Ingrediente simple, eficiente, dispuse in cele mai ridicate concentratii tolerate de piele si foarte important, concepute pentru a trata si a corecta punctual dezechilibrele tenului – de la modificarea mecanismului natural de auto-exfoliere, pana la diminuarea capacitatii celulelor de a retine apa sau pana la pierderea tonusului si a elasticitatii pielii. Cosmetica minimalista a atins punctul culminant odata cu lansarea serurilor faciale “mono-ingredient”, la preturi ultra-accesibile si “democratice”, insa pentru ca ecuatia ingrijirii nu se reduce la concentratii si ingrediente la moda, am asteptat sa scriu pe tema in momentul in care produsele unui brand ma vor convinge sa le recomand din toate punctele de vedere. Dintre toate formulele testate pana in prezent, serurile Revox se situeaza pe primul loc al clasamentului, diferenta majora intre acestea si produsele similare ale altor branduri constand in texturile mult mai lejere, mai placute si mai apropiate de latura senzoriala a cosmeticelor de inalta clasa.
Inca de la lansarea lor pe piata, in urma cu cativa ani, serurile faciale care contin un singur ingredient cosmetic activ in forma sa cea mai concentrata pentru aplicare topica sigura si eficienta, au atins rapid o cota ridicata de popularitate in randul tuturor pasionatelor de beauty dornice sa valorifice la maxim potentialul rutinei cosmetice. De fapt, toate aceste formule minimaliste si ultra-concentrate au fost percepute drept o revelatie accesibila in arsenalul cosmetic, doua fiind “declansatoarele” dezirabilitatii: concentratiile ridicate inscrise pe etichetele produselor (orice femeie se gandeste ca o concentratie mai mare dintr-un activ cheie inseamna automat si o eficienta net superioara) si pretul prietenos cu orice buget. In teorie, formula logica este fara cusur: obtii mai mult cheltuind mai putin. Practic insa, ai toate sansele sa nu ai nevoie de acel “mai mult” ci doar de un fragment. Atat cat sa raspunzi unor carente sau sa imbunatatesti pe alocuri ritualul cosmetic deja existent.
Revox este o companie care la fel ca si The Ordinary (“pepiniera” de ingredinte star fara de care nicio rutina cosmetica nu mai este acum completa) mizeaza pe concentratii ridicate de activi, pe o politica cruelty free si pe o abordare a ingrijirii pieli care pune accent pe tratament intensiv si pe corectie. Mai precis, pe infuzarea in piele a unui dozaj optim de activi, meniti sa ofere o ameliorare nu atat estetica, cat mai ales functionala. Altfel spus, fiecare ser concentrat din gama are o misiune cat se poate de precisa si vizeaza echilibrarea si stimularea functiilor pielii, a mecanismului intern, acolo unde de fapt este localizata sursa tuturor nemultumirilor corelate cu aspectul, sanatatea, textura sau conditia pielii. Ceea ce aduce in plus Revox este senzorialitatea: serurile din gama Just sunt mai fluide, au finish-uri potrivite oricarui tip de piele, inclusiv celei care secreta mai mult sebum si pe care nu o incanta consistentele prea uleioase, nu formeaza o pelicula specifica pe ten si sunt extrem de placut de aplicat. Iar placerea asociata gestualitatii cosmetice este cea care pe termen lung face diferenta intre produsele din aceeasi categorie.
Ce trebuie retinut: serurile faciale cu un singur ingredient activ intr-o concentratie ridicata trebuie percepute drept TRATAMENTE pentru ameliorarea unor probleme corelate cu functiile vitale ale pielii, nu adjuvante integrate aleator in rutina cosmetica sau adoptate cu ochii inchisi pentru ca sunt la moda si pentru ca toata lumea vorbeste despre ele. Mai mult decat atat, astfel de formule esentiale NU inlocuiesc serurile faciale care au la baza cocktail-uri de ingrediente active si in niciun caz NU sunt produse mass-market.
Serurile mono-ingredient sunt seruri cu o concentratie maximala pentru toleranta optima, insa acest lucru nu inseamna ca pot fi aplicate oricum (trebuie intelese foarte bine efectele si principiul de actiune al fiecaruia) si in cantitati necontrolate, pe ideea “cu cat mai mult cu atat mai bine”. Minimalismul acestor formule este adesea prost sau insuficient inteles, tocmai pentru ca nu este explicat clar si in detaliu. Dintre toate intrebarile pe care mi le adreseaza clientele in cadrul sesiunilor de consultanta cosmetica, marea majoritate se refera la oportunitatea utilizarii acestui tip de produse. Iar pentru ca sunt ultra-promovate atat in presa de specialitate, cat si pe retelele sociale, unele doamne simt ca daca nu le acorda atentie “raman in urma” cu noutatile si in afara trendului actual. Nimic mai gresit! Inainte de toate, eficienta unui produs cosmetic se masoara nu in concentratia activului cheie, ci in masura in care respectivul este adaptat nevoilor individuale si conditiei pielii. La 18 ani in mod cert pielea ta nu are nevoie de supliment de coenzima Q10 si nici de retinol. In schimb un ten matur se va bucura de o rutina care sa includa Q10 sau peptide, cu singura conditie ca utilizarea acestora sa nu se realizeze in tandem cu acizi care pot cauza iritatii ale pielii. De aceea este indicat sa stii pentru ce anume folosesti un ser cu o concentratie ridicata dintr-un anumit ingredient si IN CE SCOP.
In gama Just Revox sunt incluse atat concentrate de acid salicilic, niacinamide 10%, squalane, acid hialuronic 5%, acizi alfa hidroxi 30%, vitamina C 20%, coenzima Q10 1%, cafeina 5%, peptide 10%, acid glicolic, cat si formule simple de uleiuri naturale hranitoare (ulei de migdale dulci, ulei de argan, ulei din samburi de strugure si ulei de jojoba) menite sa vina in completarea actiunii unuia dintre seruri – de exemplu, acidul hialuronic. Unul dintre lucrurile extrem de bine gandite in ceea ce priveste modul de prezentare al serurilor, consta in includerea in cutia fiecarui produs, a unui mic pliant care contine atat o scurta descriere a substantei active, cat si beneficiile acesteia, dozajul optim, indicatiile de utilizare (carui tip de ten si problema se adreseaza) si foarte important, schema de integrare in rutina zilnica de ingrijire a tenului (dimineata si seara). De exemplu, acidul hialuronic in concentratie de 5% este recomandat unui ten matur, deshidratat, tern sau obosit si poate fi asociat in timpul zilei cu serul coenzima Q10, cu uleiul de argan sau cu serul cafeina 5%. La fel de bine, acidul hialuronic poate fi folosit in asociere si cu acidul glicolic, pentru a reduce riscul de iritare a pielii (acidul glicolic este un ingredient cu rol de exfoliere si netezire a pielii) si pentru a reface bariera hidrolipidica protectoare, afectata in urma actiunii exfoliante a acidului glicolic.
Fiecare ser-tratament concentrat Revox prezinta anumite indicatii care trebuiesc foarte bine cunoscute si avute in vedere atunci cand decizi sa le intregrezi in rutina cosmetica. Mai ales daca te gandesti sa recurgi la varianta “layering-ului”, adica a utilizarii concomitente a mai multor formule menite sa isi potenteze reciproc actiunea. Pericolul producerii de alergii, dermatite de contact, iritatii severe ale pielii sau de agravare a unei conditii deja existente, este cu atat mai mare cu cat actiunea serurilor mono-ingredient este scoasa din context. Atat vitamina C, cat si retinolul sunt ingrediente puternice anti-aging, insa acest lucru nu inseamna ca pot fi folosite impreuna sau ca din asocierea celor doua rezulta un efect spectaculos. Suprapunandu-le sau folosindu-le in tandem risti doar sa iti iriti extrem de mult pielea, iar daca echilibrul acesteia este deja unul fragil ai toate sansele de a face o vizita de urgenta la dermatolog.
Asadar, daca iti doresti un upgrade al rutinei de skincare prin includerea catorva seruri cu ingrediente singulare in concentratii ridicate, iata care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand iti indrepti atentia asupra unui anumit tip de ser:
De retinut: serurile concentrate mono-ingredient de regula actioneaza cel mai bine in tandem cu alte produse de ingrijire, nu singular. Acesta este si motivul pentru care intr-o rutina cosmetica, ele indeplinesc rolul de tratament, trebuind folosite pe tenul curat, inainte de orice alt serum, lotiune sau crema.
Nu este mai bine daca folosesc o concentratie ridicata dintr-un ingredient activ, daca teoretic respectivul este benefic pentru tenul meu? De ce sa nu inlocuiesc un ser in care acidul hialuronic este prezent intr-un procentaj de 1%, cu substanta pura in concentratie de 5%? In primul rand problema nu se pune in termeni de “ori/ori”, ci in termeni de “si/si”. Serurile mono-ingredient NU inlocuiesc formulele complexe, in care ingredientele active sunt acompaniate de o serie de alte substante care le potenteaza actiunea intr-o anumita directie.
Serurile Revox, asemenea oricaror alte seruri axate pe un singur ingredient cheie, ofera posibilitatea unui tratament intensiv, fie ca este vorba despre combatarea hiperpigmentarii, a acneei, a deshidratarii sau a ridarii tenului, si NU inlocuiesc produsele de skincare cu actiune specifica. Pentru un astfel de ser este imposibil sa indeplineasca toate rolurile unui produs cosmetic cu o formula bine pusa la punct si indelung studiata, deoarece ii lipseste sustinerea. Mai precis, actiunea transformatoare a unui ser complex nu rezida intr-un ingredient star, ci in munca de echipa a tuturor activilor din formula. Iar acest lucru tine de stiinta pura, de maniera in care este dozat fiecare ingredient, de legaturile care se stabilesc intre activi si de stabilitatea formulei in sine. Asa se explica si preturile ridicate ale serurilor performante vs preturile accesibile ale unor ingrediente singulare care nu necesita nici stabilizare in formula, nici teste de laborator sau studii amanuntite.
Produsele Revox sunt disponibile in magazinele Douglas si Marrionaud, precum si la Bewellstore.ro, Farmacia Tei, Emag.ro si Elefant.ro.