In universul frumusetii povestile de amor se subsumeaza unui deziderat care salasluieste negresit in sufletul fiecarei femei si care cu usurinta ar putea imprumuta titlul unui basm nemuritor – “visul tineretii fara batranete” transformat in realitate palpabila gratie fuziunii perfecte intre traditie, stiinta si spirit vizionar.
De-a lungul anilor, nu de putine ori m-am intrebat caror factori se datoreaza succesul unui brand cosmetic si care este secretul unei relatii de lunga durata? Inovatiile tehnologice si descoperirile efectuate in laboratoarele de cercetare au adus in boudoire-ul feminin noi pretendenti, facand si mai dificila misiunea de identificare a acelui “the one”, a alesului inimii care sa nu dispara la ivirea zorilor si care sa se simta coplesit la ivirea primelor probleme mai serioase in paradisul frumusetii: aparitia semnelor ridarii odata cu inaintarea in varsta, diminuarea fermitatii si a tonusului sau amenintari punctuale sub forma de pusee acneice, pete pigmentare sau atopie.
Diferenta intre amoruri de o noapte si amoruri eterne, intre exuberante de moment si confirmari pe termen lung, rezida in consecventa si in dedicare. Iar in cazul unei marci cosmetice, la acestea se adauga expertiza, transparenta, onestitatea si capacitatea de a duce la bun sfarsit promisiunile inscrise pe eticheta. La prima vedere, toate regulile unui marketing inteligent ar putea parea incalcate sau voit ignorate, insa dincolo de seductia packaging-ului, a glamour-ului publicitar si a mirajelor media, ceea ce ramane amprentat in universul fiecarei femei este plus-valoarea conferita de acele produse pentru care juramantul de fidelitate nu este alcatuit intr-un birou de copywriting ci in laboratoarele de cercetare si dezvoltare.
In ultimii 12 ani am facut cunostinta cu fiecare nou-venit in arealul cosmeticii, insa pe cat de multi oaspeti am avut de intampinat (de ordinul miilor), tot atatea invitatii inspre iesire am fost nevoita sa concep. Frumusetea intretine visul, iar marcile in mod evident incearca pe cat posibil sa impacheteze si vanda cat mai bine acest vis, bazandu-se atat pe dorinta femeilor de a obtine rezultate rapide intr-un timp extrem de scurt cat si pe asteptarile complet nerealiste conturate in lipsa unei minime educatii cosmetice.
Skincode se numara printre putinele marci cosmetice care mi-a ramas aproape de-a lungul ultimei decade si care a reusit sa spulbere intrusii cu pretentii. Imi amintesc de prima intalnire cu Skincode, o intalnire gurmanda acompaniata de un deliciu din ciocolata elvetiana si de peripetii ca in povesti: recipientul din sticla care adapostea o crema hidratanta de zi Skincode facuse la propriu inconjurul lumii, bagajul prietenei mele care isi petrecuse vacanta de iarna in Alpii elvetieni si care se gandise sa imi ofere un cadou frumos cu titlu de noutate, fiind trimis mai intai printr-o eroare operationala a aeroportului in Hong Kong, apoi in Ankara si dupa vreo saptamana intr-un final in Bucuresti. Nu cred sa fi acordat mai multa atentie produsului cu pricina data fiind povestea ajungerii sale in posesia mea si nici datorita valorii sentimentale, insa cert este ca inca din primul moment in care am deschis capacul si am intrat in contact cu textura fondanta, incredibil de matasoasa a cremei, am stiut ca vom avea o relatie indelungata.
Skincode s-a integrat cu discretie si eleganta in boudoire-ul meu, iar dupa ce am terminat primul recipient, negasindu-se la momentul cu pricina pe piata din Romania, i-am simtit lipsa iar tenul meu si-a exprimat in nenumarate randuri dorul. Acesta a fost primul indiciu a ceea ce avea sa devina un “lovestory” veritabil, care si in prezent (dupa aproape 10 ani) este la fel de viu, real si aducator de zambete pe chip.
Skincode este o marca ce nu si-a serbat inca majoratul, insa care este nascuta din expertiza indelungata a celor mai reputati specialisti in cosmetica. In 1989, Printul Michael Massalsky punea bazele Swiss line, un brand de cosmetice premium, al carui succes mondial avea sa conduca la dezvoltarea unei linii cel putin la fel de eficiente, dar situata pe un palier mai accesibil din punct de vedere al costurilor pentru clientul final. Michael Massalsky nu a intentionat sa atraga femeile intr-un palat de clestar, tentandu-le cu o frumoasa vraja valabila doar pana la miezul noptii, ci si-a dorit sa gaseasca formula ideala care sa raspunda obsesiei “anti-ageing”.
Nascut in Berlin si crescut in Suedia, singurul copil al Printului Nikolai Massalsky si al Helenei Slonima, Michael Massalsky se numara printre cele mai influente personalitati ale arealului cosmetic mondial, de-a lungul anilor lucrand pentru companii precum Revlon sau La Prairie. Swiss line, propria sa marca de cosmetice luxury, a reprezentat o provocare in adevaratul sens al cuvantului, de la bugetul limitat (nu a vizat o finantare externa) si pana la identificarea celor mai potrivite canale de distributie pentru tipul sau de produse. Succesul a fost atins insa in scurt timp de la lansarea pe piata, gratie formulelor exceptionale si unice dezvoltate de o echipa extraordinara de cercetatori in laboratoarele elvetiene Dermalab SA si a numeroaselor colaborari cu cele mai reputate clinici medicale: primul pas a fost acela de a obtine drepturile de distributie exclusiva pe piata a unor produse paramedicale reunite in gama Cell Shock (la baza acesteia se afla stiinta terapiilor celulare dezvoltate la inceputul anilor ’50 de Dr. Alfred Pfister si transpuse de-a lungul decadelor in programe specializate de revitalizare disponibile sub forma injectabila la celebra clinica Lemana), apoi a urmat focusarea pe biotehnologie si pe extractele botanice, in incercarea de a obtine o fuziune perfecta intre cosmetica traditionala, medicina si stiinta moderna.
La conducerea Skincode, companie care aniverseaza anul acesta 17 ani, se afla Niclas Massalsky, fiul Printului Michael Massalsky, pasiunea pentru frumusete fiind cu siguranta una dintre mostenirile de pret in familie. Prin intermediul Skincode, compania elvetiana a realizat un pas extrem de important in ceea ce priveste distributia in farmacii, brandul avand toate atuurile necesare pentru a excela pe un asemenea segment de piata: complexe celulare patentate, o concentratie de ingrediente active exceptionale, teste dermatologice si clinice, lipsa parabenilor si a substantelor cu potential alergen din formule, cel mai ridicat nivel de toleranta la nivelul pielii si o baza stiintifica consistenta.
Skincode nu este un brand care sa se alinieze marilor competitori de pe piata cosmeticelor din punct de vedere al filosofiei, concentrandu-si eforturile mai mult pe conceperea de produse menite a fi integrate in ritualuri de ingrijire pe termen lung, decat pe lansari noi in fiecare sezon, pliate pe trendurile de consum. Altfel spus, Skincode este un o marca care trebuie inainte de toate trebuie inteleasa si ascultata in pofida poluarii fonice din media. Iar odata introdusa in meniul de beauty cotidian, rezultatele vor vorbi de la sine si nu va fi necesara prea multa munca de convingere sau advertising agresiv pentru a genera o dependenta benefica si perfect explicabila.
Anual in Europa incearca sa patrunda pe piata cosmeticelor cateva zeci de branduri noi, insa putine sunt acelea care reusesc sa tina pasul cu o competitie acerba generata de marii jucatori. Skincode nu doar ca supravietuieste intregului val de nou-veniti, ci in ciuda faptului ca este o companie cu angajati de ordinul zecilor, nu al miilor, reuseste sa se dezvolte admirabil de la an la an si sa isi mentina pozitia de lider pe segmentul sau.
Produse in aceleasi laboratoare in care iau nastere gamele La Prairie, produsele Skincode sunt concentrate in doua linii principale: linia de produse esentiale de ingrijire a tenului Skincode Essentials si linia destinata ingrijirii specifice anti-age Skincode Exclusive. Skincode Essentials mizeaza pe actiunea ingredientului activ cheie CM-Glucan cu multiple beneficii asupra epidermei: accelereaza regenerarea celulara, protejeaza pielea de radicalii liberi, imbunatateste gradul de elasticitate si fermitate, calmeaza tenul iritat sau reactiv si fortifica bariera naturala de protectie a epidermei, asigurandu-i o “imunitate” crescuta. Absolut toate produsele din gama Skincode Essentials au la baza CM-Glucan, misiunea cremelor si a serumurilor fiind aceea nu doar de a atenua problemele pe moment, ci de a oferi resursele necesare pentru o ingrijire complexa si completa a tenului pe termen lung, avand in vedere cauzele si actionand chiar la sursa.
Skincode Exclusive reprezinta varful de lance al Skincode in lupta impotriva imbatranirii, biologia celulara despre care povesteam in randurile anterioare, aflandu-se la baza concentratelor de tinerete dispuse in recipientele din sticla transparenta cu capac argintiu: complexul ACR G2 cu eficienta dovedita in regenerarea celulara, reducerea liniilor fine si a ridurilor, stimularea functiilor vitale ale pielii, mentinerea hidratarii la cote optime si protectie impotriva radiatiilor UV si a radicalilor liberi.
Skincode reprogrameaza tenul sa functioneze cu precizia unui ceas elvetian si nu intamplator brandul se regaseste in farmaciile si boutique-urile de beauty din aproape 50 de tari. Insa ceea ce nu stiam despre marca si am aflat recent in urma unei discutii purtate cu Nicoleta Stoica – brand managerul Skincode – este ca in tara noastra produsele au cel mai mic pret din lume. Un aspect care m-a surprins tinand cont de trendul ascendent in ceea ce priveste vanzarile de beauty si care mi-a relevat o alta latura a comportamentului de consum autohton: apetenta femeilor pentru noutati in detrimentul cercetarii amanuntite si a asistentei de specialitate din farmacii.
Gamele Skincode sunt disponibile in lanturile de farmacii Help Net, iar inainte de a va lasa influentate de mirajul ultimei creme miracol evidentiata in paginile revistelor glossy, va sfatuiesc sa recurgeti la o mica “aroganta” si sa acordati macar o sansa unuia dintre produsele ce poarta amprenta expertilor elvetieni. In urma unui blind test ati fi uimite de alegerile voastre si a-ti reconsidera putin selectia in termeni de eficienta, rezultate si raport calitate-pret.