De peste 15 ani scriu despre cele mai performante produse de skincare, tratamente cosmetice cu rezultate concrete si activi care realmente fac diferenta in ecuatia infatisarii, insa daca ar fi sa rezum toate cunostintele de specialitate pe care le-am acumulat si sa recomand un singur produs, chintesenta a frumusetii, acesta cu siguranta ar fi crema de protectie solara. Iar la acest capitol, SVR Sun Secure este SINGURA gama fotoprotectoare despre care pot afirma ca m-a convins pe deplin ca nu exista altceva mai eficient la ora actuala pe piata (si am testat absolut tot ce se putea): blocheaza intreg spectrul de radiatii – UVA, UVB, infrarosii si undele luminoase vizibile, fortifica sistemul natural de aparare a organismului, optimizandu-i functiile, previne si repara leziunile induse la nivel celular si raspunde celor mai inalte exigente prin varietatea de texturi ultra-confortabile – de la brume invizibile si creme-spuma, pana la ape solare si stick-uri minerale.
Piata globala a produselor destinate protectiei solare este estimata in prezent la aproximativ 10500 milioane de dolari, si se asteapta sa creasca in urmatorii cinci ani cu peste 4%, astfel incat in 2026, daca rata de dezvoltare ramane stabila, valoarea atinsa ar fi de 13500 de milioane de dolari. Statisticile reflecta din plin atat maturizarea segmentului de suncare, cat si nivelul de educatie din ce in ce mai ridicat al consumatorilor, in ceea ce priveste necesitatea utilizarii gamelor fotoprotectoare. O piele mai putin bronzata dar perfect sanatoasa la final de vara reprezinta noul obiectiv de frumusete al majoritatii femeilor care pana nu demult aproape ca nici nu concepeau ca in sezonul estival sa faca vreun compromis in ceea ce priveste intensitatea bronzului.
Un alt aspect foarte important subliniat de cele mai recente rapoarte internationale, consta in faptul ca vanzarile produselor destinate protectiei solare nu mai sunt unele sezoniere. Daca pana in urma cu 10-15 ani, segmentul de suncare inregistra vanzari aproape exclusiv in lunile de vara, la ora actuala prezenta cremelor cu SPF pe rafturile boutique-urilor specializate sau a farmaciilor in “extra-sezon” este perfect justificata prin prisma interesului din ce in ce mai crescut al clientilor pentru mentinerea sanatatii pielii. Modificarile comportamentului de consum au la baza in primul rand o schimbare importanta de perspectiva: dincolo de obtinerea unui bronz uniform pe timp de vara, ceea ce primeaza este contracararea impactului pe care radiatiile solare il au asupra pielii, incepand cu imbratranirea prematura a acesteia si degradarea accelerata, cu aparitia petelor pigmentare, si terminand cu afectarea structurii ADN-ului celular si cu bolile grave ce pot fi cauzate de o expunere prelungita la soare, fara un produs adecvat. Fotoprotectia nu mai este sezoniera sau optionala, ci absolut NECESARA si OGLIGATORIE 365 de zile, 24h/24h, indiferent de conditiile meteo sau de gradele din termometre.
Gamele fotoprotectoare regasite pe piata in 2020 nu au aproape nimic in comun cu cele lansate in urma cu un deceniu. Iar in unele cazuri, poate nici cu cele dezvaluite anul trecut. Laboratoarele de cercetare si dezvoltare ale marilor companii cosmetice s-au angrenat intr-o cursa a inovatiilor din care consumatorii au numai de castigat. Si ma refer aici in primul rand la stabilitatea filtrelor solare (asta inseamna ca nu isi vor schimba proprietatile atunci cand sunt expuse la lumina si isi vor indeplini “datoria” cu eficienta maxima; in caz contrar, vei observa urmele pe propria piele), la spectrul pe care produsele fotoprotectoare reusesc sa il acopere si la texturi.
Lucrurile devin si mai nuantate daca in discutie intervin brandurile demato-cosmetice care beneficiaza de laboratoare proprii, in-house si de un ritm de dezvoltare mult mai rapid al formulelor. Spre deosebire de un produs fotoprotector strict cosmetic, o formula dermato aduce cu sine marele avantaj al tolerantei cutanate ridicate. Mai precis, un risc foarte scazut ca lotiunea sau crema de protectie solara sa produca inrosiri sau iritatii pe piele in momentul expunerii la soare, chiar si in cazul unei reactivitati sau sensibilitati cutanate accentuate. Cunoscute si ca produse solare “de farmacie”, gamele fotoprotectoare dermato-cosmetice au evoluat enorm din punct de vedere al texturilor produselor, unele dintre ele ajungand sa devina campioane la un capitol unde pana nu demult erau mai degraba incepatoare. Astfel, un produs dermato-cosmetic de top destinat protectiei solare, lansat pe piata in 2020, in afara faptului ca vizeaza intreg spectrul de radiatii UVA, UVB, infrarosii si lumina vizibila, cucereste prin usurinta aplicarii, textura lejera, ultra-confortabila, rezistenta la apa si frecare, si finish-ul invizibil. Adio urme albe pe piele, senzatie lipicioasa si omogenizare greoaie.
In ultimii ani am scris mult despre SVR, si mai ales despre gama Sun Secure, deoarece brandul francez a reusit sa inoveze cu adevarat pe piata produselor fotoprotectoare, pana in prezent nefiind depasit de nicio alta marca in ceea ce priveste performanta, spectrul de actiune al filtrelor solare, gradul de tolerabilitate al formulelor si varietatea de texturi propuse. In fiecare sezon testez cateva zeci de noi produse de protectie solara, fiecare avand punctele lor forte, si de aceea evit pe cat posibil verdictele “absolute”. Extrem de putine au fost datile in care am afirmat fara sa clipesc ca produsul X sau Y este cel mai performant din categoria sa, iar de fiecare data am argumentat pe larg si am oferit explicatii detaliate.
Testand, analizand din toate punctele de vedere, folosind timp indelungat, recomandand cititorilor si clientilor pe consultanta de beauty aproape exclusiv gama SVR Sun Secure si inregistrand numai feedback-uri pozitive, nu mi-a fost deloc greu sa concluzionez ca cel putin pana la momentul in care scriu aceste randuri nu exista absolut niciun produs din categoria solare care sa se situeze pe un palier superior. In mod cert pe piata exista alte 1245 de produse fotoprotectoare eficiente, care merita incercate, insa din punctul meu de vedere gama SVR Sun Secure este singura care bifeaza toate criteriile de performanta si care mai mult decat atat, aduce si ceva in plus. Cum ar fi PRIMUL SER cu SPF din lume (voi povesti pe larg despre el intr-un articol aflat momentan in lucru), lansat in urma cu doar cateva saptamani si ajuns recent in Romania, sau apa solara cu filtre organice si ingrediente naturale, in ambalaj 100% biodegradabil.
Nu toate produsele fotoprotectoare sunt la fel, cu toate ca in teorie au aceeasi misiune. Gama SVR Sun Secure este unica in primul rand prin prisma faptului ca ofera protectie completa impotriva TUTUROR TIPURILOR DE RADIATII, nu doar a celor UVA si UVB. Iar la acest capitol voi face cateva mentiuni extrem de importante referitoare la standardizarea metodelor de testare a produselor solare si la reglementarile in vigoare, tocmai pentru a putea explica mai clar si mai bine care sunt diferentiatorii pe acest segment de piata si de ce nu orice fotoprotectie este capabila sa raspunda cu succes tuturor exigentelor. Pe 12 iulie 2006, departamentul Comisiei Europene responsabil cu bunurile de larg consum, in care sunt incadrate atat cosmeticele cat si dispozitivele medicale, emitea un mandat prin care erau standardizate metodele de testare a eficientei produselor de protectie solara. Acest lucru insemna practic o atentionare pentru marcile cosmetice ale caror produse nu reuseau sa se ridice la nivelul pretins in campaniile comerciale si totodata o ridicare a stachetei la nivel de performanta. Criteriile de testare includeau protectia impotriva arsurilor solare, protectia impotriva radiatiilor UVA, gradul de fotodegradare si lungimile de unda critice. Un an mai tarziu, un nou document al Comisiei Europene stipula foarte clar ca produsele care nu fac dovada unui SPF cu valoare de minim 15, trebuie sa aiba inscrisa pe eticheta mentiunea “skin cancer/ skin aging alert”. Un diferentiator extrem de important pentru consumatori si un imbold pentru marcile cosmetice de a imbunatati nivelul de eficienta al produselor solare. In acelasi an, Cosmetics Europe (fosta Colipa) publica un guideline referitor la determinarea gradului de protectie UVA folosind metoda in vivo. Ulterior, absolut toate produsele de protectie solara au trebuit sa includa o valoare UVA de cel putin o treime din cea a SPF-ului. In caz contrar nu puteau fi comercializate.
In ultimii cinci ani lucrurile au fost duse si mai departe, doar companiile care au tinut pasul cu ritmul de dezvoltare si cu reglementarile din ce in ce mai aplicate reusind sa reziste pe piata. Si asta pentru ca in prim-planul preocuparilor nu au mai fost doar indicii UVA si UVB, ci si infrarosiile si spectrul vizibil. De ce? Protectia anti-UVA/UVB oferita de majoritatea produselor de fotoprotectie blocheaza doar 10% din razele soarelui. Restul de 90% este reprezentat de infrarosii, unde electromagnetice si lumina vizibila, ceea ce inseamna investitii substantiale in cercetare si dezvoltare de filtre stabile cu un spectru larg de actiune. Acesta este punctul in care SVR Sun Secure face diferenta, gama de produse avand la baza o tehnologie unica, capabila sa tinteasca 100% radiatiile solare.
Integral Secure Technology este complexul exclusiv patentat SVR, care ridica protectia solara la un nivel al performantei neatins pana in prezent de nicio alta gama solara. Pentru prima data, o gama de produse fotoprotectoare reusesc nu doar sa asigure o blocare 100% a radiatiilor solare, ci sa si fortifice sistemul natural de aparare a organismului prin optimizarea functiilor acestuia, contribuind totodata la regenerarea cutanata.
Pentru o protectie optima a epidermei, SVR a selectat doar filtre organice cu o toleranta cutanata ridicata, foto-stabile si cu o rezistanta garantata de opt ore la apa, transpiratie, nisip si frecare. Mai mult decat atat, odata cu lansarea anul acesta a apei solare, un adevarat breakthrough stiintific, SVR elimina din ecuatie orice filtru solar cu potential de perturbator endocrin. Acest lucru inseamna efectuarea unor teste ample care garanteaza ca filtrele continute in formula unui produs nu au impact asupra nivelului de hormoni din organism.
Asa-zisele filtre controversate din produsele solare sunt impartite in trei categorii, in functie de gradul de toxicitate, de potentialul alergen si de impactul asupra mediul inconjurator. Oxybenzone si octinoxate/ethyhexyl/methoxycinnamate sunt cele mai periculoase filtre, oxidul de zinc si oxidul de titaniu, avand un rating foarte scazut si fiind considerate acceptabile din punct de vedere al tolerantei.
Noile formule propuse de SVR sunt si eco-responsabile, acest lucru insemnand ca produsele respecta mediul acvatic si planeta: sunt biodegradabile si nu prezinta niciun pericol pentru alge sau pentru mamiferele marine. In fiecare an 25.000 de tone de produse solare si opt milioane de tone de plastic sunt aruncate in oceane, iar din acest motiv doua treimi din recifurile de corali si doua milioane de specii marine se afla intr-un real pericol. Recipientul in care este prezentata apa solara Sun Secure SPF 50+ este descompus in decurs de 4-5 zile in proportie de 60%, si complet in mai putin de o luna (nota bene: conform reglementarilor in vigoare, o substanta este considerata biodegradabila daca atinge un nivel de descompunere de 60% intr-un interval de 10 zile).
La nivel celular, unul dintre cei mai eficienti antioxidanti naturali a fost inclus intr-un complex lipozomal beta-caroten identic cu structura pielii, pentru o actiune sporita impotriva radicalilor liberi si pentru o activare a functiilor de aparare, proprii organismului. Mai precis, aceasta noua generatie de ingrediente active combate stresul oxidativ atat inainte, in timpul, cat si dupa expunerea la soare, neutralizand radicalii liberi si reparand leziunile induse la nivel celular. Actiunea SVR Sun Secure, merge si mai departe, in interiorul celulelor, niacinamidele continute dovedindu-si eficienta in repararea si protectia structurilor ADN-ului afectate de radiatiile solare. Mai mult decat atat, studii stiintifice recente indica faptul ca niacinamidele detin un rol important in preventia cancerului de piele.
Spre deosebire de cremele solare cu factor de protectie ridicat, vascoase si dificil de aplicat, produsele Sun Secure inoveaza si la capitolul senzorialitate, varietatea de texturi si confortul oferit de catre acestea, raspunzand chiar si celor mai inalte exigente: de la emulsii rapid absorbite in piele, pana la brume invizibile, stick-uri super practice sau fluide cu efect uscat.
Sun Secure Brume SPF 50+ este un spray invizibil, revigorant, ale carui particule ultra-fine confera o senzatie imediata de prospetime (imagineaza-ti ca iti aplici pe piele un spray pe care l-ai tinut in prealabil in frigider) si un aspect uniform, non-gras al pielii. Sun Secure Brume SPF 50+ se aplica usor, pe pielea uscata sau umeda, fiind ideal atat pentru fata cat si pentru corp. In plus, parfumul delicat de vara ce se deschide cu note fresh verzi alaturate celor de iasomie, floare de portocal, trandafir si magnolie si continua cu cocktail-ul gourmand de cocos, mosc si vanilie, transforma fiecare utilizare intr-o experienta senzoriala unica, menita sa creeze dependenta. Sun Secure Brume SPF 50+ este si unul dintre produsele mele preferate din gama solara, dat fiind ca nuanteaza delicat pielea, conferindu-i imediat dupa aplicare o tenta aurie fina. Daca nu obisnuiesti sa te expui prea mult la soare, insa iti doresti totusi sa pari usor mangaiata de razele calde, Sun Secure Brume este o solutie excelenta.
Unul dintre produsele bestseller din gama SVR Sun Secure este crema spuma cu efect optic de estompare a imperfectiunilor si uniformizare a nuantei tenului BLUR SPF50. Textura unica, aerata, care se “topeste” in contact cu pielea, face ca produsul sa fie ideal pentru orice tip de ten, aplicat atat singular, cat si ca baza de machiaj. Nu incarca tenul, se aplica usor chiar si pe pielea uda, rezista la transpiratie si frecare si contine 100% filtre organice, non-fotosensibilizante si hipoalergenice. Mai ales in zilele toride, in care simti ca machiajul pur si simplu de topeste pe fata, SVR Sun Secure Blur este salvator. Nici nu mai ai nevoie de alt produs, dat fiind ca dintr-un singur gest obtii maximul posibil: protectie ridicata si completa, uniformizare cromatica, un aspect catifelat al pielii si un finish mat, luminos, care se mentine intreaga zi. Mai ales daca te confrunti cu un ten seboreic sau acneic, vei gasi in Sun Secure Blur un partener de incredere pe termen lung.
Pentru piele hipersensibila la soare, normala spre uscata, recomandarea SVR consta in varianta crema Sun Secure SPF 50+, cu o textura bogata, insa care lasa un film invizibil, non-lipicios si senzatia de piele catifelata si supla. SVR Sun Secure Crema SPF 50+ reduce senzatia de piele care tine si imbunatateste vizibil calitatea acesteia, chiar dupa primele utilizari.
Gama SVR Sun Secure este completata de Laptele hidratant SPF50+, ce poate fi utilizat de catre bebelusi, copii si adulti pentru fata si corp, si de Sun Secure Fluid SPF50+, alegerea ideala pentru tenul normal spre mixt (are efect uscat la atingere si confera un finish mat, non gras si non lipicios). In plus, cele doua easy stick-uri SPF 50+ si SPF 50 sunt produse pe care imi place sa le consider “passe-partout” sau trans-sezoniere: incap in orice buzunar, se aplica in doi timpi si trei miscari, sunt ideale atat sub machiaj, cat si peste acesta, pot fi utilizate de catre intreaga familie si sunt musai de avut la indemana oricand si oriunde. Ambele au un finish invizibil (Sun Secure Easy Stick SPF50+ este si transparent), singura diferenta constand in faptul ca stick-ul lansat vara aceasta contine 100% filtre minerale si 96% ingrediente de origine naturala, ceea ce inseamna un risc scazut de producere a alergiilor si un impact redus asupra mediului inconjurator.
Performantele stick-urilor sunt comparabile, difera doar modalitatea de actiune. Sun Secure Easy Stick SPF 50+ contine atat filtre chimice, cat si organice, acestea absorbind radiatiile UVA si UVB, in timp ce Sun Secure Stick Mineral SPF50 include doar filtre organice care reflecta razele solare. Prima formula este indicat sa fie aplicata inainte de expunerea la soare, iar cea de-a doua indiferent de momentul expunerii, actiunea fiind imediata.
Produsele SVR Sun Secure sunt distribuite in Romania exclusiv de catre Optima Derma Line si se regasesc in magazinul online www.optimashop.ro si in farmaciile partenere.
Buna Adina!
De mare ajutor articolul tau, cu multe detalii folositoare. Insa ceea ce as dori sa stiu este daca oricare din aceste produse de protectie solara pateaza sau nu hainele. Asta este probleme mea din fiecare an, eu purtand multe haine albe vara si de fiecare data cand aplic o crema solara pe brate sau gat/decolteu hainele se pateaza si cu greu mai pot scoate acele pete uleioase galbene.
Recent am cumparat un produs de la o alta mare companie dermato-cosmetica si ajungand acasa am citit mai atent eticheta si am observat ca era mentionat a se evita contactul cu materiale textile.
Multumesc!
Buna Andreea, iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur din toata inima ca articolul ti-a fost de ajutor. Niciun produs din gama Sun Secure nu pateaza hainele. Eu le folosesc deja de cativa ani buni si nu am intampinat pana acum aceasta problema. Astept cu drag feedback-ul tau dupa ce le testezi.