Iris des Champs (Houbigant): clasicul olfactiv prin excelenta si semnatura unui nou tip de rafinament

De la curtea parfumata a lui Ludovic al XIV-lea si pana la noile deprinderi ce aveau sa supuna simtul olfactiv unui exercitiu perpetuu “de rigueur” pentru orice femeie preocupata de mentinerea unei pozitii respectabile in inalta societate, miresmele ascunse in flacoane stilizate, rare si somptuoase au traversat decadele cu o cadenta si o discretie cu totul aparte. Unele dintre ele au pierit in tumultul transformarilor sociale, iar stralucirea lor a fost atenuata o perioada de praful de pusca innecacios si de cortina sumbra tesuta cu nelinisti si episoade dramatice. Altele in schimb, au supravietuit schimbarilor de dispozitie, mofturilor de moment sau capriciilor nobile, devenind ele insele voci ale epocii. Dincolo de toate, parfumul dainuie prin sentimentele si trairile regasite in sufletul uman si nesupuse niciunei alterari sezoniere.

Houbigant se numara printre casele de parfumerie care nu doar a reusit sa transcrie in formule unice spiritul unei perioade pline de fast, opulenta si efervescenta creativa, ci care si-a adus aportul la constituirea lingvisticii olfactive, introducand noi categorii in arealul parfumeriei, explorand tehnici noi de extractie si de compunere si nu in ultimul rand, exploatand in mod inteligent o mostenire uriasa, dominata pe alocuri de nostalgii si de atasamente perfect descifrabile.

In 1725 la Paris existau aproape 150 de gantier perfumeurs (Jean-Baptiste Colbert a fost cel care in 1656 a conturat un prim cadru legislativ in vedere sustinerii parfumeriei frantuzesti), curtea regala reprezentand un adevarat carusel al esentelor si aromelor intense, de la tuberoze, trandafiri, iasomie si pana la chypre sau neroli. Jean Francois Houbigant a fost un furnizor de seama al casei regala franceze, Maria Antoaneta adorand apele parfumate cu violete si trandafir (in ziua ghilotinarii, Maria Antoaneta purta in interiorul corsetului sau 3 esente parfumate semnate Houbigant, pentru a-i da curaj si putere sa intampine momentul) create de maestrul care parea sa comprime in vaporii parfumati esente seductiei absolute (Houbigant a compus numeroase decocturi si uleiuri aromate pentru amanta regelui Ludovic al XV-lea – Madame du Barry, pentru damele ce alcatuiau noua nobilime sau pentru capetele incoronate ale Rusiei).

Un artist al transmiterii mesajelor prin intermediul licorilor speciale, Houbigant a imprimat casei sale de parfumerie elementele esentiale care i-au asigurat supravietuirea si notorietatea de-a lungul decadelor. Napoleon si-a gasit timp in scurta sedere la Paris din primavara anului 1815 sa treaca pragul parfumeriei Houbigant, templu al miresmelor cu talc,care in 1838 primeste titlul de “Parfumeur to Her Majesty, Queen Victoria of England”, continuandu-si astfel misiunea de cucerire a celor mai importante curti regale europene.

In 1882 parfumul “Fougere Royale” a reusit sa defineasca o noua categorie olfactiva – “fougere” (prima compozitie ce a inglobat materii sintetice) – iar in 1912, sub semnatura lui Paul Parquet, casa Houbigant a oferit unul dintre cele mai rafinate buchete florale ale perioadei – “Quelque Fleurs” – inscris si in prezent in topul celor mai fascinante compozitii all-time, alaturi de “Mon Boudoir” – parfumul emblematic al Reginei Maria a Romaniei.

Iris des Champs – codul elegantei eterne

Iris des Champs, cea mai noua compozitie a Casei Houbigant, reaminteste prin notele sale florale asezate pe o baza seducatoare alcatuita din lemn de santal si acorduri vanilate, de eleganta si rafinamentul de odinioara. Iris des Champs surprinde prin sentimentul de familiaritate imprimat in momentul pulverizarii primilor vapori, accesand memoria olfactiva a femeii moderne, aflata in cautarea unor repere ce par sa fi fost supuse unui proces incet dar sigur de diluare. Este acea aroma care te invaluie intr-un discurs captivant, care emana putere si vulnerabilitate asumata in egala masura.

Considerata o planta sacra in cultura Egiptului Antic, florii de iris i-au fost arogate insemnele heraldice ale regalitatii in Franta, cu toate ca in mod surprinzator, aceasta nu are niciun miros. Rizomii plantei sunt cei care confera mireasma unica, recognoscibila in lumea parfumeriei. Procesul de extractie este extrem de indelungat si de delicat, rizomii de iris necesitand a fi uscati timp de doi-trei ani, redusi in pudra si apoi trecuti prin diferite etape pentru a se obtine ulei, concret sau absolut.

Iris Butter sau concretul de iris (are un aspect de unt) regasit in formula lui Iris des Champs, emana un miros invaluitor, pregnant, insa defel coplesitor. Multiplele sale fatete confera oricarei compozitii olfactive doza de mister atat de necesara: pe de o parte o prezenta puternica, aproape dominanta, pe de alta parte o latura discreta si captivanta precum o pudra parfumata aplicata in zona decolteului, care mai mult sugereaza decat dezvaluie.

Notele de bergamota si de trandafir se alatura celor de iris, iasomie, ylang-ylang si lacramioare, intr-o alegorie a schimbarii menita sa reaseze puzzle-ul interior. Iris des Champs nu reprezinta doar imaginea campurilor de irisi din zona Toscanei scaldate sub razele soarelui primavaratic, ci o stare de spirit, un cod al elegantei eterne, al feminitatii nesupuse unor rigori precise si transpuse in cotidian fara vreo ezitare sau fluctuatie.

Note de top: Bergamota, Lacramioare, Piper rosu
Note de mijloc: unt de Iris, absolu de Iris, absolu de Trandafir, absolu de Iasomie Sambac, esenta de Ylang-Ylang
Note de baza: lemn de Santal, note lemnoase de Ambra, Vanilie, Mosc

Iris Des Champs, noul parfum al Casei Houbigant este disponibil in exclusivitate in Beautik Haute Parfumerie la pretul de 670 LEI/ 100 ml.

Iris des Champs (Houbigant): clasicul olfactiv prin excelenta si semnatura unui nou tip de rafinament

UNSCENT: omagiul artei olfactive intr-o experienta multi-sezoriala inedita

Iris des Champs (Houbigant): clasicul olfactiv prin excelenta si semnatura unui nou tip de rafinament

Palarii cu personalitate multipla: noua colectie Kristina Dragomir toamna-iarna 2014

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!