De-a lungul anilor, prin prisma profesiei, am intalnit numerosi specialisti in colorarea parului si tunsoare, unii dintre ei adevarati maestrii ai tehnicii, altii mult mai concentrati pe styling sau pe abordari reiesite complet din tiparele clasice. Putini dintre acestia m-au determinat insa sa revin in centrele in care isi desfasurau activitatea si sa le acord luxul exclusivitatii intr-un univers al frumusetii in care standardele se pozitioneaza in fiecare zi pe un palier superior si in care exista intotdeauna sansa descoperirii unor hairstylisti mai talentati, mai bine pregatiti, mai conectati la tendintele internationale sau pur si simplu cu un PR mai iscusit in preajma.
Pe Cristian Scutaru l-am cunoscut la Academia Topline. Nu l-am intrebat cati ani de experienta are (am aflat ulterior ca a invatat de la cei mai buni profesionisti in domeniu: Damien Carney – international guest artist la Joico, Sue Pemberton – un mentor si un leader international de necontestat in domeniul colorarii parului) nici nu m-am grabit sa ii realizez fisa completa a reusitelor profesionale, asa cum procedez de obicei. I-am oferit in schimb sansa de a ma convinge sa revin, o sansa pe care am asezat-o pe tava tuturor specialistilor pe care i-am intalnit si pe care prea putini s-au incumetat sa o fructifice. Cristian nu m-a convins vorbindu-mi despre pigmenti, concentratii sau tehnici de colorare. Mai mult decat atat, nici nu s-a straduit sa imi explice in termeni proprii arealului sau, secretele culorii mele absolut seducatoare si vibrante, care a generat un numar impresionant de aprecieri atat in randul colaboratorilor, cat si al persoanelor apropiate.
Cristian Scutaru nu coloreaza suvite menite sa reflecte in oglinda calitatile unei vopsele de ultima generatie. Exista o infinitate de oglinzi in care o femeie isi poate studia imaginea, insa Cristian a ales o oglinda mai putin evidenta si fara un price tag atasat. Pentru ca atunci cand privesti cu ochii sufletului, poti deslusi calea ascunsa a frumusetii si acea amprenta personala care transforma un umeras mobil, intr-o prezenta de neuitat.
Adina Necula: Inainte de toate povesteste-mi ce inseamna pentru tine „culoarea” si ce implica obtinerea unei nuante perfecte.
Cristian Scutaru: Culoarea pentru mine inseamna in primul rand un accesoriu. Inainte insemna totul, insa acum o consider doar un accesoriu pe care il gandesc impreuna cu cea care il poarta, astfel incat sa pun in evidenta o serie intreaga de lucruri. De regula cand concep o culoare sau o tehnica de vopsit, imi doresc sa scot in evidenta si nu sa ascund. Iar aici ma refer la trasaturi, ochi, privire, zambet, forma fetei, personalitate, tot ceea ce te defineste pe tine din punct de vedere uman.
Adina Necula: Cum adaptezi o culoare de par, femeilor care activeaza in diferite medii profesionale (business, corporate, artistic etc)?
Cristian Scutaru: Cred ca acesta este un criteriu pe care il plasez pe locul al patrulea sau al cincilea. Cel mai mult ma intereseaza modul in care iti traiesti viata si cum ti-o exprimi, ce principii ai sau ce valori te definesc. Daca realizez o culoare neutra sau bruneta (maro inchis, maro deschis, nuante pamantii etc), intotdeauna exista un accent, o zona pe care o colorez diferit pentru a puncta un anumit aspect. Printre clientele mele se numara medici care poarta nuante de aramiu intens, profesoare care poarta mai mult de trei culori in par, femei de afaceri care poarta blond cu accente de roz etc. In egala masura exista si persoane din mediul meu profesional care adopta o singura culoare. Pana la urma depinde de cat de cat de mult esti deschis sa accepti ceea ce esti cu adevarat, pentru ca pana la urma daca ai doua sau trei culori dispuse intr-o ordine frumoasa, nu deranjeaza. In schimb daca tii cont foarte mult de parerea celor din jur si daca iti ghidezi viata si stilul dupa ce iti spun altii, risti sa ramai ancorat intr-o zona care nu te defineste in totalitate si care te limiteaza.
Adina Necula: Formulele vopselelor de par s-au imbunatatit vizibil in ultimii ani, prin prisma numeroaselor cercetari efectuate in laboratoarele stiintifice. Care sunt din punctul tau de vedere, inovatiile majore?
Cristian Scutaru: In general toata lumea a inteles ca amoniacul, desi este foarte important in procesul de vopsire permanenta, trebuie redus din punct de vedere al concentratiei. Explicatia este cat se poate de simpla: amoniacul in contact cu oxigenul duce la producerea de caldura, iar caldura cu cat este mai mare cu atat usuca mai tare scalpul cat si parul.
Un alt element, pe care spre exemplu Joico l-a inclus in formule inca de la infiintarea sa in 1975 este ingredientul denumit prescurtat PPD, un ingredient care s-a constatat ca producea cele mai multe alergii. In ultimii ani, PPD a inceput sa fie eliminat treptat din compozitii, acest lucru putand fi constatat in cazul majoritatii brandurilor.
O schimbare importanta in egala masura, se refera la pigmentii utilizati. Mai precis, s-a trecut de la pigmentii mici sau foarte mari, de la extreme, la o paleta larga de pigmenti intermediari, astfel incat sa se poata obtine o culoare de lunga durata si mai intensa.
Din punct de vedere al tehnologiei, ceea ce descoperim astazi ca si produs, maine este deja depasit, pentru ca toate lucrurile evolueaza cu o viteza naucitoare. Cu alte cuvinte ceea ce inveti azi, maine trebuie sa inveti din nou, caci sigur s-a modificat ceva in ecuatie.
Adina Necula: Care sunt tendintele pe care le imbratisezi cu drag sezonul acesta si pe care le recomanzi?
Cristian Scutaru: In primul rand, in ceea ce priveste tunsoarea, recomand bretonul in orice forma (drept, asimetric etc), iar in ceea ce priveste culoarea adopt extremele (fie o singura culoare, fie minim patru, pentru ca atunci cand realizez o tehnica de vopsit, am mai multe optiuni: pornesc de la inchis la deschis sau de la deschis la inchis si alternez). Uite spre exemplu, toata lumea isi face suvite si crede ca se vor purta o suta de ani de acum incolo, pe principiul „imi fac o culoare si imi trasez niste dungi prin par ca asa am chef si ca asa cred ca imi sta mie bine”.
Ideea este de a-ti recomanda lucruri care sunt in tendinte in momentul de fata sau de a-ti adapta look-ul pe care il preferi la trendul actual. Te mai scot putin din rutina si monotonie si te invit sa incerci si altceva. E ca eternul dialog in care tu imi spui ca nu iti place la mare, in care eu te intreb apoi daca ai fost vreodata la mare si in care tu imi aduci argumentul experientei altora. Iar atunci eu vin si te intreb: nu ai vrea sa incerci sa traiesti propria experienta?
Adina Necula: Rosul este fara doar si poate culoarea anului. Ce nuante de rosu recomanzi, functie de pigmentul pielii?
Cristian Scutaru: Unei persoane care are un pigment deschis al pielii, i-as recomanda cu precadere nuantele de aramiu. Rosul pana la urma incepe de la un violet inchis si se termina undeva intr-un blond aramiu. Vorbim despre o paleta foarte larga. Pentru o piele mediteraneana spre exemplu, nu as opta pentru o nuanta de rosu pur, ci eventual pentru niste accente roscate pe o baza bruneta, maro sau pentru o tehnica Ombre, pornind de la o baza maro auriu terminata intr-un aramiu. Persoanelor cu tenul pamantiu este intotdeauna indicat sa le alternam nuantele native cu o nuanta de rosu.
Adina Necula: Ce parere ai despre nuanta de roscat „morcov”, declinata deja de cativa ani buni intr-un mod aproape obsesiv in look-urile femeilor din Romania?
Cristian Scutaru: Stii cum e cu asta? Cineva (de regula o persoana publica) stabileste o directie si apoi toata lumea o urmeaza. Gandeste-te cum a fost si cu tunsoarea bob. Nuanta asta de portocaliu morcov sau oricum am vrea sa o denumim, isi are locul ei bine definit, ca si „little black dress” in garderoba feminina, insa daca vrei sa ii conferi cu adevarat valoare, trebuie asociata musai cu o alta culoare (smarald, spre exemplu). O persoana care poarta portocaliu poate fi caracterizata drept indrazneata si deschisa si atunci ar putea sa adauge un accent (suvite, breton, varfuri), care poate fi sau nu complementar.
Adina Necula: Apropos de tunsoarea bob, care continua sa fie in tendinte si anul acesta, care sunt schimbarile privitoare la forma?
Cristian Scutaru: In 2013, tunsoarea bob este mult mai grafica, comparativ cu anii trecuti si aici vorbim despre fluiditate vs geometrie pronuntata. Bretonul este mult mai scurt, foarte drept, la fel si zonele laterale care se termina brusc, nu au o zona finisata, studiata.
Adina Necula: Ce recomanzi pentru prelungirea culorii si pentru intretinerea acesteia intre vopsiri?
Cristian Scutaru: Intre sedintele de vopsit, daca ai o culoare cu un pigment puternic (rosu, violet, aramiu) ideal este sa folosesti produse pentru protectia culorii, mai ales ca in timpul verii soarele si caldura decoloreaza tot ceea ce intalneste in drum. Mai precis, ai nevoie de un sampon pentru mentinerea culorii cum este Joico Color Endure, de o masca aplicata o data pe saptamana pentru a fixa si mai bine pigmentul in par, iar daca iti speli parul de doua ori pe saptamana, indicat ar fi sa alternezi utilizarea samponului, cu cea a samponului completat de condionner.
In acelasi timp, ar fi excelent daca o data pe luna s-ar putea opta pentru sistemul de reintinerire, un serviciu disponibil exclusiv in salon si care readuce in par, toate lucrurile pe care acesta le pierde in luna respectiva datorita factorilor externi, a foehn-ului, a placii, a actiunii radicalilor liberi etc.
In cazul persoanelor care se vopsesc la interval de o luna si jumatate, dupa trei saptamani ar fi bine sa mearga la salon si sa isi reimprospateze culoarea cu un produs demi-permanent, fara amoniac.
Adina Necula: In fiecare zi esti inconjurat de o multitudine de culori si de vopsele pentru par, asemenea unui pictor aflat in fata sevaletului. Pentru tine culoarea functioneaza si ca o terapie?
Cristian Scutaru: Nu m-am gandit niciodata la asta, insa cred ca functioneaza si ca o terapie. In momentul in care vad spre exemplu rosu, ma umplu de pasiune si ma gandesc la tot felul de lucruri, in schimb daca realizez multe culori inchise intr-o zi, am o alta stare, de liniste, poate de usoara melancolie.
Adina Necula: Care a fost cea mai mare provocare din punct de vedere al dificultatii, careia i-ai raspuns pana in prezent?
Cristian Scutaru: La un moment dat am transformat radical o clienta, avand desigur acordul sau si libertate totala in privinta culorilor. Mi-a spus doar „Cristi, fa-mi ce vrei tu!” si dialogand cu ea, am inteles ce isi dorea de fapt. Intr-o prima etapa nu i-am explicat ce urma sa ii realizez si parul sau drept intr-o singura culoare, s-a transformat in decurs de cateva ore intr-o tunsoare asimetrica scurta, cu vreo cinci culori in par pe o baza de blond. Marturisesc ca am avut ceva emotii, iar cand s-a privit in oglinda, doamna cu pricina a inceput sa planga. Dupa o ora m-a sunat si mi-a spus ca este cea mai frumoasa, iar lucrul asta a contat cel mai mult.
Nu pot spune ca este greu sa schimb si ma joc cu nuantele, pentru ca in momentul in care am persoana langa mine, deja imi imaginez ce urmeaza sa se intample: fie merg pe o tehnica si un concept, fie adaptez unei situatii, unui eveniment la care urmeaza sa participe etc. Reusesc astfel sa ies cumva din „cutia” in care ma aflu in fiecare zi si sa vad lucrurile diferit. Chiar daca este greu sau mult, ma motiveaza si imi place foarte mult. Lucrurile pe care le fac in fiecare zi sunt deja ca o rutina si nici nu ma mai uit ce cu ce amestesc pentru ca face parte din mine si stiu ce am de facut. Cand este vorba despre o prezentare sau despre un eveniment important, presiunea pozitiva exercitata ma face sa fac lucruri pe care nu le fac in mod normal.
Adina Necula: Exista un lucru pe care ti l-ai dorit sa il faci pana acum si pe care nu l-ai facut?
Cristian Scutaru: Nu exista. Poate maine insa va exista. Pana acum daca am avut de gand sa reproduc toate culorile din catalog pe parul unui model, asta am facut in cadrul unei prezentari. Pastrand proportiile, nu am vopsit in 55 de nuante, dar am reusit sa aduc in par 42 dintre ele.
Adina Necula: Dupa ce vopsesti atatea ore, la finalul unei zile, cand tragi linie, ce simti ca ramane aproape de sufletul tau?
Cristian Scutaru: Imi ramane o senzatie buna de fiecare data si bucuria ca am descoperit lucruri sau aceeasi bucurie ca am reusit sa schimb starile oamenilor. Am invatat in timp sa nu mai pun atat de mult accent pe ce trebuie imbunatatit, ci din contra sa ma bucur de lucrurile bune pe care le traiesc, le experimentez, le simt, singur sau impreuna cu oamenii cu care intru in contact.
Noua mea culoare semnata Cristian Scutaru (4 culori pentru un efect incredibil)
Foarte interesant interviul.
Nu m-am gandit niciodata la culoarea parului ca un accesoriu … Pana acum
[…] a unei coafuri de cocktail care m-a transportat intr-o secventa din celebra pelicula Grand Hotel. Cristian Scutaru, educational trainer JOICO Romania, a reusit ca in timp record, sa ma determine sa imi ador […]
[…] Concept, cel mai nou si templu al frumusetii inaugurat in Bucuresti sub semnatura lui Cristian Scutaru, releva din plin nevoia unei abordari care lipsea cu desavarsire arealului estetic autohton. Mai […]
[…] mai bine de doi ani, mi-am lasat parul in seama celui mai iscusit “doctor” – Cristian Scutaru (owner .1 Concept) – retetele recomandate de el reusind nu doar sa ii asigure parului meu un trai […]