Licitatia de Iarna: editie aniversara Artmark dupa 5 ani

Licitatia organizata de casa Artmark la implinirea a 5 ani de activitate aduce laolalta o impresionanta serie de capodopere apartinand celor mai valoroși pictori romani: cinci opere de Nicolae Tonitza, patru opere de Pallady si tot atatea de Ghiata, cate trei opere semnate de Petrascu, Tuculescu ori Darascu, dar si Caltia, Baba, Ciucurencu sau Ilfoveanu – pentru a enumera doar cateva dintre vedetele serii de 18 decembrie. In spatiul emblematic al Ateneului Roman, publicul iubitor de arta si colectionarii vor licita pentru mai bine de 200 de loturi, a caror valoare totala depașește 1,5 milioane de euro.

„Dupa razboi” – Nicolae Tonitza

Seara de 18 decembrie iși propune un traseu de-a lungul a trei secole de istoria artei romanesti, ce parcurge toate marile curente, de la Clasicism, Simbolism și Traditionalism, trecand prin Impresionism, Postimpresionim, Avangarda și Expresionism, pana la Postmodernism, Neoavangarda si Contemporana.

Multe dintre operele licitatiei sunt incarcate de substratul autobiografic al artistilor. „Dupa razboi”, tablou pictat de  Nicolae Tonitza in 1923 (valoare estimativa: 9.000 – 16.000 de euro), o opera  expresionista, defineste creatia artistului in etapa ulterioara Primului Razboi Mondial. In perioada 1919-1924, Tonitza manifesta o preocupare accentuata pentru experienta razboiului, cand, mobilizat si trimis pe front in prima linie, cade prizonier in luptele de la Turtucaia si ajunge in lagarul de la Kardjali. Colegii de suferinta i-au fost timp de aproape doi ani modele pentru cele aproape 1.000 de desene si schite, pe care Tonitza intentiona sa le publice in scopul propagandei pacifiste. Tema razboiului va ramane in opera sa pana catre anul 1925, zilele petrecute pe front si in lagar marcandu-l puternic si alimentand cu subiecte dramaticele picturi-reportaje, rezultate din observaţia directa.

„Papusile, norul si fluturii” – Ion Tuculescu

O alta categorie aparte in Licitatia de Iarna o reprezinta operele cu un parcurs expozitional de exceptie: de pilda, tabloul „Papușile, norul si fluturii” (valoare estimativa: 90.000 – 140.000 de euro), pictat de Ion Tuculescu in 1957 si provenind din colectia Ioanei tuculescu. Fiica artistului, a participat, in anii ′60, la Bienala de la Venetia, unde Tuculescu a fost primul artist din Blocul Estic care a facut senzatie si a fost pe punctul de a obtine marele premiu al Bienalei, la un traseu expozitional prin Oslo, Copenhaga etc., dar si la faimoasa retrospectiva Ion tuculescu organizata la Sala Dalles din Bucuresti, in 1965.

„Interior la Targoviste” – Gheorghe Petrascu

Provenienta remarcabila a tablourilor din Licitatia de Iarna se probeaza in cazul unor opere precum „Interior la Targoviște”, a maestrului Gheorghe Petrascu (valoare estimativa: 35.000 – 55.000 de euro). Tabloul, pictat in ultima perioada de creatie a artistului, provine din colecţia compozitorului de talie internationala Ion Dumitrescu (1913- 1996), fost elev al lui Alfonso Castaldi si al lui Mihail Jora.

Licitaţia de Iarna, Editie Aniversara “Artmark – Dupa 5 Ani” se desfasoara miercuri, 18 decembrie, ora 19:00, la Ateneul Roman.

Licitatia de Iarna: editie aniversara Artmark dupa 5 ani

Studioul de machiaj virtual Artistry

Licitatia de Iarna: editie aniversara Artmark dupa 5 ani

Tendinte moda primavara-vara 2014: noua colectie Wolford

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!