Moda Jocurilor Olimpice Londra 2012

In timp ce intreaga atentie a presei mondiale este indreptata inspre performantele sportivilor la Jocurile Olimpice desfasurate in aceasta perioada la Londra, o alta competitie, de data aceasta de design, are loc in paralel.
Fiecare delegatie participanta la Jocurile Olimpice se bucura in ceea ce priveste tinutele sportivilor, de aportul creativ al unor designeri care au cucerit de nenumarate ori mult ravnitele medalii, asigurandu-si astfel locul binemeritat in garderobele clientilor de pretutindeni. Moda si sportul se afla de cateva decenii intr-o interdependenta cat se poate de fermecatoare, imagini precum cele ale jucatoarei de tenis Suzanne Lenglen in anii ’20 (intr-un costum de tenis creat special pentru Wimbledon de Jean Patou) sau cele ale lui Alice Marble de la inceputul anilor ’30 (purtarea unei fuste scurte sau a unei perechi de pantaloni scurti pe terenul de tenis era considerata revoltatoare), constituindu-se drept puncte de referinta nu doar ale evolutiei echipamentului adecvat sportului cu pricina, cat si a perceptiei societatii asupra functionalitatii hainelor si a esteticii per ansamblu.

La inceputul anilor ’20, Jean Patou determina femeile sa renunte la hainele rigide si deloc confortabile si sa le inlocuiasca cu piese care sa le ofere libertate in miscare, realizate din jerse si devenite usor recognoscibile gratie nuantelor unice pe care le prezenta in fiecare sezon si a motivelor geometrice pe fond neutru (cel mai adesea bej). In 1925, Jean Patou inaugura un boutique dedicat colectiilor sportswear, tenisul, golful sau skiul gasindu-si corespondentul stilistic atat in piese vestimentare, cat si in accesorii perfect coordonate cromatic: manusi, esarfe etc.
In aceeasi perioada, linii speciale sportswear au fost dezvoltate si de Premet sau Lucian Lelong, iar piese cu elemente specifice se regasesc ulterior si in colectiile Vionnet, Lanvin, Amy Linker sau Lecomte.

Dincolo de functional insa, odata cu perioada New Look, factorul design s-a impus cu precadere in conceperea echipamentului sportiv. Teddy Tingling a adaugat garnituri din dantela pantalonilor purtati de Gussie Moran la Wimbledon, iar volanele au inceput sa se aseze timid pe tivul fustelor sau pe mansetele camasilor.
Branduri precum Adidas, Puma sau Reebok au sedus incepand cu anii ’90 designeri cu renume, Stella McCartney, Alexander McQueen, Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto, Marc Jacobs, Philip Treacy sau John Varvatos fiind doar cativa dintre cei care si-au pus amprenta asupra unor colectii-capsula sportswear, epuizate din magazine in timp record.

In 2012, Jocurile Olimpice de la Londra se constituie intr-o si mai mare provocare pentru designerii inscrisi intr-o competitie a stilului menita sa exprime particularitatile culturale ale fiecarei tari in parte. Iar defilarea tarilor participante, de la finalul Ceremonidei de Deschidere a Jocurilor Olimpice, a fost un moment ideal pentru a observa tinutele sportivilor.

Echipa Statelor Unite ale Americii poarta anul acesta la Jocurile Olimpice tinute create la Ralph Lauren, cu celebrul logo retro restilizat astfel incat sa trezeasca amintirea Olimpiadei londoneze din 1948. Tricouri polo, pantaloni chino si nuante de albastru si rosu echilibrate de alb si crem, intr-o colectie speciala care va putea fi si achizionata de pasionatii sportului.
Pentru echipa de sportivi a Marii Britanii, Stella McCartney a conceput nu mai putin de 590 de piese vestimentare, menite sa imbine functionalitatea cu estetica. Steagul Marii Britanii a servit drept motiv central pentru grafica colectiei, rosul fiind integrat insa doar ca accent pe topuri, pantaloni si mai pregnant in accesorii: mansete, bandane sau pantofi sport.
Sportivii italieni antrenati in competitiile nautice de la Londra, poarta anul acesta cu mandrie, un echipament semnat Prada. Nu doar atletii defileaza in concurs in tinutele Prada, ci si staff-ul tehnic care asista echipele.
Hermes nu putea lipsi din liga stilului la Jocurile Olimpice, celebra casa punandu-si amprenta asupra tinutelor de calarie ale sportivilor francezi, la o distanta de 16 ani de a ultima colaborare (Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996).
Pentru Republica San Marino, Salvatore Ferragamo a conceput o mini-colectie speciala, de piese din crepe de matase, bumbac si jerse fin, menita a fi purtata in orice ocazie. Modelul emblematic de geanta, Sofia, este lansat acum intr-o versiune redusa ca dimensiuni, iar pantofii din piele nappa si decorati cu funde fac usor recognoscibila linia casei.
Nu in ultimul rand, delegatia Romaniei defileaza la Londra in tinute Patzaikin, brandul initiat de Ivan Patzaichin impreuna cu o echipa de designeri, arhitecti si artisti. Vestimentatia si accesoriile se inscriu in filosofia generala a brand-ului, aceea de eco, traditie si calitate, fiind confortabile, naturale si perfecte pentru aventura.

Moda Jocurilor Olimpice Londra 2012

In my Yellow Tree: noua linie Andreea Tincu

Moda Jocurilor Olimpice Londra 2012

Moroccanoil: tratamentul care schimba radical aspectul parului

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!