Ladylike Gourmet: nostalgii ascunse sub coaja crocanta a unei paini de casa

Am scris de-a lungul timpului despre toate “strategiile de viata” sanatoase pe care le-am identificat in urma seminariilor de specialitate, a conferintelor internationale si a discutiilor cu specialisti de renume pe care am avut provilegiul sa ii intalnesc si sa ii intervievez. Niciodata insa nu am povestit despre diete, ci despre provocarile unei vieti echilibrate din perspectiva omului care mai bine de jumatate de viata a trait cu numeroase restrictii alimentare, unele necesare, altele auto-impuse si asumate, si care departe a fi “obsedat de calorii”, a incercat sa adopte principiul echilibrului si al cumpatarii in absolut toate aspectele traiului cotidian. Si care mai presus de toate, nu si-a refuzat din cand in cand, micile placeri pentru suflet. Ca de exemplu, o felie de paine proaspat scoasa din cuptor, cu miez dens si coaja crocanta, imbratisata de un strat subtire de unt si rasfatata de o lingurita de dulceata de trandafiri.

Mananc extrem de rar paine. Realist vorbind, nici macar nu mananc, ci doar gust. Si asta cel mult de doua-trei ori pe an si atunci manata de ceva realmente aparte: o specialitate care imi starneste curiozitatea, un aspect desprins din reviste sau un miros cu adevarat irezistibil care imi trezeste acele amintiri pe care inchizand ochii, aproape ca pot sa le degust. Aromele si parfumurile sunt memorie lichida, iar cele mai eficiente declansatoare de emotii sunt adapostite in sertarele copilariei. Sunt gusturi impregnate parca in ADN si care te poarta cu o naturalete incredibila prin nostalgiile culinare ale anilor in care glutenul isi traia nestingherit anonimatul, iar micul-dejun se incheia invariabil cu o felie de paine prajita pe plita, un cubulet de unt si o lingurita de miere sau de dulceata. Pentru mine asta insemna fericirea diminetilor asa cum erau ele creionate in anii ‘80.

Perioada de izolare la domiciliu a marcat in mod cu totul neasteptat, o premiera culinara: o paine absolut SENZATIONALA, cea mai buna pe care am degustat-o vreodata, facuta acasa de catre Dragos, cu drojdia uscata bio pe care am reusit sa o obtinem dupa o aventura demna de un foileton. Nu ne-am fi gandit vreodata ca vom reusi sa preparam acasa o paine atat de gustoasa, si cu atat mai putin cu cat vom dezvolta o noua deprindere. Pentru mine surpriza a constat in tentatia careia nu i-am putut rezista, in ciuda faptului ca tot ceea ce are legatura cu panificatia nu ma anima de obicei in niciun fel (cu exceptia cozonacului pe care imi dau voie sa il savurez de doua ori pe an; ajung insa si acolo, deoarece exista update-uri culinare #ladylike si la capitolul cozonac). Sunt ani de zile de cand gustul painii imi este complet strain, insa rezultatul pe care am reusit sa il obtinem in bucataria de acasa, fara niciun aparat specializat, doar urmand reteta clasica si avand rabdare, mi-a provocat o bucurie nesperata si m-a transportat cu viteza luminii intr-un boutique cochet cu delicatese simple si “normale”. Cateodata rasfatul suprem este doar o felie calda de paine. Homemade, nu de la brutarie!

Ingrediente:

  • 1 kg de faina
  • 10 gr drojdie uscata sau 25 gr drojdie proaspata
  • 50 ml ulei de masline
  • Aprox. 600 ml apa calduta
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingurita zahar

Modul de preparare este unul simplu, iar partea de pregatire a aluatului nu dureaza mai mult de jumatate de ora: faina se cerne, se adauga drojdia si zaharul, apoi se completeaza cu apa calduta (nu este necesar sa o folositi pe toata) si cu sarea. Dupa cateva minute de framantat energic se adauga si uleiul si se continua procesul pana cand aluatul incepe sa se desprinda usor de mana si devine elastic. Apoi se acopera vasul cu o folie de plastic si se lasa la dospit aproximativ doua ore. Inainte de a introduce aluatul la cuptor, se cresteaza cu ajutorul unui cutit si se unge cu galbenus de ou pentru o culoare aurie. Temperatura potrivita de coacere este de 170 de grade, iar in 50 de minute painea ar trebui sa fie frumos rumenita.

Ladylike Gourmet: nostalgii ascunse sub coaja crocanta a unei paini de casa

Trei branduri romanesti care au adaugat liniilor de streetwear propuneri de homewear chic sau axate pe sustenabilitate

Ladylike Gourmet: nostalgii ascunse sub coaja crocanta a unei paini de casa

Cosmetica la domiciliu: cele mai simple si eficiente secrete de ingrijire pe care le-am cultivat de-a lungul timpului si care au drept numitor comun masajul

Articole recente

There are 2 comments

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!