In urma cu cativa ani, pe cand eram o adepta convinsa a rosului in par, nu ma gandeam nici in ruptul capului ca voi ajunge vreodata sa iubesc atat de mult blondul. Si in niciun caz pe parul meu. De multe ori am auzit zicala conform careia “odata ce te vopsesti intr-o nuanta de blond, nu mai revii niciodata la culoarea de dinainte”, insa nu i-am dat crezare pana ce nu am experimentat pe propriile-mi suvite. In plus, am realizat la ceva timp distanta ca am luat cea mai buna decizie anti-aging. Pentru ca da, mai ales dupa 30 de ani, o nuanta de blond corect aleasa te poate face sa arati mult mai tanara. La fel cum una neinspirata iti poate adauga cativa ani la varsta din buletin. Despre cum trebuie aleasa o nuanta flatanta de blond, dar si despre tonurile ajutatoare, trucurile care pot crea iluzia optica a unui par mai des si mai bogat si nuantele de blond in tendinte pentru 2019, am discutat cu Lucian Busuioc, trainer international Top Artist Wella & owner Artist Salon Academy, omul care mi-a aratat noi fatete ale unui blond cu efect garantat de intinerire.
Lucian Busuioc: Blondul este poate cea mai versatila si mai permisiva culoare. Poate si de aceea a suferit atat de multe schimbari de-a lungul anilor, reinventandu-se cu o lejeritate incredibila si facandu-ne sa il iubim si mai mult. O buna perioada de timp au fost in voga blondurile calde, sterse, nedefinite, insa noile tehnologii aflate la baza produselor de colorare a parului au schimbat complet regulile jocului. In prezent, formulele inalt performante permit obtinerea unor culori mult mai profunde, mai saturate, care isi mentin stralucirea excelent in perioada dintre vopsiri, fara a se matui. In plus, noii pigmenti de culoare se aseaza mult mai bine pe par, acest lucru facand o diferenta majora in ceea ce priveste rezultatul final.
Cred ca cel mai important lucru care trebuie avut in vedere atunci cand este aleasa nuanta de blond, consta in maniera in care aceasta contrasteaza cu pigmentul pielii si in care evidentiaza culoarea ochilor. In principiu insa, cu o nuanta de blond bej, mai calda sau mai rece, dupa caz, nu ai cum sa dai gres.
Lucian Busuioc: Cred ca cel mai important lucru care trebuie avut in vedere atunci cand este aleasa nuanta de blond, consta in maniera in care aceasta contrasteaza cu pigmentul pielii si in care evidentiaza culoarea ochilor. In principiu insa, cu o nuanta de blond bej, mai calda sau mai rece, dupa caz, nu ai cum sa dai gres. Este acea culoare universal flatanta pe care trebuie sa stii doar in ce directie de tonalitate sa o duci pentru a crea un look cu personalitate.
Lucian Busuioc: Lucram destul de mult in directia de suvite, pe toate tonalitatile de par. Ceea ce conteaza foarte mult este baza de la care se pleaca, astfel incat ansamblul creat sa fie unul armonios. Mai precis, suvitele deschise la culoare trebuie sa fuzioneze intr-un grad ridicat cu nuanta de baza. In general, recomand sa se opteze pentru suvite blonde pigmentate cu un filtru de culoare rece, menit sa neutralizeze portocaliul din par. Este o varianta excelenta care se si mentine in timp foarte bine – in jur de 2-3 luni.
Iluzia optica de par mai des si mai bogat poate fi redata extrem de bine atat din vopsea, cat si din tunsoare. Din punct de vedere cromatic, indicat este ca zona de contur a fetei (partea parietala) sa fie incadrata de o culoare mai inchisa si mai intensa, pentru a da impresia de profunzime si densitate.
Lucian Busuioc: Iluzia optica de par mai des si mai bogat poate fi redata extrem de bine atat din vopsea, cat si din tunsoare. Din punct de vedere cromatic, indicat este ca zona de contur a fetei (partea parietala) sa fie incadrata de o culoare mai inchisa si mai intensa, pentru a da impresia de profunzime si densitate. Daca vorbim de tunsoare, recomand ca parul sa urmeze o linie cat mai dreapta, aceasta dand atat un aspect mai plin, cat si prevenind despicarea varfurilor (in cazul unui par blond fin si degradat).
Lucian Busuioc: Atunci cand se doresc schimbari de look este bine sa se stie ca parul trece prin mai multe etape de decolorare si colorare, ceea ce inseamna ca pentru a ajunge la nuanta dorita este nevoie de rabdare, astfel incat podoaba capilara sa aiba cat mai putin de suferit. In 2018 nu mai vorbim doar despre obtinerea unei culori frumoase, ci si despre ingrijirea parului si tratarea acestuia cu respect, atat in timpul procesului de vopsire, cat si acasa cu ajutorul produselor formulate special pentru nevoile fibrei capilare.
De exemplu, daca parul este vopsit saten deschis, iar clienta viseaza la un blond auriu perfect, ii recomand negresit sa efectueze aceasta trecere in doua sedinte diferite. Poate pe moment avantajele sunt dificil de inteles, mai ales ca in prezent putine lucruri in ceea ce priveste colorarea profesionala la salon sunt cu adevarat imposibile. Insa pe termen lung, ceea ce primeaza este sanatatea parului. Iar eu nu fac rabat de la acest lucru.
Lucian Busuioc: In ziua de azi blondurile sunt cat se poate de creative, dar in egala masura trebuie sa tinem cont si de preferintele fiecarei cliente. Rolul acestor nuante ajutatoare, extrem de apetisante si edulcorate – daca este sa ne gandim la celebrele deserturi macarons – este tocmai cel de personalizare a culorii finale. Alegerea tentei imprimate blondului are in vedere atat elementele particulare, precum culoarea ochilor si culoarea pielii, cat si afinitatile clientei. La acest capitol ne putem juca din plin cu variantele.
Lucian Busuioc: Un produs care readuce pigmentul in par si neutralizeaza galbenul este Silver Shampoo X1S de la System Professional. Acest sampon se poate folosi acasa o data pe saptamana, pentru intretinerea nuantei de blond intre vopsiri. De asemenea, recomand ca alaturi de acest sampon, sa fie folosita si o masca puternic hidratanta, aleasa in functie de tipul de par si de nevoile acestuia. Poate fi Luxe Oil Mask, Repair Mask sau Hydrate Mask din gama System Professional.
Lucian Busuioc: Pentru primavara-vara 2019, in voga sunt nuantele Sweet Lilac, Rose, Green sau Violet. Toate aceste blonduri trebuie insa sa se armonizeze cat mai bine cu pigmentul pielii.
Astfel, daca pielea are un subton rece, nu este recomandat sa se mearga tot pe culoare rece, dat fiind ca nu creaza niciun contrast intre piele si par. Se va alege in schimb o culoare mai calda, sau o combinatie in care se regaseste si un ton cald. Si viceversa: in cazul unui subton cald al pielii, colorarea parului se va face cu un melanj in care predomina nuantele reci.