Una dintre cele mai importante lectii care mi-a fost “predata” inca din anii copilariei, a fost aceea a relatiilor (profesionale sau personale) corecte si potrivite. Nu mi-a trebuit mult timp sa inteleg ca alegerea oamenilor care ma inconjoara este aproape la fel de importanta ca munca pe care o depun zilnic pentru propria-mi dezvoltare si formare. Inca de cand am intalnit-o pe Diana Cosmin, am stiut ca este un om pe care mi-l doresc aproape, indiferent la ce capat de lume ne-am gasi fiecare. Pentru ca dincolo de imensul talent jurnalistic inscris in ADN-ul sau, Diana este un exemplu rarisim de curator al celor mai fine si frumoase aspecte a tot ceea ce ne inconjoara. In luna noastra, a femeilor, iti dezvalui reperele de beauty si secretele de skincare ale unei lady pentru care frumusetea este mai presus de toate o alegere de viata.
Daca petreci cateva minute in compania Dianei, iti dai seama ca face parte dintr-un cerc restrans de cercetatori ai frumosului. Nu este doar o metafora, ci o destinatie cat se poate de reala. Fine Society, ambasada virtuala pe care Diana a mobilat-o cu toate lucrurile speciale pe care le-a gasit in oameni, in situatii sau in locuri cu poveste, este cel mai bun exemplu in acest sens. In afara faptului ca este o persoana cultivata, manierata, discreta si cu un sarm extraordinar, Diana oglindeste prin gestica, atitudine si discurs, atributele unei frumuseti complexe. O frumusete care radiaza, care inspira si care te poate chiar molipsi.
Diana Cosmin: Se spune ca frumusetea este in ochii privitorului si cred asta cu tarie. Nu exista o definitie universala a frumusetii, dar ideal este ca fiecare sa-si gaseasca o acceptiune personala a termenului. Asta inseamna sa cauti, sa „sapi” inauntrul tau pentru raspunsuri: ce iti place la altii, ce iti place la tine, ce observi cel mai des in jur, ce iti atrage atentia la alte femei?
Cred ca definitia frumusetii e produsul unui moodboard personal, care se actualizeaza zilnic si care te poate ajuta sa te intelegi mai bine pe tine insati. Pentru mine, frumusetea ar suna cam asa: „Priveste-te in oglinda si gandeste-te cum poti imbunatati in mod firesc ceea ce ti-a dat natura”. Fa sport, mananca putin si sanatos, ingrijeste tenul pe care ti l-a dat Dumnezeu, hidrateaza buzele, invata sa tii spatele drept. Lucruri mici. Toate suntem frumoase, dar multe dintre noi avem nevoie sa invatam sau sa descoperim ca suntem frumoase.
Eu am un ritual foarte simplu si intuitiv, neschimbat de ani de zile: in primul rand ma demachiez temeinic atat cu apa si solutii care fac spuma, cat si cu apa micelara (pana cand pe discheta demachianta ramane alb, curat) si tonic.
Pe zona asta de curatare folosesc Yves Rocher: de cand am vizitat fabrica lor din Franta si am vazut cu cata grija fac totul, de la formulele folosite pana la ambalajele prietenoase cu mediul, am ramas fidela. Apoi folosesc o crema hidratanta, alegand formulele care nu-mi lasa fata lipicioasa, fiindca asta e ceva ce nu suport, si care intra rapid in piele.
Imi place mult gama Sublimage de la Chanel, mi se potriveste si vad rezultate. In plus, folosesc o cantitate foarte mica de crema si un borcan dureaza luni de zile. In rest, mai alternez farduri, rujuri, palete, fonduri de ten, dar cu o singura regula: nu am niciodata mai mult de UN PRODUS din fiecare categorie. Nu glumesc: un fard, o paleta de ochi, un fond de ten, o pudra. Cand termin un produs, cumpar altul.
Testez multe produse, dar in ritualul meu zilnic ramane doar ceea ce mi se potriveste. Putin si potrivit.
Intrebarea ta imi aminteste de o poza vazuta candva pe Facebook, cu cineva care cauta pe Google „How to sleep 8 hours in 4 hours?”. Cam asa suntem cu totii uneori, dar eu incerc in mod constient sa renunt la acesta reteta de 2-3 ore pe noapte, fiindca m-am convins ca nimic, niciun produs minune nu poate da tenului prospetimea pierduta prin saptamani de nesomn.
E trist, dar adevarat. Singurul rezultat garantat dupa o asemenea noapte de nesomn este cu multa apa bauta (indiferent daca ti-e sete sau nu), cu o masca foarte onctuoasa sau 2 straturi de crema hidratanta aplicate pe ten (la mine functioneaza mereu o masca pusa dimineata si lasata cam o ora) si cu… culcat la 21:00 in seara urmatoare. Deloc intamplator, marile dive ale cinematografiei, putinele care arata impecabil si la 70-80 de ani, declara ca „n-au pierdut o noapte in viata lor”. Nu e doar o figura de stil.
Necessaire-ul meu cosmetic nu e mai mare decat un penar, sunt foarte minimalista si asa am fost mereu. El arata cam asa: demachiant-spuma si apa micelara, dischete demachiante, mascara, un fard de obraz, o paleta ”Charlotte Tilbury” de nuante nude – pe care le folosesc pentru ochi, sprancene, zi, seara, am cate o nuanta pentru orice mi-ar trebui – si fireste fond de ten si pudra pulbere translucida.
Plus instrumentele necesare aplicarii lor, fiindca eu cred in folosirea pensulei potrivite, a aplicatorului care iti face viata mai usoara si tot asa. Oricat ar incerca brandurile sa ne convinga, eu nu reusesc sa ma machiez asa cum trebuie cu pensulele de buretetel care vin cu fardurile si seturile de ochi. Nici rujul nu-l aplic direct, am mereu o pensula mica, retractabila, special pentru buze. Asemenea instrumente se gasesc peste tot si rezultatul face diferenta.
Eu observ femeile frumoase, oriunde merg. Si nu doar pe cele tinere, ci in special pe cele in varsta, care au stiut sa imbatraneasca frumos si demn. De la fiecare femeie inspirationala pe care am cunoscut-o am invatat ceva, iar unele dintre cele mai valoroase lectii vin de la frantuzoaice.
Una dintre lectiile care mi-au schimbat abordarea de beauty este aceasta: „Ai grija de mainile tale, fiindca ele sunt cartea ta de vizita”. Toate frantuzoaicele pe care le-am cunoscut mi-au spus ca nu pleaca de acasa fara crema de maini si ca acesta este produsul pe care-l folosesc in cele mai mari cantitati. Dincolo de orice alt serum inovator sau crema-minune, crema de maini este esentiala.
Si, as adauga de la mine, ai grija de lucrurile care NU se vad, adica cele pe care le vezi doar tu. Avem tendinta uneori sa investim in ceea ce „face impresie”, uitand de fond. Daca pielea e incarcata si uscata, degeaba ai cel mai bun fond de ten din lume. Daca lenjeria ta intima e uzata si decolorata, degeaba ai cea mai frumoasa rochie. Poate nu se vede, dar conteaza cum te simti tu. Adevarata frumusete e sa te imbraci si sa te machiezi pentru starea de bine, nu doar pentru rezultatul care se vede din afara.
Cel mai important sfat l-am primit de la mama, de cand eram mica, recurent: „Sa fii mereu la patru ace”. Asta insemnand: cu parul proaspat spalat, manichiura facuta, tenul curat si hidratat, hainele curate si potrivite pentru silueta ta. Cred ca la asta se rezuma totul si uneori uitam ca nu poti vorbi de beauty fara lucrurile de baza: demachiere corecta, ten hidratat, un par ingrijit, haine curate si bine-intretinute.
Un stilist de la noi imi spunea candva ceva ce mi-a ramas in minte: „Romancele nu-si iubesc hainele, nu au grija de ele, nu stiu sa aiba grija de ele”. Poate si fiindca au (prea) multe, cumpara adesea compulsiv si nu se ataseaza de ele. Panseaza nesigurante, plictiseli si altele prin cumparat haine aparent ieftine, pe care apoi le arunca.
Valabil si la cosmetice: stiu femei care considera ca o crema Chanel e scumpa, dar au 40 de farduri, 20 de tuburi de mascara si 30 de creme „asa si asa”, carora le-au pierdut sirul si le-au uitat prin dulapul din baie.
De asta militez eu pentru minimalism: mai bine un ritual de frumusete scurt, peste care sa nu sari niciodata; chiar si o singura crema, dar sa te dai zilnic cu ea, nu cand iti aduci aminte; cateva haine bune, care iti vin bine si de care ai grija… Prea mult sufoca si trezeste confuzie.
In Maldive, intr-un bungalow pe malul Oceanului Indian, si asta pentru ca e un loc in care poti sa mergi cu cel mai mic bagaj posibil: 2-3 costume de baie si camasi albe, niste pantaloni scurti, 2-3 rochii si eventual o pereche de espadrile cu care sa vii in avion, fiindca la destinatie umbli descult peste tot. Chiar si in restaurante si in holul hotelului podeaua este acoperita cu nisip si e un „no-shoes policy”. E un loc in care poti sa fii nespus de liber, fara bagaje, fara constrangeri, ca o reintoarcere la „basics”.
[…] protagoniste pe cateva dintre doamnele care fac performanta in domeniile in care activeaza (AICI si AICI), a stat marturie, judecand fie doar si dupa numarul de vizualizari, a faptului ca frumusetea “cu […]