Arta aplicata in design-ul de bijuterie contemporana: Autor 9

O noua editie a Targului de Bijuterie Contemporana Autor, cea mai importanta si ampla manifestare dedicata design-ului de bijuterie, a debutat ieri in spatiul deja binecunoscut al Salii Dalles.
Autor s-a dezvoltat in mod firesc de la o editie la alta, a reusit sa stimuleze din plin creativitatea designerilor si i-a pus in contact direct cu cel mai apring critic: publicul. Mai mult decat atat, Autor a reusit sa contureze premisele unui mediu inalt profesionalizat, competitional si dinamic, designerii prezenti de-a lungul mai multor editii, constientizand necesitatea dezvoltarii riguroase a conceptelor, extinderea arealului creativ si importanta modalitatii de transmitere a mesajelor, fie ca este vorba despre grafismul si formele pieselor in sine, fie despre suporturile care insotesc colectiile (display-urile cu rol de introducere a vizitatorilor in tematica).

Am petrecut mai bine de trei ore in cursul pranzului la Autor, discutand cu designerii pe care de abia asteptam sa ii revad, studiind colectiile acestora si deslusind tehnicile nou abordate in conceperea pieselor. Inspiratia sezonul acesta vine din adancurile oceanului, din vegetatia luxurianta a templelor naturii inca neintinate de atingerea umana sau de pe plajele intinse mangaiate de melanjul misterios de oranj si galben cu intensitati alternante.
Un suflu proaspat, asemenea brizei de dupa-amiaza, un dinamism care nu este defel fortat, ci care mai degraba se prezinta ca o trecere adaptata de la tenebrele si sobrietatea toamnei, la efervescenta si mirajul incantator al primaverii intr-o permanenta redefinire. Formele bijuteriilor sunt prin excelenta organice, materialele in aparenta dure sunt extrem de maleabile si usor de purtat, iar conceptele expuse par sa vorbeasca despre pasiune si pasiuni, mai degraba decat despre scheme stricte si ancorate intr-un areal bine trasat.

Nimic nu este ceea ce pare, iar surprizele se releva odata cu descoperirea amanuntita a fiecarei piese. Daca ieri nu ati reusit sa vizitati Autor 9, va invit ca macar astazi sa va rezervati fie si o ora, pentru a intra in contact cu design-ul autentic romanesc si pentru a-i cunoaste pe artistii care si-au pus intreaga imaginatie si pricepere in conturarea unor piese cu adevarat unice, care vorbesc inainte de toate purtatorului, despre ce inseamna arta aplicata si povesti cu insemnatate.
Iata cateva dintre cele mai expresive si mai coerente demersuri pe care le-am regasit la Autor 9:

Andreia Gabriela Popescu – „Adrenaline”

Bijuteria de autor este de natura a antrena un intreg set de emotii si trairi, dincolo de valoarea estetica, iar cea care o poarta o insufleteste din plin cu propriile experienta. Andreia Gabriela Popescu confera o dinamica surprinzatoare bijuteriilor reunite in noua colectie „Adrenaline”, unul dintre cele mai bine punctate si definite concepte pe care le-am descoperit la Autor 9.

Pornind de la ideea de energie, efervescenta si miscare in ton cu sezonul, Andreia a preluat forma castilor de Formula 1 si a creeat cateva inele fermecatoare si cat se poate de originale. Pe caschetele din argint, designerul a sablat pe rand steagul Marii Britanii, un circuit de Formula 1 presarat cu safire rosii, rar intalnite, motivul Mini Cooper sau un discret cap de mort insotit de o creasta din par natural vopsit in roz aprins, ce aminteste de Spartacus si al sau coif.
Fiecarui inel-casca, in aparenta masiv si dificil de purtat (in realitate se aseaza extrem de bine pe deget si nu deranjeaza defel in momentul purtarii), Andreia i-a imprimat cateva elemente clare cu trimiteri la simbolurile decadelor precedente, dar si cateva detalii menite sa invaluie bijuteria in aerul modernitatii.

Masterpiece-ul colectiei este fara doar si poate inelul-casca tribut James Dean, cu numele acestuia inscris pe o latura si cu numele ultimei masini pe care a condus-o pe cealalta. O viata palpitanta, traita cu intensitate si cu sufletul larg deschis spre noi aventuri.
La editia trecuta a targului Autor, apreciam dezvoltarea remarcabila a colectiei Andreiei Gabriela Popescu – „Nipone„, inspirata de simbolurile culturii japoneze transpuse in inele evantai tessen, placate cu aur roz sau galben de 24 K si marcate de o expresivitate extrema. De data aceasta, Andreia s-a prezentat la Autor cu un concept complet nou, insa fara a neglija linia Nipone, careia i-a conferit noi valente si careia i-a dedicat un studiu de arta aplicata.

Dantelaria sugerata de evantaie este dusa la un alt nivel al constructiei. Pe o bratara lata, Andreia a incercat sa redea textura dantelei in argint, asezand-o intr-o pozitie atent gandita pe partea frontala, pentru a lasa lumina sa treaca prin piatra rosie, simbol al dragostei si a al pasiunii nestavilite (tehnica turnarii si a constructiei). Un alt inel superb, inconjoara degetul in dantela argintata si surprinde prin cele doua pietre integrate: una dintre ele in stare bruta si cealalta fatetata (trimitere la ideea evolutiei umane – de unde plecam si unde ajungem).

Iar pentru ca ne aflam in plina primavara calendaristica, Andreia a conceput cateva bijuterii cu tematica florala absolut superbe: inele in forma de trandafiri cu perle negre de Tahiti in interior si sablaj alb pentru a creea contrast sau inele cu ramuri si muguri de grau, care par dificil de purtat, dar care de fapt se aseaza in mod organic pe deget.

Raluca Buzura – Oceanography

Dupa un sezon marcat de nuante sobre si de o aura usor bizara, primavara aduce cu sine o explozie de culoare si de creativitate. Colectia Oceanography semnata Raluca Buzura, actioneaza precum un pumn de vitamine, menit sa alunge apatia si sa ne scoata din starea de morozitate accentuata.

De data aceasta Raluca surprinde prin forme noi, cu aspect tridimensional, diferite de cele aplatizate remarcate in colectiile precedente. Sute de „fire” colorate recreeaza vegetatia marina si par ca asteapta un curent pentru a se undui cu gratie. Raluca a pornit de la un experiment cu seringa si pasta de portelan, care iata s-a dovedit cat se poate de inspirat. Prin seringa, pasta de portelan este obtinuta intr-o forma tubulara, care poate fi modelata ulterior in orice varianta.
O sinteza a vietii marine, un aer de prospetime si vitalitate, totul intr-o paleta cromatica energizanta: turquoise, oranj, fuchsia, smarald, mov iris, albastru cobalt, bordo, bronz sau auriu.

Iuliana Asoltanei – Ondine

Ramanem tot in mediul acvatic, pentru a face cunostinta cu spiritele mitologice care dau glas cursurilor de apa – ondinele. Iuliana Asoltanei a integrat intr-o noua linie sugestiva, atat forme de inspiratie marina, insa a incercat mai cu seama sa surprinda efectele speciale ale unor elemente naturale.
Cerceii sunt prelungi, cu snururi de matase ampli, asemenea unor ciucuri jucausi sau cu aspect extrem de pretios, cufundati in aur lichid. Iuliana a comandat din strainatate seminte de plante acvatice, pe care le-a imbracat in rasina polimerica sau in foita de aur/argint. La prima vedere, colierele sau cerceii par a avea o greutate considerabila, insa sunt bijuteriile sunt foarte usoare si nu incomodeaza cu nimic purtatoarea.
Matasea, perlele, sideful, pielea, sticla, metalul, pietrele semi-pretioase sau sticla isi gasesc expresia in piese impecabil realizate si de o eleganta extrema. Piesa preferata: colierul care reuneste toate elemente definitorii pentru designer – pielea/sticla + perlele de apa dulce + semintele de plante acvatice aurii incluse in colectia Ondine.

Maria Filipescu – Elements

Daca in colectiile anterioare Maria Filipescu a pornit de la cele mai mici elemente existente in Univers, lianti ai materiei si le-a dispus in structure masive, de data aceasta designerul confera dinamism si miscare bijuteriilor, care incita la interactiune si descoperire.
Elementele se reconfigureaza intr-o maniera surprinzatoare, fie ca este vorba despre frunze din bronz gravate chimic sau despre aripi angelice. Dispuse pe un ax, detaliile bijuteriilor devin mobile, se rotesc si isi schimba unghiul, functie de miscarile purtatoarei, completandu-i acesteia discursul si atragand priviri admirative.

Inele cu motive de frunze care acopera o buna portiune din falanga, bratari late, curele sau coliere, toate exprima ideea de elemente dispuse intr-o constelatie unica pentru fiecare femeie in parte. Iar in completarea colectiei, Maria a realizat si cateva bratari tip porte-bonheur, inscriptionate cu mesaje in limba latina si care pot fi personalizate functie de dorinte.

Ioana Enache – Rapsodia romana

Inspiratia populara devine din ce in ce mai evidenta in colectiile designerilor romani, iar Ioana Enache nu s-a ferit sa o abordeze in cea mai noua colectie a sa prezentata la Autor 9 si sugestiv intitulata Rapsodia romana.
Inelele trimit cu gandul atat prin prisma formei cat si a motivelor, la stergarele vechi, la ochiurile de goblen sau la panzele regasite in gospodariile rurale, iar colierele realizate din coral alb si perle de cultura, primesc aceleasi simboluri sub forma de placute cu forme bine definite.
Ioana a utilizat si cristalele de agat in conceperea unor inele cu tenta vegetala, crengute reale turnate in argint si cate un diamant negru brut, mic secret dispus la baza unui inel cu perla.

Arta aplicata in design-ul de bijuterie contemporana: Autor 9

CONCURS: Philips Lumea SC2001, solutia pentru epilare de durata acasa

Arta aplicata in design-ul de bijuterie contemporana: Autor 9

No 7 Beautiful Skin BB Cream: solutia pentru un ten uniform

Articole recente

There is one comment

Impartaseste-mi opinia ta

error: Content is protected !!