Un univers desprins din cufarul cu povesti si surprins cu maiestrie de Tuculescu, Darascu, Sirato, Mützner, Iser, Petrascu, Tonitza, Constion sau altfel spus insemnatatea Orientului pentru pictura romaneasca. Noua expozitie dedicata Licitatiei de Orientalism aminteste de importanta Balcicului pentru imaginarul romanesc, punand totodata in valoare arta decorativa orientala. Majoritatea obiectelor decorative prezente au apartinut colectiilor dr. Iosif Dona si ministrului George Macovescu. Fara a omite apropierea anotimpului de vara, expozitia prezinta si Licitatia de Sculptura si Mobilier de gradina – o selectie menita sa surprinda inefabilul primelor decade ale secolului XIX.
Nicolae Darascu – Cismeaua din Balcic
Tarmul Marii Negre a atras multi artisti romani, care s-au lasat fermecati si eliberati de atmosfera oraselor de pe malul marii. Un astfel de exemplu este Ion Tuculescu prezent in licitatie cu opera „Bordeiul turcoaicei Eminé” (valoare estimativa: 25.000 – 40.000 euro), foarte elocventa pentru functia cromaticii in creatia lui Tuculescu. Calatoriile catre malul marii (in special Balcicul) l-au fascinat si pe Francisc Sirato, talentul artistului putand fi admirat in opera „Balcicul dinspre tatarie” (valoare estimativa: 18.000 – 28.000 euro), realizata in anii ̀̕ʹ30 – cea mai importanta perioada creativa a sa.
Un alt artist cazut in mrejele Balcicului a fost Nicolae Darascu, care este reprezentat in expozitie prin doua lucrari „Cismeaua din Balcic” (valoare estimativa: 15.000 – 25.000 euro) si „La cafeneaua lui Mamut” (valoare estimativa: 10.000 – 20.000 euro), ambele opere fiind realizate in perioada de maturitate artistica a pictorului. Exoticul Orientul nu a fost surprins doar prin peisaj, ci si prin expresivitatea personajelor dinspre Rasarit. Un astfel de exemplu este tabloul „Odalisca” (valoare estimativa: 14.000 – 22.000 euro) de Samuel Mützner. Acelasi subiect este abordat si de Iosif Iser in opera „Intimitate” (valoare estimativa: 3.000 – 4.500 euro). Artistul este prezent in licitatie si prin peisajul „Cartierul tataresc din Balcic” (valoare estimativa: 3.000 – 4.500 euro).
Francisc Sirato – Balcicul dinspre tatarie
Iosif Iser – Intimitate
Samuel Mutzner – Odalisca
Sectiunea de arta decorativa orientala este in mare parte formata din obiecte care i-au apartinut fostului Ministru de Externe George Macovescu si care au facut parte din colectia dr. Iosif Dona. Din cadrul colectiei Dona se remarca un ibric din metal aurit din secolul al XIX-lea (pret de pornire: 1.000 euro) si doua piese de colectie rare, vase persane de la sfarsitul secolului al XVIII-lea (fiecare cu pretul de pornire de 2.000 euro), toate trei fiind clasate in categoria Tezaur.
Piesa persana, sec. XIX
Vas persan, sec. XVIII
Iatagan otoman, sec. XVIII
Alte obiecte de colectie rarisime sunt un iatagan otoman de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, care a apartinut unui rang militar/ administrativ superior (pret de pornire: 1.000 euro), o piesa persana de interior pentru arderea mirodeniilor din secolul al XIX-lea (pret de pornire: 1.800 euro), o lampa de podea otomana, bogat decorata cu simboluri islamice din secolul al XIX-lea (pret de pornire: 950 euro) sau o lampa de plafon persana, bogat decorata cu flori si pasari exotice din secolul al XIX-lea (pret de pornire: 1.200 euro).
Expozitia poate fi vizitata in perioada 22 – 28 aprilie la Palatul Cesianu-Racovita. Licitatia de Orientalism si Licitatia de Sculptura si Mobilier de gradina vor avea loc marti, 29 aprilie, la Athénée Palace Hilton Bucuresti, de la ora 19:30.