Finele saptamanii trecute a fost marcat de un prim eveniment amplu in Bucuresti. Palatul Cesianu-Racovita, actual sediu Artmark, a fost transformat intr-un portal spre o lume demult uitata, insa readusa in prim-plan, prin intermediul unor serii de imagini stilizate de o expresivitate extrema.
Alaturi de un pahar de brandy la ceas de seara, in speta Alexandrion, si pe o partitura de vioara interpretata live de o domnita reiesita parca dintr-un templu elen, am parcurs fiecare camera cu tablouri la dimensiuni impresionante, reprezentand fotografiile incluse in calendarul pe 2012 al cunoscutei companii de bauturi alcoolice.
Proiectul fotografic o are in plim plan pe Catrinel Menghia, unul dintre cele mai cunoscute modele internationale de origine romana si reuneste sase cadre (fotografiile sunt realizate de Marius Baragan) desprinse din Olimp, cu toate elementele de decor si recuzita aferente: lauri, harpe, capitelii dorice etc. Riscul unui asemenea demers a fost fara doar si poate semnificativ, deoarece de-a lungul timpului temele cu pricina indelung uzitate (si deseori prost transpuse), nu au facut altceva decat sa conduca la o saturatie (cel putin din punct de vedere vizual) si la o supralicitare fara nicio legatura cu frumusetea si enigmele perioadei antice.
Nu a fost insa cazul calendarului Alexandrion, care pentru mine a constituit o surpriza de proportii, atat gratie modului in care a fost gandit, cat si rezultatului la nivel de expresivitate si compozitie a imaginilor. Intr-o societate profund desacralizata, lipsita de repere si condimentata din plin cu directive de marketing, o asemenea initiativa s-ar putea traduce fara doar si poate intr-o multitudine de feluri. Eu insa prefer sa ignor componenta ce tine de branding si imagine (cat se poate de evidenta) si sa savurez produsul final (merita toata aprecierea) de pe un perete mare al locuintei, unde l-am asezat la loc de cinste, alaturi de cateva albume vechi si totemuri cu semnificatie.
Calendarul poate fi descarcat direct in calculator de pe site-ul Alexandrion, pentru o modalitate fashion de personalizare a desktop-ului de-a lungul intregului an.