In 2014, Gucci dezvaluia primele produse de beauty ale Casei, amplificandu-si astfel potentialul de atragere a unei clientele noi, dornica de a accesa universul rafinat al brandului intr-o maniera mai simpla si mai usoara, dincolo de barierele de buget. Cinci ani mai tarziu, linia de make-up Gucci avea sa fie relansata, sub directia creativa a lui Alessandro Michele, printr-o petrecere exclusivista cu tematica disco, organizata in celebrul club newyorkez Doubles. 58 de nuante de rujuri au putut fi testate atunci de catre invitati, iar imaginile dezvaluite presei au sporit, asa cum era de asteptat, dezirabilitatea in randul publicului. In prezent, Gucci Beauty reuneste o gama completa de machiaj (alaturi de zona de parfumerie de dama si masculina), disponibila in doar cateva locatii din intreaga lume. Pentru ca cititoarele Ladylike calatoresc mult, am tot mai des in ultima perioada, intrebari referitoare la produsele de machiaj ale caselor de lux. Isi merita oare acestea cu adevarat investitia? Sunt realmente performante sau mai degraba pot fi trecute la categoria rasfaturi ocazionale? Raspund in articolul de azi la toate aceste intrebari, exemplificand prin doua produse Gucci Beauty care nu doar arata absolut superb, ci care sunt si excelent formulate.
Foto credit: IMIEGIES Fine Photography
Cu exceptia celor ultra-privilegiati, care au avut acces mereu la experientele oferite de marcile de prestigiu, a caror valoare consta intr-un “savoir-faire” transmis din generatie in generatie, si care cel mai adesea este unic si imposibil de reprodus, majoritatea populatiei este nevoita (desigur, daca doreste) sa isi obtina “biletul de intrare” intr-un univers care poate parea pretentios si sofisticat. Si pe de o parte chiar asa este. O casa cu istorie, precum Gucci, isi justifica statutul prin insasi excelenta manufacturii si prin calitatea ireprosabila a produselor oferite. Da, respectivele pot fi si pretentioase si sofisticate, insa nu in sensul primar al termenilor, ci in forma lor “culturala”. Pentru ca in esenta, atunci cand vorbim despre exceptional si despre superlative, nu vorbim despre brandurile in sine si despre logo-uri sau etichete, ci despre atributele care l-au asigurat longevitatea, cel mai important dintre ele fiind chiar luxul ce deriva din mestesug.
A deveni un fin cunoscator a acestor micro-universuri, presupune inainte de orice dorinta de a explora, de a intra intr-un boutique si de a atinge produsele expuse, de a pune intrebari, de a parcurge istoria unei case, de a merge mai departe de evidente si de intentia aproape instinctiva de a folosi brandul drept indicator de status. Desigur, exista si o componenta comerciala – una chiar foarte puternica – in decizia unei marci de moda de a patrunde in segmentul de beauty, mai ales ca in multe cazuri respectivul are toate sansele sa depaseasca in vanzari zona fashion, insa privind lucrurile in ansamblul lor, aceasta este una dintre cele mai fine “democratizari a luxului” ce poate fi operata. Cel putin pentru publicul tanar si cu resurse limitate. Altfel spus, este mentinut standardul casei, in timp ce expertiza acesteia este declinata intr-o zona conexa, a carei asociere cu moda este cat se poate de fireasca, ci care totodata invita noii consumatori sa experimenteze o mica parte din ceea ce propune marca, insa nu fara a depune un efort minim – pentru a putea achizitiona produsele de make-up sau cele cosmetice, trebuie sa calatoreasca pana in anumite locatii, deoarece respectivele nu sunt disponibile in orice magazin de beauty si in orice tara.
Daca unele statuturi sunt mostenite, cei de cunoscator este eminamente dobandit si nu tine defel de provenienta, origini, cont in banca sau nivel de influenta, ci doar de propriul bagaj cultural, de experientele traite, de deschiderea inspre a cunoaste, de placerea de a afla ce se in spatele reflectoarelor, a buzz-ului media, a notorietatii. Galaxia frumusetii are portile larg deschise pentru oricine isi doreste sa o exploreze, si reprezinta cea mai facila si la indemana modalitate de familiarizare cu un brand, mai ales cu unul de lux.
Ei bine, tocmai in complexitatea experientei pe care am amintit-o anterior. De la formula produselor, pana la modalitatea de prezentare a acestora, alegerea packaging-ului si a culorilor, pozitionarea pe piata si comunicarea aferenta, absolut fiecare element este gandit pentru a se potrivi perfect si pentru a intregi experienta oferita. Daca te intrebai prin ce difera un produs de machiaj Gucci, tocmai ti-am oferit un prim raspuns. Niciun ruj, fond de ten sau pudra lansate de o casa de moda de lux, nu va putea semana cu alte produse similare existente pe piata. Obligatoriu trebuie sa difere prin ceva, trebuie sa aiba o serie de particularitati si aspecte distinctive, si mai mult decat atat, trebuie sa se ridice la nivelul de excelenta al marcii. De aici deriva raspunsul la o alta intrebare: platesti brandul sau platesti calitatea? In cazul de fata, platesti un produs premium, formulat fara a face rabat de la absolut nimic, si conceput pentru a raspunde celor mai inalte exigente, care ofera in acelasi timp si ceva neasteptat, surprinzator, inedit. Acel ceva poate fi un finish cu totul special, un parfum sublim, o textura aparte sau la fel de bine o interactiune unica cu produsul prin intermediul ambalajului acestuia.
Sa luam drept prim exemplu pudra Gucci, care este din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai bine formulate produse din categoria sa lansate in ultimii ani. Asemenea tuturor produselor de machiaj ale brandului, si pudra se remarca printr-o estetica rafinata, in nuante discrete de roz pal si auriu, derivate din modelele clasic-elegante ale anilor ’70. Odinioara pudrele de exceptie erau insotite de parfum de roze, un parfum pe care il puteai simti doar daca te apropiai suficient de mult de o persoana, daca iti era permis accesul in spatiul ei intim, sau daca erai primit in boudoir-ul acesteia. Pudra Gucci cucereste cu aceeasi mireasma superba, insa respectiva nu reprezinta doar un adaos, un artificiu, un “nice-to-have”, ci integreste conceptul care se afla la baza alcatuirii produsului. Intotdeauna prefer pudrele libere celor compacte, insa pudra Gucci este una dintre exceptiile de la regula, finetea sa fiind absolut remarcabila.
Iar pentru ca particulele sunt macinate atat de fin, si senzatia pe piele este aproape imperceptibila. Stii ca aplici produsul, insa nu ii simti prezenta, nu iti incarca absolut deloc tenul si nici nu il remarci atunci cand te privesti in oglinda. Textura catifelata, extrem de confortabila, imprima chipului un aspect cat se poate de natural, fixeaza foarte bine machiajul si ii pastreaza totodata luminozitatea. De asemenea, agentii emoilenti inclusi in formula, previn deshidatarea tenului si confera produsului nu doar proprietati de cosmetica decorativa, ci si de ingrijire, transformandu-l astfel intr-un veritabil “multitasker”. Gucci Matte Beauty Powder este una dintre putinele pudre care arata la fel de bine atat aplicata singular pe piele, imediat dupa rutina de skincare, cat si peste fondul de ten, pentru a prelungi rezistenta machiajului si pentru a conferi look-ului un aspect uniform si diafan.
O pudra performanta trebuie sa fie acompaniata in aceeasi gama si de o mascara pe masura, iar la acest capitol Gucci se mandreste chiar cu un produs premiat, L’Obscur Lengthening Mascara obtinand in urma cu cativa ani o importanta distinctie din partea revistei allure. Nu m-am gandit defel la acest lucru cand am testat mascara, si nici la faptul ca nu contine sulfati si parabeni, fiind in schimb curioasa sa ii descopar consistenta si sa sa vad cat de bine se mentine in diferite contexte si medii.
Ceea ce m-a surprins in mod placut, a fost aplicatorul, care in opinia mea contribuie in proportie de 70-80% la performanta globala a unei mascare. Realizata dintr-un elastomer flexibil, si cu un design conceput pentru a permite aplicarea mascarei chiar si pe cele mai mici si fine gene, peria este responsabila de infaptuirea magiei. Insa nici formula L’Obscur Lengthening Mascara nu este mai prejos, dat fiind ca este “buildable”, adica se pot aplica 2-3 straturi consecutive, fara a supraincarca genele, ci doar in scopul intensificarii look-ului.
De asemenea, Gucci L’Obscur Lengthening Mascara prezinta o longevitate excelenta, chiar daca formula nu este una waterproof. Cu ajutorul aplicatorului, produsul este usor de repartizat uniform, genele fiind perfect separate, volumizate si alungite. Si inca ceva: chiar daca rezista intreaga zi, fara a se transfera, mascara este foarte usor de indepartat cu orice produs de demachiere. Asa cum explicam in randurile anterioare, formulele de make-up ale caselor de lux sunt atent alcatuite pentru a bifa toate calitatile unor produse exceptionale: performanta, placere in utilizare si lejeritate.