Rareori se intampla sa raspund pozitiv unei invitatii la cafea, in ciuda faptului ca licoarea cu pricina imi insoteste fiecare moment al zilei. Dimineata am un intreg ritual de preparare de la care nu ma abat, iar momentul in care toate simturile sunt ravasite de aroma intensa nu il impart cu oricine. Asta pentru ca o cafea tare si autentica nu o pot savura decat alaturi de persoane in care regasesc aceleasi calitati. Persoane pe care sa le privesc in ochi atunci cand stam de vorba si sa le observ intreg setul de trairi.
Jacobs a organizat ieri dimineata un eveniment inedit in peisajul romanesc, indemnandu-ne sa socializam in fata unei cesti aburinde. Pretextul este cat se poate de bine gandit si vine ca un raspuns pertinent la problema modului in care majoritatea dintre noi comunica la ora actuala.
Niciun schimb de mail-uri sau nicio conversatie telefonica nu pot suplini emotia intalnirii la o cafea. Un obicei atat de natural si extrem de firesc, insa pe care il neglijam constant din lipsa de timp, chef sau poate fiindca comoditatea si blazarea faciliteaza o conversatie superficiala via sms. Nici nu este de mirare ca austriecii sau germanii consuma in medie de doua ori mai multa cafea pe cap de locuitor decat romanii. Pub-urile sau coffee shop-urile sunt aproape la orice ora aglomerate, iar intalnirile cu adevarat revelatoare au loc in spatii ferite de ochii curiosilor.
Cristian Andrei a ridicat la eveniment cateva probleme care au pus pe ganduri cel putin jumatate din invitatii prezenti la Grand Café Van Gogh: ce simtim cand bem o cafea alaturi de o persoana draga?; ii urmarim gesturile?; reusim stand la o masa sa ne transmitem un set de emotii?; descifram mesaje care n eating sufletul in modul de a vorbi sau de a se manifesta al interlocutorului?; cand a fost ultima data cand ne-am facut timp pentru a servi o cafea fara sa fim cu ochii pe ceas?
Desigur vorbim despre o campanie de marketing derulata de Jacobs, insa toate componentele sale au corespondent in realitate. Nu sunt vise sau iluzii, ci momente care ne definesc interactiunea cu cei din jur. Iar o cafea bauta impreuna cu cineva apropiat poate declansa oricand un declick. Luxul suprem in 2011 nu mai consta intr-un bun material ci in acele rezerve de timp alocate micilor placeri ale vietii. Sa apasam putin pedala de frana si sa observam mai mult ce se afla in jurul nostru. Despre asta este vorba: formarea unei culturi vizuale si puternic accent pe senzorial! Tocmai lucrurile care nu pot fi transmise pe internet…
Niceeeee! Vreau si eu 🙂