“Dupa ce vei invata sa iti asculti gandurile intr-o liniste deplina, vei descoperi cum pasii odinioara grabiti, cufundati in freamatul cotidian, iti vor fi recunoscuti prin simpla lor cadenta”. In urma cu cateva saptamani, rasfoind una dintre agendele vechi, am redescoperit aceasta insemnare incadrata de un chenar rosu si ramasa pesemne in alcovul amintirilor. Nu luasem parte la un seminar de psihologie sau de auto-cunoastere ci la o ampla dezbatere privitoare la perceptia frumusetii in societatea contemporana, probabil una dintre cele mai interactive si mai pline de revelatii experiente profesionale, derulate sub egida unui inalt forum parizian.
Asa cum toate lucrurile urmeaza un curs firesc, nu neaparat logic sau matematic, ci generat de o anumita deschidere manifestata inspre descoperirea aspectelor si a conexiunilor mai putin vizibile, parcurgerea agendei cu pricina a precedat studiului unei mape de presa in care erau detaliate principiile de actiune ale unui elixir pretios pentru ten, capabil sa rescrie secventele de derulare a proceselor responsabile cu regenerarea celulara.
Fara doar si poate traim in epoca codurilor si a codificarilor impuse, a deadline-urilor si a sincronizarii digitale, a simplificarii in virtutea unei nevoi acute de ordine si de certitudini. Insa in mod paradoxal, intreaga aventura pe care ne-o ofera cotidianul, nu este dictata decat de propriile decizii, de ritmul auto-impus, de setarile carora noi insine le suntem tributari si pe care le imbratisam de fiecare data pentru ca ne sunt familiare, pentru ca nu ne solicita suplimentar gandirea, pentru ca ne ofera confort si pentru ca tin sub control dezechilibrele interioare si temerile. Si atunci, cum ne transformam pasii in amprente personale nu doar in semnale sonore pierdute pe fundalul caldaramului urban?
Inainte de a incepe sa bifam rezolutiile noului an, trebuie sa reconsideram fundatia, esenta si acel firesc care se afla la baza tuturor proiectelor profesionale sau sociale. Altfel spus, avem nevoie sa reinvatam sa pasim si oricat de bizar ar putea parea, sa realizam o introspectie interioara pe ritmuri care in mod surprinzator vom descoperi ca ne sunt cat se poate de apropiate.
Intr-o societate care in permanenta adauga presiuni noi si ne impovareaza cu task-uri, identificarea unui spatiu in care sa ne putem reechilibra si in care sa ne concentram asupra propriei persoane, devine o misiune de prim rang. Un astfel de loc este studioul de dans Arthur Murray, al carui prag l-am trecut pentru prima data anul trecut cu prilejul evenimentului de inaugurare. Nu de putine ori mi-am dorit sa revin si chiar imi notasem programarile in agenda, insa perioadele de lucru intens mi-au dat invariabil planurile peste cap. Saptamana trecuta am reusit insa sa onorez prima lectie privata de dans in compania lui Florin, unul dintre talentatii instructori ai centrului.
In dupa-amiaza programarii nu m-am prezentat la studio defel relaxata, asa cum ar fi fost firesc, cheful de dans diminuandu-se pe masura ce raspundeam apelurilor telefonice si imi reconfiguram mental agenda. De indata ce am urcat la etajul al doilea al cladirii in care se afla studioul de dans Arthur Murray, lucrurile au inceput sa ia o turnura complet diferita: zambetele binevoitoare ale staff-ului m-au determinat sa schitez un raspuns pe masura, piesele incluse in playlist-ul salii de repetitii m-au transpus in cadre cinematografice binecunoscute, iar cafeaua savurata alaturi de Anca Popa (PR-ul Arthur Murray) si de Elena Ciungu – managerul studio-ului a avut un adevarat efect terapeutic.
Scoala de dans Arthur Murray, denumita dupa fondatorul sau – omul de afaceri si instructorul de dans american care a cucerit intreaga elita a societatii americane la inceputul secolului XX – reprezinta un adevarat reper al etichetei, gratiei si elegantei succedate de-a lungul decadelor si neintinate de nicio tendinta pasagera sau deviatie de moment. A doua cea mai veche franciza din Statele Unite, brandul Arthur Murray beneficiaza de recunoastere si prestigiu pe toate continentele, cele peste 260 de studiouri deschise in tari precum Italia, Marea Britanie, Austria, Elvetia, Israel, Japonia, Egipt, Brazilia etc, alcatuind cea mai extinsa retea de studiori de dans din lume.
Mai mult decat atat, Arthur Murray exceleaza si in arealul entertainment-ului, compania intretinand colaborari atat cu reputate reviste internationale (Vogue, Sports Illustrated, Woman’s Day etc), cat si cu agentii de publicitate sau cu mari studiouri de productie cinematografica – profesorii de dans din cadrul scolilor Arthur Murray si-au adus aportul la coregrafiile unor pelicule celebre precum “Dirty Dancing”, “Scent Of A Woman”, “Saturday Night Fever” sau “True Lies”.
Universul Arthur Murray nu poate fi decriptat decat prin prisma experientei personale, iar magia studioului de dans nu este generata de pozitionarea sa in prima liga, ci de frumusetea nascuta din imperfectiune. In sala de repetitii absolut nimeni nu te judeca daca faci un pas gresit sau stangaci, daca te situezi putin in afara ritmului piesei sau daca deprinzi mai greoi postura corecta.
Dispozitia personala a fiecaruia dintre noi este sugerata prin nenumarate caracteristici, marea lor majoritate aflandu-se in stransa legatura cu limbajului trupului. Odinioara o invitatie la bal echivala cu un discurs flamboiant rostit in mijlocul unei audiente exigente, pregatite sa aplaude sau sa sanctioneze talentul oratoric. Insa mai mult decat atat, acordarea unui dans reprezenta o declaratie de intentie ce nu putea fi rostita prin viu grai: o privire melancolica in care putea fi citit dorul sau dimpotriva o strangere de mana in care se puteau simti fiorii pasiunii, un vals pe acordurile caruia tanarul gentlemen isi purta cu gratie partenera intr-un periplu imaginar faurit doar prin intalnirea privirilor sau un tango ravasitor, preludiu al unei intalniri de taina.
Primul lucru pe care mi l-a destainuit Florin, intructorul meu, a fost acela ca mersul este precum dansul. Intr-o prima etapa trebuie sa redescoperi placerea in sine a mersului (nu graba sau fuga intre intalniri), pentru ca apoi sa le poti imprima ritmicitate. Niciun pension contemporan nu te-ar putea invata cum sa conferi stralucire fatetelor ascunse ale sufletului, in schimb simplul fapt ca te afli in aceeasi incapere cu oameni pentru care expresia dansului in forma sa cea mai pura nu inseamna doar o profesie, ci asumarea statutului lor firesc, iti poate servi lectia de lifestyle indelung cautata.
Dansul nu bifeaza doar o deprindere sociala, un moft sau un capriciu, ci se constituie intr-un superflu esential. Pe de o parte, iti reaminteste de stari si emotii amortite, te invata sa te lasi condusa si sa conduci cu gratie la randul tau si raspunde la eternele intrebari “ce doresc sa fiu?” si “cum vreau sa fiu perceputa?”. Pe de alta parte, dansul iti educa postura corpului, te reinvata sa pasesti cu aplomb si incredere, asemenea unei femei elegante, nu a unei versiuni masculinizate, iti reda increderea si iti faureste personalitatea intr-o lume in care diferentele de orice natura par a se estompa.
Iar acestea sunt doar cateva “lectii” de dans, eticheta si stare de spirit pe care instructorii Arthur Murray le aduc in sala de repetitii si nu numai. Povestea continua pe ritmuri de tango, vals, cha-cha, rumba, salsa, bachata, bolero, merengue, insa mai cu seama pe ritmul tau, al celei care iti doresti sa reinveti sa pasesti, sa iti relaxezi mintea, sa faci miscare sub o forma placuta si lipsita de constrangeri sau targete.
Studioul de dans Arthur Murray este situat pe Strada Nicolae Caramfil, nr. 87, etaj 2, iar programele sunt adaptate atat incepatorilor cat si avansatilor, putandu-se opta atat pentru lectii private, de grup sau pentru sesiuni tematice.