MARCHÉ de NOËL reuneste in fiecare an, inainte de Craciun, o serie de designeri romani, relevanti atat pentru zona de bijuterie de autor, cat si pentru cea vestimentara sau de obiect, care isi prezinta creatiile unicat, special concepute pentru a se constitui in cadouri aparte de Sarbatori.
Desigur, publicul care apreciaza aceasta zona distincta a artei nu este unul numeros, insa incetul cu incetul, Dan Piersinaru, initiatorul evenimentului, a reusit ca prin selectia riguros realizata, sa aseze lucrurile intr-o maniera usor digerabila pentru mai multe segmente de clienti, in incercarea de educare si de apropiere a acestora de universul designului cu insemntate, autentic si 100% romanesc.
In ultimele saptamani am realizat mai multe research-uri in ceea ce priveste oferta de cadouri pentru Sarbatori si am ramas uluita de sinteticele si poliesterul asternute precum zapada grea, pe rafturile magazinelor. Totul s-a transformat parca intr-o incercare ieftina de a vinde iluzii, fara nici cea mai mica conexiune cu ceea ce ar trebui sa insemne un dar special, care dincolo de valoare, exprima emotii si o sensibilitate unica. Bucurestiul este cufundat in noxe si invaluit in materiale sintetice, iar singura gura de oxigen de care te mai poti bucura, se regaseste in atelierele designerilor, nesituate in marile centre comerciale, acolo unde toti romanii isi petrec timpul liber, ci la adrese dificil de ajuns pentru cei care nu au nici imboldul si nici curiozitatea de a descoperi alte laturi ale frumosului.
Impreuna cu Dan Piersinaru, la MARCHÉ de NOËL
Un targ precum este MARCHÉ de NOËL, nu face decat sa faciliteze accesul publicului larg, la ceea ce au mai de pret de oferit designerii romani in aceasta perioada, mai ales ca multi dintre ei, s-au straduit sa puna la punct editii limitate de bijuterii, piese vestimentare, accesorii sau obiecte de decor, in acord cu specificul sezonului si al Sarbatorilor.
In aceasta seara, am vizitat cu mare drag MARCHÉ de NOËL, petrecandu-mi cateva ore in compania designerilor pe care ii apreciez si pe care ii cunosc de mult timp, admirandu-le creatiile si impartasind proiectele pentru anul urmator. Targul este deschis si maine, in intervalul orar 10:00 – 20 :00, iar daca nu v-ati gandit sa ii treceti pragul, iata cateva motive suficient de tentante, care va pot directiona pasii inspre The Ark:
Andreia Popescu, designerul despre care v-am vorbit in nenumarate randuri si care este o prezenta constanta la targul de bijuterie contemporana Autor, a realizat pentru aceasta perioada festiva a anului, o mini-colectie in editie limitata de inele din argint, placate cu aur, pe care se regasesc motive specifice, intr-o grafica extrem de sugestiva si de discreta: vasc, brazi de craciun, ingeri, copacul vietii, stelute, ramuri de brad etc.
Inelele sunt concepute in varianta de latime medie, pentru a putea fi purtate in mod ideal atat pe degetele mai lungi cat si pe cele mai scurte si mizeaza pe aceeasi linie organica, cu accente minimale, extrem de eleganta si de rafinata. Dincolo de valoarea bijuteriilor in sine, conferita de metalele pretioase, fiecare piesa creata de Andreia, cucereste prin substanta si incarcatura simbolica a mesajului pe care il poarta.
The Awesome Project au pregatit pentru MARCHÉ de NOËL, cateva piese surpriza absolut incantatoare, care stau marturie a imaginatiei debordante a designerilor. Alaturi de gulerele, bratarile sau inele din portelan pictat, inspirate din punct de vedere grafic de motivele traditionale romanesti, The Awesome Project a conceput globuri alungite sau pandante care pot decora in egala masura bradul de Craciun sau care se pot aseza cuminti in jurul gatului unei purtatoare indraznete.
Aceeasi grafica a bijuteriilor, a fost transpusa si pe felicitari sau postcard-uri, iar pentru copii, The Awesome Project a pus la punct kit-uri pentru realizarea unor jucarii din hartie sau carton colorat (formele sunt adorabile), care nu necesita lipire, ci doar putina indemanare si atentie la detalii, alaturi de perne moi si confortabile in forma de iepuri sau ursuleti somnorosi.
CraftLAB si designerul Irina Neacsu, m-a cucerit cu simpaticele perne de decor, realizate in tehnica patchwork, din materiale cu texturi diferite si in cele mai inedite forme: bufnite, ceainice desprinse parca din Alice in Wonderland, peisaje nocturne de iarna etc. Iar daca alaturi de un obiect de decor, doriti sa includeti si o felicitare, Irina si-a exersat talentul grafic si in ceea ce priveste ilustratiile de postcard-uri.
Irina Wagner nu mai are nevoie de nicio prezentare, insa noile globuri din portelan pictate manual, necesita o introducere adecvata. Wagner Arte Frumoase si Povesti este prezent la MARCHÉ de NOËL, atat cu bijuteriile din portelan si obiectele care confera o nota speciala oricarui aranjament al mesei de Sarbatori, cat si cu minunatele globuri pictate sau clopotei, in nuante vii si cu motive stilizate de o rara delicatete.
Ioana Enache se afla intr-un proces creativ continuu, iar la MARCHÉ de NOËL dezvaluie cateva coliere statement spectaculoase, realizate din multiple siraguri de perle si pietre semipretioase, intr-o cromatica restransa la alb/negru si punctata pe alocuri de subtile nuante aurii, chihlimbar, burgund sau albastru cobalt. Suficiente motive pentru a va alege piesa preferata care sa va transforme intr-o adevarata aparitie, purtand chiar si cea mai simpla si basic rochie din garderoba (acesta este de altfel si rolul unor bijuterii statement, precum cele pe care le creeaza Ioana).
Mirela Fraser si Fe[Male] prezinta la targ atat piesele din colectia prêt-a-porter, cat si editia limitata de rochii de seara Femme Royale, alaturi de cateva accesorii proaspat scoase din cuptorul creativ: bentite usor inaltate pentru par (asemenea celor purtate de rusoaice in mod traditional), decorate cu pietre de diferite dimensiuni (arata incredibil de bine in asociere cu o rochie de seara minimala sau cu o rochie din tricot fin lejera) sau coliere generoase din mai multe siraguri de pietre albe, care trimit cu gandul la Craiasa Zapezii si la ale sale cristale nascatoare de minuni decorative.
Dupa foarte multa vreme, in care nu mai stiam absolut nimic despre ceea ce creeaza, am regasit-o la MARCHÉ de NOËL pe Ligia Carabet. Am aflat ca pregateste cateva surprize anul viitor, care sper sa ma surprinda la capitolul design, insa pana atunci, va recomand sa incercati mantourile versatile ale Ligiei, realizate din stofa de lana in asociere cu lana tricotata, care prin prisma zecilor de fermoare integrate in design, pot fi purtate in nenumarate moduri si adaptate functie de styling-ul dorit.
Nu in ultimul rand, pentru o nota specifica sezonului, puteti experimenta mantourile si fustele din lana cu motive de reni sau cu oi nazdravane, creatie Demoiselle, care pe langa faptul ca sunt extrem de calduroase, va pot infuza o stare de bine si va pot introduce plenar in spiritul Sarbatorilor.