Sub cupola Operei Nationale din Cluj-Napoca, la ceas de seara, o simfonie tulburatoare de arome invaluie simturile pe neasteptate. Lumina difuza transforma orice incercare de reperare a unei prezente, intr-o misiune imposibila, iar pe masura ce miresmele se involbureaza sub nari, precum un voal de matase mangaiat de un zefir, sucomb fara drept de apel si ma las cuprinsa intr-o reverie de moment, acompaniata de clinchetul paharelor de cristal si de sampania “de rigueur”.
Gala UAD 2014 – editia aniversara cu numarul 20, are parte de o deschidere cu totul speciala, demna de un eveniment imbracat in tinuta de gala: doua esente unice, inspirate de farmecul balurilor si al receptiilor de odinioara, intampina invitatii in holul Operei Nationale. Autorul acestora este nimeni altul decat Octavian Sever Coifan, singurul parfumier roman care a reusit sa exceleze in universul extrem de riguros si de restrans al frumusetii decriptata in locul in care iau nastere cele mai exclusiviste si inalt standardizate esente – Paris.
Special pentru Gala UAD 2014, Octavian Coifan a conceput doua parfumuri omagiale (este pentru prima data cand o gala beneficiaza de un asemenea privilegiu) – Jubileu si J-20 – dispunand de-a lungul notelor olfactive idealul frumusetii plenare, regasit in munca sustinuta din mediul academic de mai bine de 20 de ani. Despre Jubileu si J-20, dar si despre o alta esenta aparte – Borangic, Octavian Sever Coifan dezvaluie amanunte in premiera, in interviul pe care am onoarea sa vi-l prezint astazi:
Adina Necula: Dezvaluit in luna octombrie a anului trecut la Palatul Stirbei, Borangic reprezinta un privilegiu olfactiv pe care il oferi cu gratie femeii care nu se teme sa isi racordeze sufletul la o creatie rara, defel familiara, insa cat se poate de ademenitoare. Care este geneza Borangicului, cel care reconfigureaza labirintul interior si care transforma capitolele unor povesti uitate in timp, in simbolurile unei noi deveniri?
Octavian Sever Coifan: BORANGIC a inceput ca un proiect de arhitectura vizand revalorificarea si relansarea mestesugului traditional de la poalele Carpatilor – faimosul borangic de odinioara, de o calitate estetica incomparabila. Aceasta tesatura foarte fina, ca o mreaja de vapaie, ascunde si dezvaluie, ademeneste si protejeaza. Explorarea estetica a trecutului acestei tesaturi m-a condus la o serie de remarcabile descoperiri. Prima a fost transpusa in parfumul de lux Borangic prezentat in cadrul proiectului de arhitectura – floarea divina de udumbara care infloreste doar odata la 3000 de ani, parfumul favorit al reginei Elisabeta, extractul natural de Borangic, plantele unice descoperite de mine in Carpati. Celelalte elemente botanice remarcabile ale acestui parcurs senzorial se regasesc in linia de cosmetice. Capitolele din trecut, cartea imparatesei Teodora, manuscrisele pretioase cu descrieri de plante sau legendele tesute in jurul borangicului, sunt cateva din elementele care au configurat geneza acestui parfum si care m-au condus la minunatul extract botanic exclusiv „Borangic for Beauty”.
A.N: Borangic nu creaza niciun corespondent olfactiv manifest in momentul in care este perceput, insa isi gaseste „corespondenti” in areale secrete pentru a reda o dimensiune aparte, punctata de momente a caror miraj si frumusete cu greu pot fi surprinse in cuvinte. Care este visul posibil presarat in vaporii parfumati?
O.S.C: BORANGIC este visul transformarii, al metamorfozei sublime, senina si calda. Asa cum poetul Baudelaire ne invita intr-o lume de calm si huzur („Là, tout n’est qu’ordre et beauté, Luxe, calme et volupté.”), BORANGIC este visul parfumat al alcovului cu perne de matase de un alb virginal in care se savureaza o cupa de ceai imperial presarat cu mirodenii fine. Lux, liniste si voluptate sunt starile acestui parfum in care am dorit sa reprezint acel mister al frumusetii. O frumusete care nu poate fi definita ori incadrata in tipare, dar care este imediat recunoscuta, asemenea unei revelatii.
A.N: Daca ai transcrie Borangic sub forma unei declaratii de dragoste, ce forma i-ai imprima? O intentie, o sugestie sau o dorinta care mistuie si care isi asteapta implinirea?
O.S.C: Iubirea sta la baza fiecarui parfum pe care l-am semnat. Borangic este momentul cand sufletul se infioara, cand primii „fluturi” apar. Este acel moment de ezitare intre linistea aproape Zen si promisiunea unei atingeri mistuitoare. De aceea, el este un vegetal oriental, suav, plin de tandrete, dar ademenitor. Are o doza foarte subtila de elemente senzuale balansate de o nota amara de ierburi salbatice. O marama autentica de BORANGIC ezita intre finetea firului de matase si caracterul brut al teserii. Parfumul este intotdeauna o declaratie nescrisa de amor si o invitatie. Este firul invizibil al Ariadnei in labirintul vietii.
A.N: Borangic invaluie si dezvaluie deopotriva, declinand multiplele fatete ale coconului: siguranta si confortul, vulnerabilitatea si asumarea acesteia, devenirea si incertitudinea clipei in care „fluturele” paraseste ambientul protector. Care este calea pe care parfumul isi invita aleasa sa paseasca?
O.S.C: Parfumul da aripi si este aliatul invizibil in magia frumusetii. BORANGIC este in primul rand acea armonie, linistea si seninatatea misterioasa care precede metamorfoza feminina. O atmosfera demna de tablourile lui Boticelli – Primavera si Nasterea Venerei. Calea Borangicului este frumusetea greu de definit, o vraja intr-o picatura. „Calea Borangicului” este o metafora pentru linia de produse de frumusete viitoare, gratie careia fiecare parte a corpului feminin este parfumata intr-un mod unic si inedit. Explorandu-si propria frumusete, femeia se redescopera, se metamorfozeaza si devine propriul autor al vietii. Uneori, o picatura de parfum e mai mult decat pare, mai mult decat efemerul unei clipe suspendate.
A.N: Cum ai creionat traseul comun intre acordurile olfactive si „drumul matasii”?
O.S.C: Drumul de odinioara al matasii aducea din indepartata China pana in vechiul Bizant si Venetia, cele mai pretioase elemente de cochetarie feminina alaturi de matase. Olfactiv, aceasta metafora se regaseste in parfum prin cateva plante care erau transportate de aceste caravane. Construirea traseului comun cu variatiunile specifice fiecarui produs este inspirat de tehnica folosita in „Clavecinul bine temperat” (J.S. Bach).
A.N: Arta frumusetii si cea a modei se alatura intr-un parfum cu totul special, un parfum omagial si un moment olfactiv unic in Romania: Jubileu. Gala UAD 2014, un regal al modei desfasurat sub cupola Operei Nationale Cluj-Napoca, a debutat cu acest parfum pe care l-ai conceput exclusiv pentru celebrarea a doua decenii de creativitate. Care sunt coordonatele definitorii pentru un parfum de gala precum Jubileu?
O.S.C: Un parfum de gala autentic este o prezenta care sublimeaza frumusetea personala alaturi de bijuteriile pretioase, o coafura de exceptie si machiajul superb. Femeia devine o opera de arta, o capodopera. Parfumul meu JUBILEU este acest omagiu adus feminitatii. Asemenea unei aure din pictura, parfumul meu de gala pune in valoare chipul si decolteul. Este un parfum care fascineaza, care incita, care ameteste. Este o invitatie nemarturisita la un pahar cu sampanie pentru a sarbatori iubirea. Este parfumul misterios pe care il simti in loja Operei, pe intuneric, parfumul care te tulbura, deopotriva tandru si pervers. Simpla aplicare pe piele trezeste emotii in jur. Cele mai rare flori extrem orientale, intr-o ghirlanda sofisticata dominata de iasomia exotica, se topesc intr-un vertij luxuriant, plin de voluptate.
A.N: In trecut, marile baluri erau supuse unor coduri olfactive menite sa ofere detalii despre intentiile invitatilor: o batista prelinsa inocent la picioarele unui tanar sarmant sau un evantai utilizat intr-un moment cheie al dialogului. Care este mesajul secret al lui Jubileu?
O.S.C: „In inima unei femei bat atatea inimi” pentru a o cita pe Monica Bellucci. Mesajul secret nu poate fi dezvaluit, il stie orice femeie. JUBILEU se potriveste deopotriva femeilor cu par lung, bogat si celor care il poarta strans in coc. El exalta acel miros teribil de secret, „the scent of a woman”, care exista doar intr-o anumita zona de la baza parului si pe care miscarile de tango il pun asa de bine in evidenta. Cu JUBILEU corpul se incinge. Cu J-20, corpul ei se infierbanta si se abandoneaza placerii. Sufletul e pus pe JAR, un alt elixir parfumat.
A.N: Alaturi de Jubileu – parfumul omagiu al Galei UAD 2014 – ai prezentat si J-20, o mireasma care surprinde un alt moment de incantare suprema si care contine unul dintre cele mai scumpe ingrediente ale parfumurilor regale – extractul de agar din Vietnam. Ce note imprima pielii J-20?
O.S.C: J-20 infierbanta pielea si transforma promisiunea ademenitoare in revelatia descoperirii. El sublimeaza si exalta mirosul feminin. J-20 este petala care se deschide dezvaluindu-si impudic catifeaua carnala si nectarul ametitor. Extrem de intens, el contine cele mai pretioase absolute de flori din Asia in care nota de agar de Vietnam aduce acea conotatie de „ambrozia zeilor”. Este teribil de indiscret. Contine acele molecule cu un efect special asupra barbatilor – ii subjuga erotic de la distanta.
A.N: In ce masura crezi ca Jubileu si J20 ar putea fi disponibile in viitor pentru comanda sau ar putea fi produse, fie si intr-o editie limitata, pentru clientii dornici de a alatura colectiilor olfactive cele doua miresme aparte?
O.S.C: Ca orice opera de arta, un parfum isi urmeaza propriul drum – de la obiectul unic prezentat si venerat in cadrul unui eveniment aparte, pana la „reproducerea” actului artistic in mediul potrivit (inregistrarile de discuri pentru muzica, albumele pentru pictura etc). Cele doua parfumuri vor fi editate intr-un Salon la Paris in momentul in care voi gasi locul potrivit pentru operele mele. Raritatea ingredientelor folosite, absolute florale de cea mai buna calitate, in special extracte exotice putin cunoscute in parfumeria contemporana, impune din start o editie limitata.
A.N: Care sunt elementele care confera noblete unui parfum si care il pot transforma intr-un blazon unic si personal?
O.S.C: Nobletea e in sufletul celui care creeaza Frumusetea si in florile nobile care ne inspira. Nobletea exista in sufletul fiecaruia, dar ea trebuie revelata. Uneori, o picatura de parfum face miracole mai mult decat orice „truc” in fata oglinzii. Parfumul semnatura e amprenta sufletului. Un suflet nobil pluteste asemenea unei flori de lotus deasupra apelor tulburi. BORANGIC sta sub semnul armoniei cu universul, gratie careia ne reconectam la valorile profunde ale vietii sorbind din cupa tineretii si a frumusetii.
[…] Fashion goes North Parfumul ca arta a nobletii: interviu Octavian Sever Coifan (Gala UAD 2014) […]
Excelent articol ! Felicitari Domnului Coifan !