Ghid de curatare temeinica si intretinere corecta a pensulelor si buretilor de machiaj

In perii pensulelor de machiaj si in porii buretilor cosmetici se dezvolta mii de bacterii dupa fiecare utilizare. Bacterii invizibile ochiului liber, insa care prolifereaza in contact cu umiditatea, praful sau alte micro-organisme, si care pe masura ce sufera modificari de structura, genereaza afectiuni ale pielii ce pot include acnee, dermatita atopica, rozacee, psoriazis sau reactivitate cutanata severa. In plus, gradul de imunitate al pielii se afla in directa legatura cu atentia acordata igienei ustensilelor de machiaj, asadar poti valorifica timpul petrecut acasa in aceasta perioada de criza, pentru a trata cu mai multa responsabilitate sanatatea pielii tale si pentru a face ceea ce probabil, din neglijenta, comoditate sau lipsa de timp, nu ai facut niciodata ca la carte: curatarea temeinica a tuturor pensulelor si buretilor de machiaj. Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre pericolul la care te supui de fiecare data cand iei o pensula murdara din sertar si mai ales despre cum poti transforma ceea ce pana acum considerai a fi o corvoada, intr-un obicei firesc.

CE TREBUIE SA STII DESPRE MICROBIOM, CU APLICABILITATE LA PENSULELE SI BURETII DE MACHIAJ

Pe un singur centrimetru patrat pe piele pot coexista pana la un milliard de microorganisme. In urma cu cinci ani, un studiu facut public de Colegiul Dermatologilor din Australia, explica cum diferite familii de bacterii, fungi si virusuri pot fi in egala masura benefice si daunatoare pielii. Aceste forme de viata microscopice reprezinta o parte esentiala in functionarea normala a organismului, ajutand digestia, fortificand sistemul imunitar si mentinand sanatatea pielii. Bacteriile inofensive actioneaza ca un scut de protectie impotriva agentilor patogeni care genereaza infectii, echilibrand totodata sistemul imunitar. Modificarile care au loc in structura comunitatii de bacterii sau proliferarea microbilor patogeni, creeaza “brese” in linia defensiva a pielii, care pot conduce la diferite forme de dermatita, acnee, rozacee, reactivitate sau iritare a suprafetei cutanate.

De fiecare data cand folosesti un produs de make-up, are loc si un “schimb invizibil” de microorganisme. Practic, transferi particule de praf si bacterii de pe tenul aparent curat, in interiorul produsului si apoi din nou pe fata. Pe masura ce folosesti pensule, bureti sau alte ustensile de machiaj, in interiorul perilor sau in pori, se acumuleaza colonii noi de bacterii, celule moarte, sebum si impuritati. In lipsa unei dezinfectari si curatari corecte a ustensilelor de make-up imediat dupa ce acestea sunt utilizate, germenii se sedimenteaza, iar daca beneficiaza si de un mediu umed, ferit de lumina, au practic “hrana” asigurata. De cele mai multe ori, problemele care survin la nivel cutanat nu se datoreaza neaparat produselor cosmetice folosite, ci aplicatoarelor de machiaj necuratate la timp. In cel mai fericit caz, bacteriile si germenii pot cauza o forma de acnee localizata sau o iritare a pielii, insa in egala masura pot agrava o acnee preexistenta sau infecta cu un virus periculos pielea. Acesta este si motivul pentru care iti recomand ca setul de pensule sau de bureti pe care il ai acasa, sa ramana al tau si doar al tau. Riscul de transmitere al streptococilor, stafilococilor, fungilor, e. coli sau virusurilor prin simplul gest al folosirii acelorasi pensule de catre mai multe persoane este imens si nu este de dorit sa ti-l asumi.

CUM ITI CURETI TEMEINIC SI ITI INTRETII CORECT USTENSILELE DE MAKE-UP

Cu extrem de putine exceptii, atunci cand in discutia cu o clienta intervine capitolul igiena a accesoriilor de machiaj, perspectiva intregului proces genereaza o serie lunga de oftaturi, dat ochii peste cap sau invocarea unor circumstante atenuante. “Nu am niciodata suficient timp”, “cand sa mai fac si asta”, “dar chiar trebuie sa curat pensulele de fiecare data”, “nu am patit pana acum niciodata nimic”, “e migala multa si prefer sa imi iau altele” etc. Ca si in alte contexte ce vizeaza in primul rand sanatatea pielii, si abia apoi latura estetica, asa-zisul efort suplimentar te poate salva de la neplaceri pe termen lung. Mai ales ca daca respecti ordinea corecta a etapelor de curatare/dezinfectare si daca transformi aceasta activitate intr-o deprindere fireasca, in maxim 15 minute ai toate pensulele spalate si asezate frumos in suportul pentru uscare (nu direct pe masa, polita din baie sau prosopul avut la indemana).

In magazinele de cosmetice probabil ai intalnit diferite produse pentru curatarea profesionala a pensulelor si buretilor de make-up, insa nu este neaparata nevoie sa le achizitionezi si sa le folosesti, gandindu-te ca pretul destul de ridicat reflecta in mod evident calitatea si performanta. De regula, acest tip de produse sunt destinate make-up artistilor profesionisti care sunt nevoiti sa curete si sa dezinfecteze intr-un timp foarte scurt accesoriile pe care le folosesc intre doua programari, in backstage-urile prezentarilor de moda sau la sedintele foto. Unele spray-uri de curatare a pensulelor permit si uscarea rapida a perilor, insa nu te gandi ca folosindu-le scurtezi timpul alocat igienizarii. Nici vorba! In primul rand, doar pensulele cu peri sintetici se pot usca in cateva minute de la aplicarea spray-ului cu pricina, si in al doilea rand, pe termen lung, folosirea unui astfel de produs nu este tocmai benefica pentru integritatea ustensilelor.

Inainte de a alege un produs de curatare pentru pensule/bureti, trebuie sa tii cont de ce natura produselor de machiaj pe care le-ai aplicat. Anumite solutii dizolva fardurile uscate, altele in schimb sunt eficiente in dizolvarea produselor cremoase, care de obicei se indeparteaza mai greu, fiind mult mai rezistente (adera rapid la peri si trebuie insistat putin mai mult pentru a le elimina complet).

Pentru produsele usor de indepartat (sub forma de pudra – farduri de pleoape, de obraz, pentru conturare sau iluminatoare), cel mai simplu si accesibil produs de curatare este un sampon obisnuit pentru par, urmat de aplicarea unei cantitati mici de balsam. Indiferent ca pensulele sunt realizate din par natural sau sintetic, principiul este acelasi: vorbim despre “spalatul pe cap” transpus in zona de accesorii de make-up. La fel de bine poti prepara si o solutie home-made, mai ales daca se impune o curatare profunda (ai aplicat cu aceeasi pensula mai multe tipuri de produse de make-up): doua pompe din orice detergent de vase si o picatura de ulei de masline, care ajuta atat la dizolvarea eventualelor urme de uleiuri ramase in peri, cat si la hidratarea acestora (in special pentru pensulele din par natural). Mare atentie la tehnica de curatare: perii nu trebuie rasfirati si frecati ca si cum ai spala de mana rufe, ci tratati cu atentie si grija, masand gentil produsul de curatare si impingand incet dar ferm reziduurile de la baza pensulei inspre varf. De asemenea, extrem de important este sa nu exerciti o presiune mare asupra firelor de par, deoarece acestea se pot deteriora, rupe sau desprinde de la baza pensulei.

Acelasi principiu isi gaseste aplicabilitatea si in cazul buretilor, indiferent de brandul care ii comercializeaza si care teoretic ar trebui sa fie un indicator al calitatii. Accidente datorate mai ales lungimii sau formei unghiilor se pot intampla oricand, rezultatul fiind acelasi indiferent ca este vorba despre un beauty blender marca proprie a unui boutique de beauty (Melkior, Sephora, Douglas, Marrionaud etc) sau despre iconicul Beauty Blender. Atunci cand cureti un burete de make-up trebuie intotdeauna sa ai grija sa nu intepi, zgarii sau sa lezezi in vreun fel suprafata acestuia cu unghiile. Foloseste-te de buricele degetelor si nu grabi procesul de curatare. Intretinut corespunzator, un beauty blender iti poate servi de minune 3-4 luni, perioada dupa care recomandat este sa il inlocuiesti, chiar daca se afla intr-o conditie buna. Oricat de temeinic l-ai curata, in interiorul suprafetii spongioase tot raman unele reziduuri, care pe masura ce se sedimenteaza transforma beauty blender-ul dintr-un accesoriu util, intr-un creuzet de bacterii.

Pentru curatarea beauty blender-ului poti folosi atat un sapun solid obisnuit, cat si produse special concepute pentru prelungirea duratei de viata a buretelui. Cum le diferentiezi si cum o alegi pe cea potrivita nevoilor tale si frecventei de utilizare a accesoriului de machiaj? In ceea ce priveste sapunurile solide speciale pentru curatarea buretilor de make-up, acestea se regasesc de obicei in magazine in doua variante cromatice (derivatele roz, vernil sau lila pot avea indicatii diferite – pentru ten sensibil, acneic sau reactiv, sau pot fi pur si simplu editii limitate ale produselor clasice): alb si negru. Actiunea antibacteriana este identica, singura diferenta constand in faptul ca sapunul negru contine carbune, al carui efect detoxifiant profund, il face potrivit pentru uzul make-up artistilor profesionisti. Asta nu inseamna insa ca nu il poti folosi si acasa, in alternanta cu orice alt sapun solid obisnuit.

In cazul in care folosesti mai multi bureti, de diferite dimensiuni, cea mai eficienta si rapida metoda de curatare consta in lasarea lor cateva minute intr-o solutie speciala sau intr-un amestec alcatuit din cateva picaturi de detergent lichid pentru vase (sau gel de dus) si un strop de ulei de masline. In felul acesta se vor curata mai bine si intr-un timp mult mai scurt. Iar daca te afli intr-un context in care nu iti este la indemana sa cureti asa cum trebuie buretii, sau daca esti plecata intr-o calatorie, poti apela la un spray care nu necesita clatire si care pulverizat pe beauty blender, indeparteaza prin tamponare cu un servetel sau un prosop, reziduurile de pe suprafata acestuia. Actiunea este similara cu cea a unui sampon uscat.

De asemenea, cleanser pad-urile pe care le gasesti fie sub forma unor manusi din silicon, fie a paletelor de diferite forme si dimensiuni, sunt de un real ajutor in eficientizarea procesului de curatare a ustensilelor de machiaj. Le poti utiliza atat pentru pensule, cat si pentru bureti, zonele diferit texturate permitand sa elimini cu usurinta reziduurile de machiaj, fara sa pui presiune mare pe accesorii. Cleanser pad-urile Sigma sunt excelent realizate, la fel si cele de la Beauty Blender care acompaniaza produsele de curatare sau care sunt incluse in seturi, insa la fel de bine poti incerca orice alta varianta. Atentie insa la tipul de silicon din care sunt realizate suporturile de curatare: siliconul trebuie sa fie unul de calitate medicala, non-toxic si formulat fara latex sau alti compusi chimici care pot provoca reactii alergice.

CARE ESTE FRECVENTA CU CARE ESTE INDICAT SA ITI CURETI PENSULELE SI BURETII DE MACHIAJ, IN CE LOC ESTE CEL MAI INDICAT SA LE DEPOZITEZI SI CUM LE MENTII CA NOI CAT MAI MULT TIMP

Absolut toate accesoriile de machiaj trebuie curatate dupa fiecare folosire. Sau daca timpul nu iti permite acest lucru, neaparat o data pe saptamana. Odata ce transformi aceasta deprindere intr-un gest reflex, vei vedea ca merita sa investesti zilnic cinci minute in plus pentru partea de curatare si dezinfectare a pensulelor si buretilor, reziduurile fiind mult mai usor de indepartat “pe loc”, imediat dupa utilizarea accesoriilor, decat dupa cateva zile (sau saptamani), in care s-au uscat si s-au sedimentat. Este ca atunci cand termini de mancat si speli imediat farfuria (o cureti rapid si fara efort) vs. cand lasi vasele in chiuveta si le speli dupa cateva ore bune.

Mai mult decat atat, acumularea repetata de bacterii in peri, determina uscarea acestora si modificarea texturii – perii devin mult mai aspri (nu doar ca le vei curata mai greu, riscand sa le deteriorezi intr-un timp mai scurt, insa nici machiajul nu se va aplica corect si uniform). Prin urmare, de fiecare data cand te machiezi, exista un risc sporit de iritare a pielii si de crestere a sensibilitatii acesteia. Pe termen lung este afectata bariera protectoare a epidermei, ceea ce echivaleaza cu un grad ridicat de vulnerabilitate.

De regula pensulele din par sintetic se usuca in 3-4 ore sau in cateva minute daca apelezi la un prosop pentru a elimina apa in exces, iar cele realizate din par natural peste noapte. Foarte important: nu le aseza la uscat in baie!!! Asa cum mentionam la inceputul articolului, bacteriile se dezvolta cel mai bine in locuri cu umiditate ridicata si intunecoase. In plus, exista riscul ca depozitandu-le in baie, numeroase microorganisme sa adere pe peri (inclusiv cele care se raspandesc odata cu folosirea toaletei). De asemenea, evita sa asezi pensulele care nu s-au uscat complet in sertar sau in suportul de transport.

Pentru a mentine timp indelungat integritatea pensulelor, recomand sa le usuci intotdeauna cu perii in jos (apa poate afecta adezivul de la baza), pe un suport special (sunt numeroase variante in magazine) sau in pozitie orizontala, pe un servet de hartie, daca nu ai altceva la indemana. Inainte de a le pune la uscat, tamponeaza-le delicat cu un servetel pentru a elimina excesul de apa si nu uita sa dezinfectezi cu putin spirt manerul pensulelor, bacteriile acumulandu-se si pe aceasta portiune. De asemenea, poti apela la plase (“brush guard”) care invelesc perii si care le protejeaza impotriva deformarii. Absolut toate pensulele tind sa isi schimbe forma dupa cateva spalari, iar plasele cu pricina realmente fac diferenta (sunt accesibile – costa in jur de 15-20 lei setul de 10-12 bucati, si ideale inclusiv pentru transportul pensulelor in calatorii).

Ghid de curatare temeinica si intretinere corecta a pensulelor si buretilor de machiaj

Geluri de maini antibacteriene produse de marci cosmetice romanesti si o reteta de dezinfectant homemade

Ghid de curatare temeinica si intretinere corecta a pensulelor si buretilor de machiaj

Manichiura la domiciliu: ustensile, tehnici de aplicare si produse menite sa iti faca viata mai usoara

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!