Inainte ca Romania sa devina o tara democratica, sa fii absolvent ai unei scoli de meserii era un motiv real de mandrie. Stiai ca odata ce parasesti invatamantul vocational, ai toate sansele sa iti faci ucenicia sub indrumarea unui maestru si sa te perfectionezi suficient de mult pentru ca la un moment dat sa transmiti mai departe cu mandrie secretele meseriei. Azi, putini sunt cei scoliti ca la carte. Unul dintre ei este Lucian Busuioc, trainer international Top Artist Wella, un profesionist care ori de cate ori este intrebat, nu spune ca este hairstylist, ci coafor. Asa a invatat ca se numeste meseria pe care o practica de aproape 20 de ani si ale carei fineturi reuseste sa le impartaseasca tuturor celor care isi doresc sa lucreze in bransa.
A trecut aproape un an de la prima intalnire cu Lucian la salonul pe care il conduce – Artist Salon&Academy. Stiam foarte bine ce palmares are, insa nu vazusem concret cum lucreaza. In plus, parul meu de abia incepuse sa isi revina dupa o pauza (impusa si necesara) de la vopsit de cateva luni bune si speram la o magie care sa imi aduca intreaga podoaba capilara la un numitor comun. Daca nu as fi avut idee cum arata, cu usurinta l-as fi putut confunda pe Lucian cu oricare dintre membrii echipei. Lucian Busuioc este o “specie rara” printre coafori si are un talent unic de se face “nevazut” in spatiul salonului. Lucreaza cu o atentie incredibila si o siguranta de sine care tradeaza numerosii ani de experienta, are o voce joasa si calda, este in permanenta extrem de concentrat si exceleaza la capitolul tact si rabdare.
“Este bine ca ai venit la noi, caci din fericire se numaram printre cei care inca mai stiu meserie” – mi-a marturisit la lasarea serii, dupa cateva ore in care s-a straduit sa imi uniformizeze cromatic parul. Atunci mi-am dat seama ca am de a face cu un profesionist care realmente isi doreste sa schimbe lumea prin educatie. Despre ce implica meseria de coafor/frizer, dar si despre cursurile de calificare acreditate pe care Lucian le organizeaza la Artist Salon&Academy, am discutat de-a fir a par si cat se poate de onest.
Lucian Busuioc: Am inceput aceasta meserie la varsta la care putini copii se gandesc ce vor sa faca in viata. In primul rand, la noi in tara, exista doar calificarile de coafor si de frizer. Termeni precum “hairstylist” sau “barber” nu sunt codificati nicaieri. I-am imprumutat de peste hotare, poate si pentru ca suna cumva mai occidental. Dupa aproape 20 de ani de lucru iti pot spune insa ca aceasta meserie nu se reduce doar la tehnica si implica mult mai multe lucruri. Este vorba despre creativitate, inspiratie, pasiune, arta si nu in ultimul rand, educatie. Inca de cand am deschis Artist Salon&Academy, mi-am dorit sa educ, sa formez tinerii care viseaza la o cariera in domeniu si sa ii inspir pentru a-si depasi limitele, pentru a persevera, pentru a lucra mai mult si pentru a-si contura o viziune artistica proprie.
Intr-adevar, avem atat cursuri de calificare pentru meseriile de coafor si de frizer, cat si cursuri de specializare pentru cei care lucreaza deja in domeniu. Cursurile sunt gandite si actualizate permanent, astfel incat studentii nostri sa fie la curent cu toate noutatile din domeniu.
De asemenea, durata cursurilor este una extrem de importanta. Majoritatea tinerilor doresc sa invete o meserie in cateva zile, insa cursul nostru de coafor, spre exemplu, dureaza 5 luni, cu o frecventa de 5 zile pe saptamana. Punem foarte mult accent pe practica, insa la ambele categorii de cursuri, includem atat module teoretice, cat si demonstratii. Tematica este dezvoltata “in-house”, de catre propria noastra echipa si este gandita in asa fel incat sa poata fi asimilata cu usurinta atat de incepatori, cat si de cei cu minim 2 ani de experienta (pentru acestia din urma, programa este ceva mai complexa si mai compacta).
In general, la cursurile de calificare ne adaptam cat putem de mult nevoilor cursantilor. Daca mai este nevoie sa repetam anumite informatii, le repetam, sau daca este nevoie sa insistam mai mult pe un capitol, facem acest lucru fara sa clipim. Ne intereseaza ca cei care finalizeaza un curs la noi sa aiba un start bun in cariera si sa lucreze corect, nu doar sa se mandreasca cu o diploma.
Cele mai importante lucruri invatate pana in prezent constau in practica constanta, in abilitatea de a comunica foarte bine si clar cu clientul si in formarea profesionala permanenta. Cred cu tarie ca indiferent de cariera pe care o alegi, trebuie sa investesti permanent in propria educatie si sa nu fii niciodata limitat. Eu ma adaptez permanent la schimbari si nu refuz sa imi actualizez stilul.
Pe langa munca de salon unde colorez, tund femei si barbati, predau la academie, realizez colectii de tunsoare si culoare in colaborare cu echipa, particip la concursuri nationale si internationale cu diverse lucrari, sunt trainer in echipa Wella Top Team, ma ocup de propriile conturi de Facebook si Instagram etc. Nu ma dau in laturi de la munca si consider ca intotdeauna e loc de mai bine. In meseria asta nu poti risca sa te plafonezi, iar daca suferi de autosuficienta trebuie sa te tratezi in regim in urgenta.
Diferenta consta in modul de aranjare al parului dupa tuns, atunci cand clienta se spala acasa si este multumita de cum ii sta parul dupa ce il usuca cu foehn-ul. Niciodata parul coafat acasa nu o sa arate ca si cum ai iesit de la salon, insa e foarte important ca intreg procesul sa fie simplu, la indemana si lipsit de stres. In afara de aspectul tunsorii, foarte importanta este adaptarea acesteia atat particularitatilor fizionomiei, cat si deprinderilor si obisnuintelor personale: forma fetei, tipul de par, modul de viata, maniera de coafare la domiciliu, mediul profesional etc.
Sunt perfect de acord: pretul nu reflecta intotdeauna calitatea si nici nu indica cat de utila este sau nu o foarfeca. Pe de alta parte, este foarte important sa investesti in instrumente de calitate, nu neaparat in cele de mii de euro, ci in unele care ti se potrivesc si care te ajuta sa obtii cele mai bune rezultate posibile. In general, durata de viata a acestora nu este una foarte lunga, insa intretinute corect pot fi folosite destul de mult. De exemplu, o foarfeca de calitate buna constituie o investitie garantata pe o perioada de cinci ani.
Tunsorile cu breton s-au purtat si se vor purta si in 2019. Daca fruntea este mica, in general nu le recomand. In schimb doamnelor cu o forma a fetei alungita, le poate veni de minune un breton frumos executat. Se poate opta pentru un breton drept sau cu cararea pe o parte, lungimea acestuia fiind stabilita in functie de particularitatile fizionomiei si de dorintele clientei. Dincolo de aceste aspecte, importanta este si atitudinea celei care poarta breton, stilul vestimentar etc.
In primul rand, recomand ca in functie de lungimea parului, acesta sa fie tuns la un interval de maxim 2-3 luni, chiar daca este vorba despre doar despre eliminarea varfurilor despicate.
Un aspect foarte important care favorizeaza despicarea parului este absenta produselor de ingrijire adecvate si alegerea echipamentelor de styling necorespunzatoare. Noi recomandam tuturor clientelor sa foloseasca produse profesionale (exista sampoane si masti potrivite fiecarui tip de par) si apoi, in functie de cat de des se coafeaza, putem adauga si produse de styling care sa ajute parul sa fie in permanenta hidratat si sa aiba un aspect sanatos. In functie de tipul de par putem folosi System Professional Luxe Oil Elixir, System Professional Hydrate Quenching Mist, Eimi Perfect Me,System Professional Repair Perfect Ends si lista poate continua.
O ingrijire corespunzatoare inseamna folosirea a minim trei produse: sampon, masca si produs de styling. In acest fel parul va arata mult mai bine pana la urmatoarea vizita la salon si de asemenea va fi mai usor de aranjat.
Pentru un contur unghiular al fetei, alegem tunsori care sa acopere pometele si maxilarul si evitam bretonul. In cazul celui rotund, recomandat este sa nu avem o tunsoare scurta, dar sa realizam in schimb un breton mai scurt pentru a alungi forma fetei.
O tunsoare nu este complicata atata timp cat cunosti foarte bine cum se realizeaza. Dar in general, cea mai dificila tehnica de tuns este graduarea, care necesita precizie si un timp mai lung de executie.