Arta si lux: Faberge

Secrete extrem de bine pazite, o noapte de vara la Ekaterinburg si crime ale caror resorturi raman inca suspendate intr-un timp poleit cu metal pretios. Reciteam acum cateva zile incursiunea lui William Clarke in misterele averii tariste, rezultat a peste 20 de ani de cercetari asidue, transpusa in cartea “The Lost Fortune of the Tsars”. O lucrare care reuseste sa ridice intrebari si care pe alocuri ofera si cateva posibile raspunsuri.

Inainte de Primul Razboi Mondial, averea romanovilor era estimata in jurul a 45 de miliarde de dolari si includea pe langa palatele din jurul St. Petersburg-ului, trenuri si yachturi regale, celebrele de acum oua Faberge, scapate ca “prin minune” de la a fi topite si transformate in lingouri de aur.

Istoria Faberge fascineaza si la ora actuala, iar mostenirea lui Peter Carl Faberge este onorata cu fiecare prilej, prin expozitii dedicate in marile capitale ale lumii si mai ales prin continuarea realizarii de colectii bijuterie, menite sa consolideze renumele de cel mai exclusivist brand de bunuri de lux la nivel mondial.

Pana sa va povestesc despre directia imprimata de Faberge in prezent, va propun sa facem impreuna o calatorie pe axa timpului, pana in 1814, anul nasterii lui Gustav Faberge. Stramosii familiei Faberge au trait initial in nordul Frantei, iar dupa revocarea Edictului de la Nantes, temandu-se de persecutiile religioase intr-o tara predominant catolica (ei erau protestanti), s-au mutat in nord-vest.
Anul 1814, ii gaseste la Pamu, in actuala Estonie, la nasterea sa Gustav purtand numele Febrier (in 1842, Gustav isi schimba numele numele de familie in Faberge). O familie simpla, fara prea mari posibilitati materiale, insa care i-am imprimat lui Gustav ambitia si dorinta de a-si urma drumul.

In 1830 Gustav Faberge decide sa plece la St.Petersburg pentru a deprinde tainele meseriei de bijutier. Andreas Spiegel (mastru in realizarea casetelor din aur) i-a fost indrumator la inceput, iar mai apoi Gustav s-a alaturat prestigioasei firme Kiebel, alcatuita din bijutieri ai curtii regale ruse.

In 1842, Gustav reuseste sa isi deschida un boutique de bijuterii, situat la subsolul unei cladiri de pe celebra strada Bolshaya Morskaya si se casatoreste cu Charlotte Jungste. Rodul mariajului lor, Peter Carl Faberge, se naste in 1846 si este educat si crescut in St.Petersburg.

Continuarea articolului meu aici.

Nouvelle Vague – turquoise

Nouvelle Vague – turquoise

PLM Magazine #2

PLM Magazine #2

Articole recente

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!