Moda nu este despre croiuri impecabile, tivuri perfect finisate si etichete de brand ordonate in dressing precum niste artefacte nepretuite descinse in mod cu totul neasteptat in colectia permanenta a unui muzeu. Moda isi are adeptii sai, modele pe care le inalta si pe care ulterior le transforma in stele cazatoare, sezoane cu sau fara repetitie si euforii care intretin iluzii. La granita dintre realitate si fictiune, asemenea modei, se plasmuiesc acele imagini “amprenta” sau semnaturile inconfundabile menite sa ramana in memoria celor din jur mai mult de un sezon. Nu este vorba despre o rochie de gala impresionanta sau despre o bijuterie ce iti asigura un loc in constelatia modei, ci despre capacitatea de a seduce si de a surprinde constant.
Relevanta unui brand fashion in 2015 nu are nimic de a face cu eticheta sau cu discursurile indelung studiate, ci cu abilitatea de a genera in permanenta dezirabilitate in randul femeilor si de a le intretine visele ce salasluiesc adanc in suflet. In clipa in care o femeie inceteaza sa viseze si se rezuma doar la functionalitatea unor piese ce ii asigura trecerea prin rutina zilnica, eticheta de brand devine doar o ilustra anonima cu speranta desarte. Stilul nu mai inseamna doar o imagine la moda ci un intreg set de senzatii si de emotii, ce surclaseaza pasiunile bruste pentru ceva nou.
In urma cu cateva saptamani, pe Strada Dionisie Lupu nr.70-72 am descoperit un wonderland fashion cu totul aparte, patronat de o muza creatoare cu un nume la fel de zglobiu si de plin de vitalitate ca o bula de sampanie rostogolita intr-un pahar de cristal: Loulou. In spatele usilor impunatoare de la intrarea in superbul imobil, mi s-a dezvaluit o lume desprinsa din epoca in care matasurile fine, brocarturile somptuoase si dantelele insinuante, acompaniau dialogurile soptite din saloanele cu tavane inalte. Showroom-ul Loulou nu este bantuit de fantomele trecutului, nici de nostalgii, ci straluceste in lumina propriilor creatii executate cu o daruire si o pasiune iesita din comun in atelierele generoase ce ocupa nivelele superioare ale cladirii. De indata ce am cunoscut-o pe Andra Turcanu – owner-ul brandului – mi-am oferit si o explicatie referitoare la entuziasmul subit care m-a cuprins in mod neasteptat inca din primele minute ale vizitei: Andra nu este designer, nici nu isi doreste sa fie perceputa astfel, in schimb este o sustinatoare a artelor si a frumosului. Iar acesta este secretul reusitei intr-un areal fashion plin de capricii, schimbari socante in aparenta si turbulente frecvente.
Intotdeauna in moda ceva nou se afla in pregatire, iar dincolo de design si creativitate, se ascunde un fler special si o intuitie a schimbarii. Andra Turcanu se numara printre acei artisti cu o viziune aparte si aspiratii inalte neintinate insa de glorificari. Pentru Andra, Loulou nu a fost pur si simplu transpunerea in viata reala a teoriilor de marketing deprinse de-a lungul studiilor universitare, cu conturarea cu precizie matematica a unui vis de frumusete ce s-a nascut din arta daruirii in casa lui Mos Craciun. “Pana acum cinci ani nu am crezut ca voi avea de a face cu partea de design, cu toate ca inca din copilarie am fost pasionata de moda. Bunica mea era croitoreasa si am crescut inconjurata de materiale si de accesorii dintre cele mai diverse, multe dintre ele mai putand fi regasite poate doar in mercerii si in podul casei mele. Intotdeauna am avut grija ca in caminul meu sa se regaseasca un spatiu in care sa imi pot exersa pasiunea si care sa imi fie dedicat numai mie. Imagineaza-ti nasturi, fermoare, dantele, metri intregi de material, ace cu gamalie, crete si…multe dorinte iesite din tipare.”
De la atelierul improvizat in podul casei si pana la punerea la punct a unuia dintre cele mai frumoase showroom-uri fashion din Capitala, parcursul Andrei a fost un adevarat exercitiu de vointa, ambitie si determinare: vanzarea de cadouri corporate, primele show-uri de moda desfasurate in hotspot-urile bucurestene, contactul cu numerosi furnizori de materiale in cautarea celui mai bun raport calitate-pret, amenajarea primului punct de lucru in Pipera, luni intregi dedicate invatarii realizarii tiparelor si a croiurilor cot la cot cu o croitoreasa ce activase in productia de serie etc. Totul pentru a putea acumula un capital financiar care sa permita dezvoltarea Loulou si care sa transforme brandul intr-o alegere a fiecarei femei, nu doar intr-o optiune.
In timp ce rememora etapele dezvoltarii Loulou, ochii Andrei straluceau de emotie. Si asta pentru ca business-ul care numara in prezent aproape 50 de angajati si care se bucura de apreciere pe toate cele 5 continente (Loulou exporta in Statele Unite ale Americii, Tarile Arabe, Japonia, Asia Centrala, zona scandinava), a fost constituit de la premisa ca nimic nu este imposibil atata timp cat exista dorinta secondata de o atitudine proactiva. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca Andra stie la fel de multe lucruri despre furnituri, sisteme de expunere si vopsele lavabile, ca despre croitorie, tivuri sau manufactura artizanala. Peretii primului sau birou i-a vopsit singura, o parte din mobilier nu s-a ferit sa il transporte pe cont propriu, iar daca cineva o cauta la sediul actual al Loulou, o gaseste fie in atelierul de creatie, incuranjandu-si echipa, fie supervizand plecarea coletelor din atelier, fie intampinand o clienta care isi doreste personalizarea unei piese vestimentare.
Fiecare piesa vestimentara Loulou vorbeste despre emotii captate in tesaturi ce respira in ritmul dictat de purtatoare si este suficient sa cercetezi cu atentie detaliile interioare ale unei rochii sau ale unui sacou, pentru a-ti da seama ce inseamna frumusetea in adevaratul sens al cuvantului. Dincolo de dantelele vintage, de paietele cusute cu migala in atelier, de broderiile aparte realizate in cele mai indepartate colturi ale lumii, de printurile digitale si de cele mai delicate si pretioase matasuri, Loulou inseamna arta purtabila si un indemn la cultivarea si educarea bunului gust.
Marturisesc ca in foarte putine ateliere de creatie din Romania am descoperit atatea zambete sincere pe metru patrat cate se ascund in spatele usilor Loulou. Este vorba despre acea atmosfera relaxata si tihnita , ca intr-o familie extinsa, ce nu poate fi mimata si nici orchestrata. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca Andra a stiut in momentul in care si-a alcatuit echipa, ca cea mai buna investitie este cea in oameni. Nu intamplator, team-ul Loulou este format din cei mai talentati tineri designeri selectati de la Facutatea de Arte Decorative si Design – departamentul Moda, carora Andra le-a oferit nu doar sansa de a se perfectiona si de a-si exersa talentul, ci si un loc de munca stabil in conditiile unei piete incerte si a unei concurente acerbe.
“Imi doresc sa devin ca in fiecare zi sa devin un om mai bun”, imi spune Andra la finalul unei intalniri prelungite pana tarziu in seara. Judecand dupa reactiile celor care descopera Loulou, cred ca dorinta Andrei capata constant noi definitii. Si asta pentru ca owner-ul Loulou face parte din acel cerc restrans de oameni pentru care niciodata nu exista probleme, ci doar solutii. In moda, o asemenea atitudine face diferenta intre esenta si nume.
Credite shooting:
Fotograf – FotografulTAU.ro
Hairstyle – Cristian Scutaru (.1 Concept)
Nails – Andreea Lascu (nail expert)
Outfit – Loulou | pantofi CONDUR by alexandru
Locatie – showroom Loulou (Str. Dionisie Lupu, nr. 70-72)