “tatuate” in textile.
Colectia Andreea Tincu primavara-vara 2015 – “When Daniel met Jean” – a fost completata de gentile semnate Otilia Flonta si de incaltamintea realizata de Mihaela Glavan.
Descopera colectia completa Andreea Tincu primavara-vara 2015, accesand galeria foto: